LÄSNÄ Eeva Meltio (puheenjohtaja), Sonja Merisalo (sihteeri), Emma Puikkonen, Kari Rentola
AIKA To 20.8.2009 KLO 11-12.45
PAIKKA Hämeentie 161, H152.

ESITYSLISTA:

1. Esityslistan tarkistaminen
Dramaturgian oppijakso kohtaan 3.
Dramaturginen tukiryhmä käydään läpi kohdassa 7.

2. Tilannepäivitys
Tilannepäivityksissä ei ihmeempää uutta.

3. Dramaturgian oppijakso
Sussa on luvannut kommentoida Emmalle Emman suunnitelmaa.

Jaksolla on kaksi eri kurssia, toisen vetää Kati Mehto, toisen Emma. Katin osuudessa pohjana valmiita tekstejä, Aleksis Kiven koulussa on ollut kirjoittamista ysiluokkalaisilla, niistä teksteistä kudotaan esityksiä. Tekee suht´ valmiiksi ennen Emman osuutta. Emma tapaa hänet ja keskustelee, ettei tule kauheasti päällekkäisyyksiä. Katin kanssa siis koko kurssi kompositiota, teksti muiden tuottamaa.

Emma on suunnitellut lyhyitä luentoja, lähinnä omaan kokemukseen perustuvaa, vähän teoriaakin.
Jos Katin osuus on kauhean kiihkeä, se kaappaa aivot ja motivaation. Emman osuudessa iso ero on oma kirjoittaminen, sillä pitää yrittää koukuttaa. Katin osuus siis yritetään saada valmiiksi ennen Emman osuutta, auttaisi uuteen vaiheeseen siirtymisessä.

Keväällä puhuttiin, että oppijakso on ke+to, nyt on kysytty voiko olla myös ti. On OK HKT:lle, riippuu Emman työnjaosta, mutta ei siis haittaa että aikaa meneekin enemmän. Kahdeksan päivää oppijaksolle on hyvä määrä, ei ole liian pitkä. Lisäksi kun Emma jakaa pieniin ryhmiin niin vetovastuuta siirtyy vetäjille.
Aamupäivät yhteisempää, missä mennään. Sitten tietopaketit ja keskustelua. Ruokiksen aikoihin ATK-luokkiin, Emma touhuaa Noodissa. Emma ja Sonja suunnittelee tehtäviä yhdessä. Iltapäivällä lopuksi vielä yhdessä tekemistä.
Opiskelijat pääsee Noodin kimppuun 16.9., ensi viikon intro on koko kurssin yhteinen esittely.
Pystyy jakaa ryhmiin, ryhmien vetäjien pitää avata prosessi. Ryhmille ei anneta raameja, että tietynlainen käsis, vaan saavat valita + yhdessä keskustellen ettei kaikki tee samasta.
Sonja testaa, ennen kurssin alkua ensifiilis, 4-6 opiskelijaa. Sonja on yhteydessä Sussaan käykö esim. 15.9. + keitä voisi suostua testattaviksi.

Videokuvausta myös keskusteluista.

Vetäjät potentiaalisia kouluttajia? Ja työkalu jota voi jatkossa käyttää. Kouluttajia, joilla on kirjoittamiskokemustakin. Voisiko olla vuosittain Metropoliassa "Yhteisöllinen käsikirjoittaminen verkossa" -kurssi?

Jos sikainfluenssa iskee, oppijakso toteutetaan kirjoittamalla kotona.

Kari voisi olla paikalla aloituksessa, 16.9. klo 9:30. Muukin työryhmä paikalla silloin. Emma tarkistaa Sussalta pitäisikö meidän olla jo ensi tiistaina, 25.8. klo 9:30.

Kari suositteli varovaisuutta esittelyyn, jos esitellään kevät ja elokuun esitys; fokus menee liian helposti esitykseen. "Kuka laittaa mun hiukset?" -tyyliin. Eli motivaatio ja kiinnostus pitää saada pysymään tässä Noodi-prosessissa.
Aloitusjakso: vetäjät luo prosessin - mitä muut tekee sillä aikaa? Ehkä jokin kirjoitustehtävä? Ettei tule epätasa-arvoista oloa. Näytetäänkin kaikille ja sitten vasta valitaan vetäjät, keitä kiinnostaa. Yleisellä tasolla siis kerrotaan kaikille miten prosessi luodaan, mitä kaikkea siihen kuuluu. Koko ryhmä kun kuitenkin on potentiaalisia tulevaisuuden vetäjiä. Kuinka tarkkaan?

Kun vetäjät luo prosessia, Sonja & Eeva opastaa rekisteröitymisessä (samalla ehkä saadaan vähän tietoa rekisteröitymisen hankaluudesta).

