You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Johdanto-osuudessa pyritään vastaamaan kysymykseen miten eroavat toisistaan mobilehydrauliikka (liikkuvan kaluston hydrauliikka) ja teollisuushydrauliikka. Samat fysikaaliset peruslait ovat voimassa molemmissa järjestelmissä. Seuraavassa on esitetty joitakin eroja:

-       teollisuussovellutuksissajärjestelmät toimivat usein ennakolta määrätyllä tavalla, jolloin tilavuusvirrat, paineet ja tehontarpeet on helppo määritellä -       mobilesovellutuksissa työkone joutuu usein suorittamaan hyvinkin erilaisia, jatkuvasti vaihtuvia toimintoja koneen käyttäjän ohjaamana
-       mobilesovellutuksissa tarvitaan useimmiten portaatonta (proportionaalista) ohjausta
-       työkoneiden työskentelyolosuhteet ovat vaikeat (suuret lämpötilavaihtelut, kosteus ja pöly)
-       mobilesovellutuksissakomponenttivalintaa ei voi tehdä niin optimoidusti kuin teollisuushydrauliikassa, jolloin kokonaishyötysuhde jaa alhaisemmaksi ja
        lämmönkehitys suuremmaksi
-       mobilesovellutuksissapaino ja tilantarve pyritään minimoimaan
-       helppokäyttöisyys

Edellä mainittujen erojen vaikutus on selvästi havaittavissa mobilesuuntaventtiileissä, joita käsitellään luvussa 2. Tällaisia suuntaventtiilejä käytetään yleisesti kaikissa liikkuvan kaluston sovellutuksissa (nosturit, kuormaajat, metsäkoneet, trukit yms.)

Ulkoisesta yhdennäköisyydestäänhuolimatta venttiilit voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Esimerkkinä voi käyttää traktoriin tarkoitettua ns. isäntälinjan metsänosturin venttiiliä verrattuna nykyaikaisen metsäkoneen digitaalisesti ohjattuun suuntaventtiiliin. Jälkimmäinen on niin hinnaltaan kuin toiminnaltaan aivan eriluokkaa.

Perinteisesti työkoneiden hydrauliikkajärjestelmät sekä hydrauliikan ohjaamiseen tarkoitetut järjestelmät ovat olleet melko yksinkertaisia mihin ovat vaikuttaneet vaativat käyttöolosuhteet sekä toimintavarmuudelle asetetut vaatimukset. Lisääntyneet tuottavuus- ja ohjattavuus vaatimukset ovat kuitenkin suuresti lisänneet elektroniikan osuutta ohjauksen osuudessa.  

  • No labels
You must log in to comment.