LÄSNÄ: Eeva Meltio, Kari Rentola, Emma Puikkonen, Sonja Merisalo
AIKA: KE 9.9. KLO 12.00-14.00
PAIKKA: Agricolankatu, neuvotteluhuone G230

ESITYSLISTA:

1. Esityslistan tarkastaminen
Esityslista hyväksyttiin.

2. Tilannepäivitys
Maksatushakemus: korjaukset on lähetetty, maksatus meni hienosti, oli niin vähän korjattavaa. Seuraavakin pitäisi olla OK.

3. Dramaturgisen tukiryhmän kuulumiset ja jatkotoimenpiteet
Pöytäkirja löytyy: https://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=12161409
Emma kertoi, että keskustelu oli hyvä, herätti ajatuksia, etenkin kun ollaan oltu jo tietyssä putkessa. Lisäksi siirtyminen seuraavaan vaiheeseen tuntui hyvälle. Hyviä ideoita, jonkin verran myös palaamista aikaisempiin käsitteisiin. Eeva teki myös jatkokehitellyn käyttiskuvan, parempi, enemmän sosiaalisuutta.
Käsitteet ylätabeihin: Kirjoituspöytä (luo teksti), Tehtäväpöytä (tehtävät), Ideatori (foorumi), Kaikki tekstit, Rakenna (kompositio), Käsikirjoitusversio (valmis käsikirjoitus).
Tekstin lajeihin: Monologi, dialogi, polylogi, tajunnanvirta, idea, liikettä ja tekoja, runo tai laulu, faktatietoa, muu teksti -> Kari lisäsi: kirje tai meili, päiväkirja, ilmoitus
Kokonaisuutena tukiryhmän kokous oli hyvä ja siitä on lähdetty jatkamaan eteenpäin. Tuli myös kritiikkiä mutta hyvää sellaista. Meiju (uusi henkilö) kommentoi alkuun samoja kuin muut edellisessä kokouksessa, mutta sitten tuli hyviä kommentteja mm. web 2.0:sta. Rönsyilevyys, epäsuora kommunikointi, olivat tavoitteena, mutta jääneet koska on ollut tärkeää rakentaa perustoiminnallisuus. Nyt voidaan liimata päälle rönsyilyä.

Eeva esitteli uutta käyttiskuvaa. Kirjoituspöydällä voi kommentoida toisten tekstejä ja peukuttaa. Erikseen tulee äänestys, joka voi toimia myös mm. tehtävänä. Oikeassa reunassa näkyy omat tekstit ja kuinka paljon saanut peukkuja jne. Voisi tulla myös erilaisia suodattimia, esim. piilota teksti omalta kirjoituspöydältä (vie tilaa tms.).
Versio kehittyy toisaalla ja yksi versio menee testiin TIOjen kanssa.
Erilaiset ulkoasut tulevat viimeistään viimeiseen versioon, voi valita erilaisista vaihtoehdoista, ehkä ladata oman?

