You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 22 Next »

Tämä sessio siis käsittelee Berliiniä ja erityisesti start-up skeneä. Berliini on poikkeuksellinen pääkaupunki, koska sen ekonominen tilanne on huonompi kuin muiden isojen saksalaisten kaupunkien. Mike Butcher (TechCrunch) toimii moderaattorina.

Mike aloittaa hauskasti pienellä sosiaalisella kokeella. Hän pyytää kahta yleisön jäsentä esittelemään itsensä toisilleen. Sitten hän pyytää toista katsojaa esittelemään juuri tapaamansa henkilön jollekin toiselle yleisön jäsenelle. Tämän jälkeen koko yleisöä pyydetään tutustumaan saman kaavan mukaisesti. Näin se verkostoituminen toimii! 

Berlin start-ups: The friendship economy

>>Edial Dekker (Gidsy), Felix Petersen (Amen), Caroline Drucker (Soundcloud)

Edial Dekker aloittaa ja esittelee yrityksensä Gidsyn. He ovat muuttaneet vastikään Amsterdamista Berliiniin ja yritys laajenee vauhdilla. Gidsy on sivusto, joka listaa retkiä, workshoppeja ja muita tapahtumia. Ja parasta on, että näitä tapahtumia voi järjestää kuka tahansa! Gidsy myös itse järjestää tapahtumia ja tapahtumaehdotuksia (viimesinpänä food revolution day)

Seuraavaksi Felix Petersen, jonka yritys on Amen. Se on sovellus, joka jakaa mielipiteitä, kirjaimellisesti. Sovellus on melko rajoitettu ja yksinkertainen työkalu, johon laitetaan lyhyt ja ytimekäs mielipide jostain asiasta. Tämän jälkeen muut käyttäjät voivat sanoa mielipiteelle "amen" tai "hell no" (ja ehdottaa jotain parempaa). Kaikki on hyvin järjesteltyä ja sitä pitäisi olla helppo tulkita. 

Soundcloudia edustaakin joku David. Soundcloud on (jälleen) ruotsalainen keksintö. Se on kuitenkin aloitettu Berliinissä. He valitsivat Berliinin, koska täällä "teknologia on naimisissa taiteen kanssa". Souncloudin suosio ja tunnettavuus on kasvanut viime aikoina. Souncloud on siis sovellus, jolla pystyy helposti nauhottamaan ja jakamaan musiikkia sekä ääntä.

Moderaattori kysyy, että uskovatko panelistit, että joskus tulee loppu kaikelle tälle jakamiselle, tykkäämiselle ja twiittamiselle. Felix uskoo, että tykkääminen ja kiittäminen saa tulevaisuudessa enemmän arvoa. David kertoo, että palaute antaa draivia (musiikin) luomiselle ja luovuudelle. Felixin mielestä käyttäjille on tärkeää, että heidän posteihinsa reakoidaan jotenkin, se että kukaan ei reagoi mitenkään tappaa mielenkiinnon. Ja tässä välissä katkesi netti ja menetin muutaman kappaleen tekstiä… Keskusteltiin vielä lisää likettämisestä ja siitä miten se on samalla myös toisten tekemisien tukemista. Ja nyt on vaikea päästä kärryille keksutelusta, kun siitä putosi. Edial kertoo, että Berliinissä on hänestä erityisen hioeno asenne start-uppeja kohtaan; kaikki auttavat toisiaan.

Mike esittää kysymyksen, miten berliini eroo yhdysvalloista (the silicon valley). Edial kertoo, että Berliini on paljon kansainvälisempi, monet täällä asuvista eivät ole berliiniläisiä tai edes saksalaisia. Yhdysvalloissa ollaan vieläkin jollakin taolla sulkeutuneempia. Felixin mielestä, jenkit sijoittavat kyllä eurooppaan, mutta he sijoittavat myös kaikkialle muuaalle maailmassa (mistä vain löytyy hyvä yritys)

Seuraavaksi Mike kysyy, että ollaanko suuntaamassa enemmän yksityisiin sosiaalisiin verkostoihin. Esimerkkinä brittiläinen yritys, joka haluaa rajoittaa ystävien määrän 150:neen. Felix sanoo että menneisyydessä yksityisyys oli halpaa ja julkisuus kallista. Nyt tilanne on toisinpäin. Nykyään yksityiset sms viestit ovat siirtyneet julkisiksi facebookin ja muiden sovellusten kautta. Ihmiset haluavat vain jakaa mielipiteitään ja mietteitään mahdollisimman helposti ja nykyään helpoin tapaa sattuu olemaan erittäin julkinen tapa.

Nyt alkoi netti temppuilemaan. Tässä linkki livestreamiin: http://nextberlin.eu/livestream/

David kertoo että Souncloud on suunnattu ihmisille, jotka tajuavat sen. Hänen mukaansa monet tekijät ovat huolissaan siitä, että miten uudet käyttäjtä pääsevät sisääm palveluun. davidin mukaan tärkeämpää miettiä pidemmän aikavälin suunnitelma, olla huolissaan siitä miten saa ihmiet pysymään palvelussa.

