VIDEOS -hankkeen käynnistyessä nettivideo oli noussut äärimmäisen kuumaksi kehitysalueeksi. Google oli ostanut YouTuben käsittämättömän suurella summalla. Erilaisia nettivideoeditoiripalveluja nousi kuin seiniä sateella ja muutenkin audiovisuaalinen nettimedia eli vahvaa nousukautta - esimerkiksi videobloggausta tehtiin useassa "uutispalvelussa" ammattimaisesti.
Helsingissä samaan aikaan oli nousevana trendinä kansalaisvaikuttaminen ja vertaistuotanto. m-cultin M2HZ-kansalaiskanavasta oli ollut esimerkiksi koko sivun artikkeli Helsingin Sanomien etusivulla ja muutenkin kansalaisten mukaan saamisen tärkeys kaikkiin prosesseihin näkyi kaikkialla.
Näistä omaa toimintaamme ympäröivistä teemoista paketoitiin VIDEOS-hanke, jonka alkuperäisenä tavoitteena oli kehittää nettiselaimessa toimiva avoimen lähdekoodin videoeditori ja kokeilla sitä erilaisten yhteisöjen ja ryhmien kanssa. Oletuksena oli, että nettivideo voisi luoda uudentyyppisiä vaikuttamisen muotoja ja että samalla voitaisiin kokeilla täysin uudentyyppistä tuotantomallia videotuotannolle. Projektiin saatiin kumppaneiksi Ruskeasuon koulu, M2Hz ja YLE. Joiden kaikkien kanssa oli tarkoitus tehdä pilotointikokeiluja siten, että ensin protoversiota editorista kokeiltaisiin Ruskeasun koulun ja M2HZ:n kanssa ja varmempi ja toimiva versio lanseerattaisiin YLEn kanssa.
Hankkeen käynnistymisen jälkeen netti on elänyt äärimäisen nopeaa kehityskautta. Esimerkiksi termi "sosiaalinen media" ei ollut käytännössä lainkaan käytössä vielä vuonna 2006. Hankkeen kolmen vuoden aikana ympäröivä maailma on siis moneen kertaan muuttunut. Netti on elänyt omaa elämäänsä, Stadia ja Evtek muuttui Metropoliaksi ja kansalaisvaikuttaminenkin on muuttunut moneksi eri termiksi ja toiminta-alueeksi.
Loppujen lopuksi VIDEOS laajeni muutaman pienoishankkeen ryppääksi ja niiden kautta myös uusia teemoja ja sävyjä nousi tutkivan toiminnan keskiöön. Läheskään kaikkea hankkeelle etukäteen asetettuja päämääriä ei saavutettu, mutta paljon tietoa, taitoa, yhteistyösuhteita ja jatkoajatuksia tutkimushankkeen yhteydessä jäi takataskuun. Tämä mikrokirja esittelee näitä näkökulmia pieninä paloina, joista - ainakin meille projektissa mukana olleille - on kasvanut valtava oppimisprosessi.