You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Vaatimusmäärittely

Tässä dokumentissa määritellään yhteisölliselle käsikirjoitustyökalulle asetetut vaatimukset. Lyhyesti kuvattuna kyseessä on verkossa tapahtuva käsikirjoituksen laatiminen, jonka tekijöinä ovat koulusta valmistumassa olevat nuoret. Heidän on tarkoitus luoda tietyn aikajakson puitteissa näytelmän käsikirjoitus joka myös toteutetaan.

Tämän dokumentin on tarkoitus toimia käsikirjoitustyökalun suunnittelun tukirankana.

Hankkeesta on tarkoituksena syntyä myös käsikirjoitustyökalun kouluttajan käyttöopas.

Yleiskuvaus

Käsikirjoitustyökalun on tarkoitus olla Internet-pohjainen, ilmainen sovellus. Käsikirjoitustyökalun pohjana mahdollisesti käytettävä wiki tai muu sovellus ei täten saa aiheuttaa kustannuksia, vaan sen tulee olla ilmaiseksi ladattavissa. Myöskään käsikirjoitustyökalun käyttäjille ei saa aiheutua kustannuksia valmiin sovelluksen käyttämisestä.

Käsikirjoitustyökalun ensisijainen tarkoitus on olla kommunikaatioväline. Projektissa kehitetään ensisijaisesti menetelmiä, joilla nykyisiä wikejä voidaan käyttää erilaisten yhteisöllisten käsikirjoitusprosessien alustana, eikä valmista työkalua. Silloin yhteisöllistä käsikirjoittamista voidaan soveltaa muihinkin wikeihin kuin tässä projektissa käytettyyn. Se voi alentaa kynnystä yhteisölliseen käsikirjoittamiseen silloin, kun käsikirjoittajat tai vaikka oppilaitos on jo tottunut jokin tietyn wikin käyttöön. Heidän ei siis tarvitse välttämättä vaihtaa alustaa uuteen.

Projektissa voitaisiin vastata mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Millaista ohjausta ja tukitoimia prosessi vaatii onnistuakseen?
- Mitkä wikien ominaisuuden tukevat mitäkin käsikirjoitusprosessia?
- Millainen näytelmän muoto sopii parhaiten tämän tyyppiseen kirjoittamiseen, vai sopivatko kaikki?
- Millaisia ongelmia / esteitä prosessissa voi tulla vastaan ja miten ne voi selvittää.
- Kuinka sitouttaa kirjoittajat mukaan prosessiin?
- ...

Projektin lopputulema olisi siis ensisijaisesti koulutusmateriaali opettajille / dramaturgeille ym. kiinnostuneille ohjaajille sekä tietenkin jo kertaalleen tehty käsikirjoitusprosessi, joka jää verkkoon tutkittavaksi. Prosessi voidaan ohjeiden ja antamamme koulutuksen mukaan toistaa ja soveltaa lähes mihin wikiin vain. Projektista on silloin sisällöllinen, enemmän käsikirjoitusprosessiin ja yhteisöllisen käsikirjoituskulttuurin luomiseen keskittyvä, kuin varsinainen ohjelmistokehitysprosessi.

Kohderyhmä

Käsikirjoitustyökalu on hankkeen aikana tarkoitettu peruskoulusta, lukiosta tai ammattikoulusta valmistumassa oleville nuorille Uudeltamaalta jotka ovat siirtymässä työelämään. Käsikirjoitustyökalu ei ole ainakaan pilottivaiheessa vapaasti käytettävissä vaan ryhmä tai ryhmät kootaan hakemusten ja mahdollisten haastattelujen kautta. Ryhmä on tarkoitus koota esimerkiksi IRC-Galleriaan laitettavan ilmoituksen kautta.  On tarkoitus, etteivät ryhmän jäsenet tunne toisiaan entuudestaan eikä heillä ole aiempaa kokemusta taiteesta mutta ovat kokeneita Internetin käyttäjiä myös sosiaalisissa tarkoituksissa.

Jatkossa on tarkoitus että käsikirjoitustyökalua voidaan soveltaa minkä tahansa ryhmän kanssa käsikirjoituksen laatimiseen.

