Susanna ja Sanna matkustivat Jyväskylään vetämään kaksi viimeistä vyyhtipelisessiota. Tarkoituksena oli antaa kulttuurituotannon opiskelija Katri Rahikkalan lopputyöhön toiminnallinen käyttäjätutkimus ja olla mukana luomassa elokuva-alan verkostoja, marginaalielokuvan esittämisen mahdollisuuksia, kulttuurisen hyvinvoinnin kehittymistä ja ympäri Suomen levittäytyviä kulttuuripalveluiden verkostoa.
Peleissä oli yhteensä 12 pelaajaa, jotka olivat saapuneet kulttuurialan yhdistyksistä, yrityksistä ja oppilaitoksisa ja ELY-keskukselta.
Tilaisuus antoi Vyyhdille hyvän mahdollisuuden jalkauttaa Vyyhdin tuloksia laajalti pelien muodossa. Vyyhtipelin mekaniikkojen toivottiin lisäävän toiminnallista asioiden purkamista, nopeaa ongelmanratkaisua ja oman työn järjestelyä.
Vyyhtipelin viimeinen pelisessio sulki kahden vuoden kehitystyön ympyrän. Peli on tullut valmiiksi mutta hanke päättyy. Vyyhtipelistä ollaan irroittamassa mekaniikkoja fasilitointimenetelmäksi, jota voidaan käyttää myös ilman fyysistä pelilautaa. Pelilautoja on painatettu kaksi kappaletta ja niiden kuljettelu on haastavaa. Lisäksi peluuttaminen vaatisi pelifasilitoinnin opettelemista. Tämän takia toinen pelilaudoista jää Metropolin TKI-toiminnan välineeksi ja toinen annetaan Helka ry:n käyttöön, joka on ollut mukana useassa Vyyhtipelin sessiossa ja pystyy tuomaan pelilaudan sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa: kaupunginosayhdistysten yhteistoiminnallisuuden lisääväksi välineeksi.
Vyyhtipelin matkassa: Hankkeen viimeiset pelisessot innostivat Jyväskylässä
Vyyhti-hankkeen päättyessä Vyyhtipeliä on pelattu liki 500 pelaajan kanssa. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja 1.4.2014 järjestettiin hankkeen viimeiset pelisessiot osana kulttuurituottajaksi Jyväskylässä opiskelevan Katri Rahikkalan opinnäytetyön toiminnallista käyttäjätutkimusta. Peleissä keskusteltiin kulttuurisen hyvinvoinnin ja verkostojen rakentamisesta ja tarkasteltiin marginaalielokuvan esittämistä ja kulttuuripalveluverkostojen verkostoja.
Viimeisten Vyyhtipelien aihealueena oli elokuva-alan verkoston luominen ja vahvistaminen sekä keskustelu kulttuurisesta hyvinvoinnista. Pelaajia oli tullut Katrin kutsumana pelaamaan paikallisista yrityksistä, oppilaitoksista ja ELY:ltä. Pelien sisällöt oli luotu yhteistyössä Katrin kanssa etukäteen sopimaan opinnäytetyön ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen verkostoitumistavoitteisiin. Pelirunkoon lisättiin uutena elementtinä ”vihreiden pylpyröiden” yhteyteen minikysymyksiä, jotka antoivat vastauksia opinnäytetyöhön liittyviin aiheisiin. Lisäksi pelissä jaettiin elokuvasuosituksia, joita saatiin tavoitteiden voittamisen palkintona. Elokuvasuositukset oli rakennettu etukäteen sopimaan kuhunkin tavoitteeseen (esimerkiksi tavoitteeseen ”ilo” oli liitetty elokuvasuositukseksi Amelie-elokuva)
Viimeiseen Vyyhtipeliin liittyi fasilitaattoreiden haikeus, onni ja tietynlainen ylpeys valmiiksi tulleesta tuotteesta ja hienosta hankkeesta, joka päättyy pian. Pelin kehittäminen on ollut huikea matka, jonka kulkeminen on ollut antoisaa, etenkin kun vierellä on kävellyt upea Sanna Ristaniemi.
Vyyhtipeli jää nyt väliaikaisesti naftaliiniin odottamaan uusia seikkailuja ja käyttökohteita. Toivomme, että kaikki kanssamme pelanneet tahot ovat saaneet pelin kautta uutta virtaa tekemiseen, ideoita toimimiseen, sujuvia keskusteluja, uusia verkostoja ja uskallusta innovoida.