Maria & koodari stand-by tilassa kurssin ajan. Testaamisen ajaksi ainakin pitäisi saada jollekin muulle palvelimelle, ettei ole riippuvainen koodarin läppäristä. Heilläkin on ostettuna palvelintilaa, joten ehkä ovat jo suunnitelleet siirron sinne testauksen ajaksi. Tarkistetaan.

Haastava prosessi, uusi työkalu ja uusi opintojakso luovat paljon haasteita. Testaamisen ja Emman työn limittäminen vaatii vielä paljon suunnittelua.

4. Roolit ja vastuut työkalun kehitysryhmässä - päivitys
Sonja jää äitiyslomalle 25.1.2010. Sonjalla oli 2010 suunniteltu teknistä toteuttamista, työkalun kehittämistä, portaalin suunnittelu ja rakentaminen sekä työkalun koulutuksia. Marian porukka tekee isoa urakkaa hyvin nimellisellä korvauksella. Tekniselle työlle on tarvetta (talvi-kevät ainakin), Maria olisi hyvä jatko koska on jo sisällä projektissa.

Koulutukset voisi siirtää Emmalle? Sonjalla oli sopimusta vuoden 2010 loppuun, kesältä ja syksyltä voisi siirtää tunnit Emmalle ja Eevalle? Portaali on iso kakku tehdä, ei ehkä riitä tunnit esim. Eevalla vaikka saisi lisääkin?
Lisäksi tiedottamista, esittelyjä, hallinnolliset viimeistelyt (raportit jne.).

5. Kirjoittajien rekrytointisuunnitelman aloittaminen
IRC-Galleriaan perustetaan yhteisö, tehdään houkutteleva "mainos" ja mennään sopiviin yhteisöihin tekemään koukuttavia kirjoituksia ja ohjataan omaan yhteisöön.

Mistä yhteisöistä lähdetään liikkeelle? HKT:n kanta? Hankehakemuksessa 18-25v., työelämään siirtyviä, Uudeltamaalta, ei kirjoittaneita. Ei kirjoittanut = ei ole kirjoittanut käsistä.

Kohderyhmä ei voi olla sellaisia jotka on tosi kiinnostuneita taiteellisesta ilmaisusta. Taidekasvatus ja yleisötyö ovat taustalla, yritetään houkutella ihmisiä teatterin piiriin. Kun työkalu on olemassa voivat aktiiviset voivat alkaa luoda prosesseja. Nyt puhutaan projektinaikaisesta testaamisesta. Motivoituisiko ennen kirjoittamista kokeilematon kiinnostua? Tai tulla mahdollisesti jonkin kaverin siivellä. Perusajatus on että nuori näkisi taiteessa mahdollisuuden jota ei ole aiemmin nähnyt. Palkitsevinta se, että alkuun pelottaa ja sitten onkin nastaa. Ei ole olemassa joka ei olisi itseään kirjallisesti ilmaissut, rajaus siis käsikseen? Ei luovan kirjoittamisen kurssilla olevia testiNoodiin. Kansan valistaminen on tausta-ajatus. Saada mukaan uuteen toimintaan. Ei aloiteta jo voitetuista sieluista.
Aihealueet Galleriassa jotka hyviä: Minä ja muut. Tietokoneet ja Internet. ..

Yleisö-mahdollisuus Noodiin? Voisiko kuka vain kommentoida?

Aluksi esim. kuukauden suljettu, jotta ehtii luoda luottamuksellisen tilan. Yhteisesti sovittuna ajankohtana julkaistaan. Silloin voisi olla jo jotain kommentoitavaa. Kommentit ylläpidon kautta? Saisi pois perusteettomat kommentit. Ensin voi vain seurata? Sitten vasta kommentointia (moden kautta). Jos toimii, niin mode avaa enemmän, eli ei enää kaikki moden kautta? Ne jotka on hakeneet mutta eivät päässeet voivat olla potentiaalisia kiinnostuneita seuraamaan. Ei voi tietää kiinnostaako tämä vai ei.

Koko jutulle on suuri julkisuus vain hyvästä, julkisuutta pitäisi alkaa rakentaa kun eka virallinen prosessi alkaa, tammikuussa.

Kirjoittajien rekrytoiminen + yleisön houkutteleminen. Jos halukkaita kirjoittajia tulee liikaa, millä valitaan? Seurantaryhmä / tervetuloa seuraamaan niille, jotka ei mahdu mukaan.

Tarkistetaan: ikä, opiskeletko, motivaatio?

Nopeimmat otetaan?

Motivaatio olisi oleellista, vaikuttaa prosessiin sitoutumiseen.