4. Työkalun tekninen kehitys - tilannepäivitys ja jatkotoimenpiteet
Käytiin läpi listaa siitä, mitä tämänhetkiseen versioon täytyy tehdä muutoksia. Maria on lähettänyt listaa mitä ehtivät saada valmiiksi milloinkin, koottiin niistä ja omista toiveista ennen tätä kokousta lista, jossa näkyy mitä on milloinkin valmiina ja mitä on tavoitteena.
Nyt syksyn versiossa ei ole vielä kivoja hilpattimia (esim. peukutus, statukset), vaan perustoiminta on.
Foorumi muuttui ideatoriksi dramaturgisessa nousseesta termistä, josta todettiin, että foorumilla ne ideat esitetään. Kari kommentoi että foorumi = voi puhua mitä vain, ideatori = taiteelliseen tuotokseen liittyviä ajatuksia. Miten keskustelu pidetään hallussa?
Ideatori = sivu, jossa ideat näkyy, voi kommentoida ja tykätä. Sisältää "luo uusi idea" joka vie "luo teksti"-sivulle jossa on valittuna kategoria "idea". Ideaa voisi jatkaa myöhemmin ja muuttaa kategorian vaikka dialogiksi. Vetäjä voi poimia ideoita ja nostaa uutisiin etusivulle.
Foorumi tulisi erikseen. Foorumia ei ole luvattu syyskuun versioon, yritetään saada silti. Edes jokin simppeli versio.
Katsottiin Noodin versiota.
Ulkoasu on tällä hetkellä suoraan Eevan käyttiskuvista otettu.
Nyt on vain perustila, aikataulu, tekstin luominen, kompositio, valmis käsikirjoitus, tulostettavuus. Ei ole kuvien lisäämistä, kommentointia, peukutuksia, uutisten lisäämistä jne.
Etusivu = kirjoittajan sivu, jossa näkyy missä kaikkialla on mukana jne.
Työskentelytila = tietyn projektin etusivu. Näkyy mm. keitä on nyt läsnä.
Työryhmä = näkyy jäsenet ja voi kutsua lisää.
Kompositio = voi järjestellä tekstejä; kaksi kenttää, toisessa on kaikki tekstit (otsikot) joista nuolilla siirretään toiseen kenttään. Nyt ei voi siirtää omalla listalla tekstejä ylös tai alas, jatkossa voi.
Tällä hetkellä esim. kompositiosta kun klikkaa tekstin otsikkoa aukeaa ko. teksti muokkaustilaan. Pitäisi aueta luettavaksi siihen paikkaan missä on.
Tällä hetkellä ainoastaan pdf-versiossa voi nähdä kaikki tekstit peräkkäin auki kirjoitettuna.
Tähän versioon tulee siis muutoksia, joita on listattu jo valmiiksi Marialle.
Ennen kirjautumista on vielä ensimmäinen etusivu, kerrotaan miten Noodi toimii (lyhyesti) ja sinne tulee pieni kuvaus.
Yläosassa oleva jana + lippurivi on aikajana. Kalenteriin voi tehdä merkintöjä, ne näkyvät lippuina. Aikajanalle toivotaan lisää infoa.
Kaikki tekstit -osiossa ei pysty toistaiseksi jaottelemaan asioita.
Kari kysyi, että miten vetäjä tekee itseään näkyväksi jos ei ole uutisia. Yritetään saada myös uutisista versio syyskuuksi.
Sonja avaa varmuuden vuoksi oppimateriaaliwikiin foorumin. Käytetään sitä jos ei Noodiin saada sitä foorumia.
Kari koki tärkeäksi miten valmistuva käsikirjoitus tulee käsikirjoituksen näköiseksi ja että sitä voi muokata. Hahmottaa juoksevaa tekstiä. Word-tiedoston kaltainen muoto. Ei sitä formaattia miltä käsikirjoitus näyttää. Pitäisi puhua dramaturgisessa tukiryhmässä. Mikä on se formaatti jota käytetään. Leffakäsiksen ratkaisut on erilaisia kuin näytelmäkäsiksen. Nyt on olemassa Word-muokkaus yksittäisille teksteille, ei vielä valmiille käsikirjoitukselle, mutta se tulee olemaan. Verrataan esim. Celtxiin miten siellä on.
Formaatti tulee kirjata ainakin oppimateriaaliin, käsikirjoitusmallit (miten tietynlaiset käsikset kirjoitetaan, mitä käytetään missäkin eniten jne.).
Kokonaisvaikutelma: tehnyt Kässyn kanssa töitä, on tietty käsitys rakenteista jne., vie hetken aikaa sisäistää uusi. TIOt tulevat puhtaan pöydän ääreen. Perehdytys tärkeää, tosin testausta pitää tehdä joten ei voi liikaa opastaa.
Perusprosessi voidaan viedä läpi.
Aikaa on, ehditään testata itsekin TIOjen jälkeen. Dramaturgisesta tukiryhmästä voisi pyytää joitain mukaan, olisi hyvä saada tuoreita silmiä mukaan.
TIOjen kanssa Emma testaa taiteellista prosessia, tekninen testi on tarkkailevampaa, voidaan itse testata vielä tekniikkaa. Emma testaa siis ryhmän vetämistä.
Nyt on karu ulkoasu, jos sisältö vie kirjoittajat mukanaan, niin silloin tämä todella toimii. Alussa testataan, sitten prosessi vie opiskelijat mukaansa.
Työkalussa on puutteita, mutta työskennellään, opiskelun sisältö on kirjoittamisen opiskelemista. Peruskoordinaatit on tutustumista kirjoittamiseen, sitten vasta Noodi.

5. Dramaturgiset prosessit -kurssin kuulumiset
Tuli jo vähän edellä. Emma on tavannut opiskelijat, olivat kiinnostuneita. Nyt opiskelijoita on 14, saattaa muuttua, esim. yksi saattaa tulla lisää.

6. Työkalun testaussuunnitelma ja avoimet kysymykset
Sonja on tehnyt teknisen / käyttöliittymän testaussuunnitelman.
Kari on aina inhonnut käyttisten opiskelua, Kässy oli ensimmäinen josta piti. Aukesi helposti, wikeissä on tiettyä tuttuutta. Käyttis on hahmottelua siitä mitä kaikkea on takana. Kenessä vika jos ei toimi? Esimerkkinä VHS:n ajastaminen, ennen oli oma vika jos et osannut käyttää. Nykyään ajattelu on toinen: jos jonkin sivuston käyttöliittymä ei ole helppo käyttää on vika sivustossa.
Nokia panostaa sosiaaliseen mediaan - ollaan Noodin kanssa siis ajan hermolla.
Testauksesta vielä: ennen testiä painotetaan sitä, että testataan Noodia, ei opiskelijoita.