Toiminta

Käsikirjoitustyökalua käyttäen prosessin lopputuloksena on näytelmän käsikirjoitus. Tähän on tarkoitus päätyä tarjoamalla ryhmälle yleissivistävää teoria-aineistoa jonka avulla he tutustuvat käsikirjoitusprosessiin osio kerrallaan (esimerkiksi näytelmän rakenne, hahmot ja dialogi). Teoria-aineiston pohjalta ryhmäläisten tulisi käsikirjoitustyökalua käyttämällä pystyä tekemään kustakin osiosta yhteinen lopputulos (esimerkiksi näytelmän rakenne ja hahmot). Ryhmäläisten tulisi siis pystyä luomaan alasivuja joille tehdä omia näkemyksiään esimerkiksi siitä, minkälainen näytelmän rakenne olisi ja tarjota linkin avulla tämä ehdotuksensa koko ryhmän nähtäväksi. Ryhmäläiset voivat kommentoinnin kautta kertoa mielipiteitään.

Kunkin osion pääsivulle luodaan ryhmäläisten ehdotusten ja kommenttien pohjalta yhteinen lopputulos. Tätä lopputulosta on tärkeää alkaa luoda ensimmäisistä ehdotuksista ja kommenteista lähtien. Dramaturgiopettaja toimii tietojen poimijana osion pääsivulle, jossa ryhmäläisten on mahdollista vielä kommentoida hahmottuvaa lopputulosta.

Käsikirjoitustyökalulla käyttäjän tulee voida:

-         rekisteröityä palveluun ja luoda oma tunnus (admin hyväksyy)

-         kirjautua sisään omilla käyttäjätunnuksilla

-         vaihtaa salasana

-         luoda oma profiili (antaa taustatietoja ja ladata oma kuva)

-         luoda uusi sivu

-         selata ja kommentoida muiden tekemiä ehdotuksia esimerkiksi näytelmän rakenteesta tai hahmoista, muttei muokata tai poistaa niitä

-         nähdä muutokset historiassa ja kuka muutokset on tehnyt

-         kommentoida muiden tekemiä muutoksia

-         keskustella oman ryhmänsä jäsenten kanssa

Lisäksi adminin tulee voida:

-          rajoittaa oikeuksia: ryhmän ulkopuoliset henkilöt eivät voi muokata käsikirjoitusta (oletusasetus)

-          hyväksyä uudet käsikirjoittajat projektiin

-          poistaa asiaton / vahingossa lähetetty keskusteluviesti

Muut käyttövaatimukset ja käyttäjätestaukset

Käsikirjoitustyökalun tulee olla helposti opittava ja yksinkertainen käyttää. Jotta tähän päästäisiin, on oleellista tehdä riittävästi käytettävyystestauksia ennen työkalun varsinaista käyttöönottoa. Viimeisenä testiryhmänä toimivat Metropolian Esittävän taiteen Teatteri-ilmaisunohjaaja-opiskelijat syksyllä 2009.

Käyttöliittymäkuvaus

Käsikirjoitustyökalussa on etusvun alaisuudessa osiot "Aloitus" jossa esittäydytään ja ideoidaan, "Työpöytä" joka sisältää käsikirjoituksen eri vaiheet sekä "Valmistuva käsikirjoitus" jonne kootaan valmis käsikirjoitus. Kullakin osiolla on alasivuja. Lisäksi on myös oppimateriaalit, vetäjänmateriaali, ohjeet sekä infoa sivustosta. Näihin kolmeen osioon sekä neljälle alasivulle pääsee vasemmasta navigaatiosta. Keskustelualue on erikseen, siihen pääsee ylänavigaatiosta.

Etusivulle rakennetaan mahdollisesti uutis-osio.

Apua-osio ja kahvila-osio ovat keskustelufoorumilla (question) olevia paikkoja joissa voi pyytää apua ongelmiinsa sekä keskustella mukavia.

Käytetään leivänmurupolkua helpottamaan navigointia sekä auttamaan käyttäjää näkemään missä kohtaa palvelua hän liikkuu.

Tällä hetkellä käsikirjoitustyökalun käyttöliittymää ja rakennetta ollaan hahmottamassa Wikidot-palvelussa. Kyseessä on kuitenkin vain kehitysversio, varsinaista alustaa ei olla vielä päätetty.

http://kassy.wikidot.com/

Tekniset tiedot

Käytettäessä valmista wiki-pohjaa tietokannat ja muu informaatio sijaitsevat kyseisen wikin tarjoajan palvelimilla. Jos valmis wiki-pohja ei riitä, vaan luodaan esimerkiksi jokin uusi ominaisuus, tarvitsee wiki ladata omalle palvelimelle. Tällöin fyysinen sijainti on todennäköisesti Metropolian palvelimilla jolloin varmuuskopioinnista ja palvelimen ylläpidosta tulee sopia Metropolian tietohallinnon kanssa. Käsikirjoitustyökalun ylläpitäjinä toimivat ainakin hankkeen ajan projektisuunnittelija, projektituottaja ja dramaturgiopettaja.

  • No labels
You must log in to comment.