Rekry suunniteltu syyskuulle, mutta onko liian aikaisin? Liian kauan odottamista. Päätettiin aloittaa lokakuussa Galleriasta. Jos ei löydy kirjoittajia, niin sitten laajennetaan hakua, lopuksi vaikka kouluihinkin rekryjä jos ei muuta.
Täytyy pitää osallistujat kiinnostuneina, ehkä sähköpostailua heti rekryn jälkeen, aloitukseen asti. Voisi ehkä jo aloittaa touhua, saisi lyhennettyä varsinaista aloittamisvaihetta.

Mirjalla on kontakteja, jos ei Galleriasta löydy kirjoittajia. Olisi parempi jos löytyisi netin kautta.
Galleriassa mainostetaan, jutellaan, sitten sähköpostilla kiinnostuneet kertoo lisää. Motivaation kertominen ainakin vasta sähköpostilla. Taidekasvatuksellinen näkemys, jos kertoisivat että on alkanut miettiä että voisi olla kirjoittava ihminen, aina parempi. Operointikieli on Suomi, mutta mikseipä kohtauksia väleissä englanniksikin ☺

Myös Facebookkiin yhteisö? Lähdetään liikkeelle Galleriasta, sitten tarpeen mukaan muita yhteisöjä. Lehti-ilmoitteluun ei ole rahaa budjetissa, ehkä Voimaa-lehdessä, muita lehtiä?

Jos Noodi saa tulta alleen, esim. maahanmuuttajat voisi olla loistava kohderyhmä. Jos saadaan julkisuutta, voisi olla todella hyvä taidekasvatuksen väline.

Nyt pääasia saada työkalu toimimaan teknisesti, sosiaalinen puoli tulee myöhemmin. Nyt tavallisia nuoria, mutta mahdollisuudet mihin vain.

6. Esityksen tuotanto: seuraavat askeleet
Ei ole tapahtunut mitään uutta. Kulttuurituotannosta yksi tai kaksi opiskelija-assistenttia avuksi? Heille varmasti paljon iloa. Nostetaan asia esille operatiivisessakin. Eeva saa apua Petriltä opiskelijoiden etsimiseen, kannattaa kysyä oikeasti hyviä tyyppejä.

Sussa Lavonen on esittävän taiteen koulutusvastaava, Eeva käy hänen kanssaan läpi asioita liittyen esitykseen. Anittalla ja Pietalla jotain lavastajakontakteja. Puvustajan ja lavastajan työ ei voi alkaa ennen kuin on jotain tietoa käsiksestä. Nyt vain tieto että kuka tekee. Aikataulut on hyvä olla heille tiedossa, jotta voivat varautua. Eivät voi aloittaa suunnittelua ennen kuin on jotain tietoa käsiksestä. Lavastaja ja ääni vielä löytämättä, Patrick Boullenger tietää ääni-asioista (AV-opettaja).

7. Projektin taltioinnin kysymyksiä - syksyn ja kevään tapahtumia
Anitta on toivonut taltiointeja projektin matkan varrelta. Sonja videokuvaa, Eeva ottaa stillejä. Jaetaan miten kukin pääsee minnekin. Taltioidaan TIOja, muita tapahtumia ei syksyllä ole. Kevään jutut täytyy miettiä, nuorten prosessista jotain? Näytelmän harjoitukset jne., esityksen ympäristöstä syntyy kuvamateriaalia. Nämä siis menee mm. portaaliin.

8. Muut esille tulevat asiat
Dramaturginen tukiryhmä: Meiju Niskala on tulossa, ainakin seuraavaan. Kokemusta sekä teatterista että interaktiivisesta mediasta. Ensi viikolla matskut, Eevan tekemä kesän jälkeinen tilannepäivitys, linkki , kurssisuunnitelma, Kässyn raportointi (valmis käsis + starttisivu).

Oppimateriaali: ryhmädynamiikka-sisältö, tekstimateriaalin tekeminen tuntuu vaikealta, lukeeko kukaan? Jos poimisi tietyt sisällöt ja laittaisi kuvia? Tuotantoassistenteille on budjetissa rahaa, ehkä voisi löytyä sieltä näillekin kuvituksille rahaa? Emma miettii kuvien ideoita. Noodin testauksen jälkeen ehkä tietää tarkemmin onko tarvetta ryhmädynamiikka-materiaaleille. Oppimateriaalia kasataan nyt wikiin, voi kopioida tehtäviin Noodissa (copy-paste). Linkit katoaa jos kopioi wikistä (siis jos vetäjä kopioi tehtävän jonka sisällä on linkkejä esim. käsitteisiin), siksi oppimateriaali ei voine jäädä wikiin, vaan laitettaneen Noodiin.

Oppimateriaaliwiki: http://oppimateriaali.wikidot.com Ei avoin ainakaan nyt, vain Sonja ja Emma operoi siellä.

9. Seuraavat kokoukset
Kehitystiimin tulevia kokouksia: 9.9. (Agricolankatu 1-3, G230), 21.9., 29.9. ja 8.10. klo 12-14.

  • No labels
You must log in to comment.