Seuraavaksi kysymyksiä yleisöltä. Eräs herra kysyy, että mietitäänkö Berliinissä syvällisemmin uusia tuotteita kuin jenkeissä? Panelistit kaikki ovat sitä mieltä, että berliinissä täytyy ajatella kansainvälisesti alusta asti, kun taas jenkeissä yleensä keskitytään ensin vain paikalliseen yleisöön. San fransiscolainen neiti kysyy tuntevatko yritykset painetta siirtyä silicon valleyhin kasvettuaan suuriksi? Vastaus jää vähän epäselväksi, mutta kaikki ovat avoimia ajatuskelle jenkkeihin laajentamisesta. Lopuksi käy ilmi, että kaikkilla on suhteita jenkkikomistus Ashton Kutcheriin :D

International start-ups in Berlin

>>Gunnar Froh (Airbnb Germany), Axel Bringeus (Spotify)

Seuraavaksi keskustellaan kansaivälisistä uusista yrityksistä Berliinissä. Ensin lavalle astuu Venture Capital Early Birdin edustaja, Jason Whitmire. Hän puhuu pääkaupunkiskenestä. JA nyt tulee sellasta bisnestekstiä, että raportoija ei pysy mukana. Early Bird keskittyy pitkäjänteisyyteen. He haluavat luoda Berliiniin ekosysteemin uusille yrityksille, joilla on jo pääomaa. Pääoma on se mihin he keskityvät. Pahoitteluni nyt putosin niin kärryiltä, että yritän odottaa oikeaa kohtaa, josa pääsisiin takaisiin kiinni puheeseen.

Nyt lavalle saatiin Gunnar Froh. Airnbnb haluaa yhdistää ihmisiä. he yrittävät rakentaa luottamiusta tuntemattomien välille. Gunnar puhuu tarinoiden tärkeydestä, koska ne ovat osa ihmisten minuutta. Airbnb on siis sivusto, jossa ihmiset voivat vuokrata asuntoaan muille esim. työmatkojen ajaksi. Vähän niin kuin couchsurfing, mutta maksullinen. Gunnar esittelee eri asuntoja, niiden omistajia ja miten näiden ihmisten elämä on muuttunut airbnbeen avulla.

Lavalle astuu Spotifyn Axel Bringeus, joka kysyy alkuun kuinka monella on Sporify ja kinka moni maksaa siitä. Nousseiden käsien määrästä, Axel toteaa että hän on tehnyt työnsä hyvin. Spotifyn visio on olla alusta musiikille (kuten facebook ja amazon omila aloillaan). Spotifyihin on juuri tullut mahdollisuus liätä kolmannen osapuolen appeja. Spotifyn voi myös integroida blogeihin ja nettisivuille. Spotifylla on siältöä, tekniikkaa ja käyttäjiä. He haluavat kuitenkin uusia yhteistyökummapenita luodakseen täysivaltaisemman musiikkialustan. Axelin mukaan Berliini on täydellinen alusta uusille markkinoille hyökkäämiseen.

Keskustelun aika. Moderaattori kysyy airbnbn tyypiltä, miten hän päätyi airbnbeehen. Ideasta aletiin keskustella noin vuosi sitten illallisten yhteydessä ensin vain silloin tällöin ja sitten vakavammin. Early Bird palasi Berliiniin ekonomisen tilanteen takia.

Kysytään miksi Spotify lanseerattiin Saksaan niin myöhäisessä vaiheessa, vaikka saksa on niin suuri maa. Axel kertoo, että he halusivat olla valmiita, koska saksassa saattaa olla haastavaa. Hän toteaa heti perään, että valmistautuminen kannatti ja Spotify sai Saksassa mahtavan vastaanoton. Axel kertoo, että spotifylla ei hirveästi seurata mitä muut kilpailijat tekevät, he keskittyvät omaa juttuunsa. Syyksi hän ketoo sen, että tällä hetkellä kaikki pystyvät elämään nätisti rinta rinnan. Tilanne saattaa kuitnekin muuttua tulevaisuudessa.

Moderaattori kysyy mikä Berliinissä on haastavaa? Early Birdin tyyppi kertoo, että joskus on vaikeaa löytää kokemutta porukkaa. Hän oli lähettänyt erään työnhakijan ensin Istanbuliin pariksi vuodeksi ja sanoi, että saat emiltä töitä kun tulet takaisin. Saksalaiset tekijnoikeudet ovat aiheuttaneet spotifyille ongelmia, mutta he ovat onnistuneet neuvottelemaan erikoissopimuksen. He ovat myös tehneet sopimuksia saksalaisten levy-yhtiöiden kanssa. vuosi sitten he maksoivat myös 250 000 000 (mikä oli 60% liikevaihdosta!) euroa musiikkialalle. Axel haluaa huomauttaa, että he haluavat maksaa artisteille mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Jasonilta kysytään mistä berliiniläisistä start-upyrityksistä he ovat early birdillä innostuneita. Jason sanoo, että ei voi vielä paljastaa yritysten nimiä vielä, mutta että heillä on paljon suhteita vireillä. Hän siirtää keskusteluun Turkkiin, jossa kuulemma on erittäin vauhdukkaasti kasvavat markkinat ja että katseet pitäisi siirtää sinne. Tämä on jännittävää. Spotify on tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen, mutta iana on toki parantamisen ja laajentumiseeen varaa.

Unable to render {include} The included page could not be found.

Puhujat:

Edial Dekker
Felix Petersen
Caroline Drucker
Gunnar Froh
  • [Airbnb Germany

    [http://soundcloud.com/]]

Taustaa:

Lorem ipsum rallatilaa

Raportoija:

Mira

Recently Updated

  • No labels
You must log in to comment.