7. Graafinen ilme: tavoitteet suunnittelulle
Nyt aletaan etsiä opiskelijaa tekemään graafinen ilme tai useampia ilmeitä saman tien.
Lähestyttävä, rentouden ja kaikille sopivuuden väliltä. Pitää kestää aikaa, jo siksikin, että päivittämiskysymys on vielä avoin. Ei siis sellainen, mikä on älyttömän makee nyt mutta puolen vuoden päästä totaalisen last season. Profiili ei voi olla mielettömän voimakas, ei kuitenkaan liian laimea, vaan houkutteleva.
Haussa siis se julkiasu, houkutin. Sillä myös mennään nuorten juttu.
Ei tähdätä myymiseen, tavallaan kolmannen sektorin toimintaa. Ei kaupallista eikä virallista, niiden väliltä. Viehättävyyttä, houkuttelevuutta mutta ei tunnistavan kaupallista, pinnallista, vanhentuvaa mutta ei myöskään tylsää, virkaintomaista.
Jos korostaa nuoria on vaatimukset toiset, ovat tyylitietoisempia.
Eeva näytti Muusan ja Taidekasvatuksen kuva-arkiston sivuja.
Noodiin ehkä vähemmän visuaalisia elementtejä, keskitytään enemmän värimaailmaan. Taidekasvatuksen kuva-arkistolla lämmin värimaailma, Facebookilla aika kylmä. Facebookissa myös paljon sisältöä, huomio menee täysin siihen. Ulkoasusta ei koe muuta kuin ehkä sen että sitä ei ole.
Emma: Muusa on raikas ja kutsuva. FB ei ollut kutsuva, vasta kun sisältö vei mukanaan tuli innostus. Ehkä Noodiinkin saadaan Muusassa oleva yläkuva niin, että ryhmä voi sen itse laittaa.
Kari: Muusa OK, toisi vaan vähän lisää jotain pehmeyttä ja lämpöä. Tekstiä kun on paljon, niin se nousee tärkeäksi; jos on tyhjää niin tyhjä tila vaatii huomiota. Noodi tuntui tyhjältä, Kässy täydeltä. Noodi tuntui avarammalle. Kässyssä tila käytetty tarkemmin, Noodissa on pienempi alue jossa työskennellään, ympärillä paljon tilaa.
Mitä halutaan: raikkaus, ajattomuus, mutkattomuus
Ulkoasulla iso merkitys; ei liian mitään sanomaton, mutta ei myöskään liian profiilikasta joka antaa jonkin valmiin maailman. Tilan pitää innostaa, haluaa olla ja tehdä.
Eeva näytti vielä Wikipedian. Ei erityisen kivan näköinen, silti kiva käyttää, ehkä sisällön takia. Ja on simppeli käyttää. Suunta lämpimämpään suuntaan. Selkeä, luettava. Miltä teksti näyttää, rivivälit, värit, helppo luettavuus, skaalautuvuus.

8. Muut esille tulevat asiat

  • ristikkäisten roolien näkyminen vastuukuvauksissa
    Omat vastuukuvaukset on ajan tasalla. Osallistuttu moniin juttuihin, vaikka kuvauksissa rajattu. Jokainen voisi käydä omansa läpi. Käyttöliittymäsuunnittelun vastuu meni Sonjalta Eevalle kesälomien takia. Suunnittelua on tehty kuitenkin yhdessä; Eeva, Emma ja Sonja. Karille lisättiin että seuraa ja kommentoi Dramaturgiset prosessit -kurssia.
  • yksi opinnäytetyöntekijä kiinnostunut projektista
    Sosiaalialan opiskelija kiinnostunut tekemään loputyötä menetelmän parissa, todennäköisesti ensi keväänä. Halusi kuulla meidän projektistamme, käyttäisi mahdollisesti Noodia. Karin mukaan juuri tällaisia projekteja valmiilla työkalulla tehtäisiin. Saadaanko lisää kohderyhmää? Samalla se on osoitus siitä, että työkalulla on käyttöä kun nyt jo kysytään? Ohjausryhmälle? Ainakin tiedottaa. Mitä vaatii meiltä? Pitääkö ohjeistaa jne.? Toimiva työkalu on kuitenkin silloin jo oltava, vaikka parannuksia tuleekin varmasti. Jouni voisi kokeilla miten sujuu kun ulkopuolinen vetää, jos ei löydä Noodista vastausta (esim. vetäjän materiaalista jotain apua) voisi olla yhteydessä Emmaan. Tämä olisi lisätesti.

Opinnäytetyön tekijöitä halutaan. Jounin työn tulee olla valmis keväällä. Jouni ei siis ole vielä lupautunut, haluaa tietää lisää. Kannattaa tavata ja suhtautua positiivisesti.
Jatkorahoituksen kannalta hyvä myös. Haetaan rahoitusta sille että juurrutetaan, opetetaan, koulutetaan, tehdään vaikka kolme käsistä. Metropolia + HKT yhdessä. Jounin työ voisi olla esimerkki siitä minkälaisia ne voisivat olla.

Jounille ei voida järjestää mitään esim. työtiloja, hänen pitää ne hoitaa omalta laitokselta.

9. Seuraava kokous
21.9.2009 klo 12-14

  • No labels
You must log in to comment.