Kirjoittaja: Santeri Pakkanen
Toteutin mobiilivideokurssit keväällä 2009 liittyen oman opinnäytetyöni toteutukseen. Opinnäyteyössäni tutkin kännykkäkameroilla ja kevyellä kalustolla tehtävää mediatuotantoa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.
Molempien kurssien runko sekä toiminta noudattivat samaa perusajatusta: kurssi koostuisi oppilaiden suunnittelemista ja kännykällä kuvaamista lyhyistä videoista sekä mediakasvatuksellisista teoriaosuuksista. Välineistön haltuunotto, videoiden valmistaminen ja niihin sisällön vapaa tuottaminen itseä kiinnostavista aiheista olisi kuitenkin keskeisintä. Kurssit olivat noin viikon kestäviä kokonaisuuksia. Tavoitteena oli, että opiskelijat pääsisivät tuottamaan kännykkävideoita ja oppisivat käyttämään luovasti digitaalista mediaa.
Kurssien teoriaosuudessa käsiteltiin pääpiirteittäin seuraavia sisältöjä. Puhuimme kevyen välineistön eli kännykän käytöstä välineenä mediasisältöjen luomisessa. Keskustelun aiheena oli muutos median kuluttajasta sisällönluojaksi. Käsiteltiin sosiaalista mediaa yleisesti ja sitä, miten se luo uusia mahdollisuuksia osallistuvuuteen ja kokemuksellisuuteen. Keskustelimme myös Remix-kulttuurista sekä tekijänoikeuksista. Tekijänoikeuksissa painotin osaltaan tekijänoikeuslainsäädännöllisiä asioita kuluttajan oikeuksista ja vastuista, sekä pyrin herättämään kriittistäkin keskustelua aiheesta. Lukiossa teorian osuus oli jonkin verran laajempi ja siihen käytettiin enemmän aikaa. Myös opettajien toiveet ja ajatukset teoriasisällöstä otettiin huomioon runkoa laadittaessa. Toteutettu materiaali julkaistiin kurssikohtaisissa blogeissa.
Yläasteella kurssiin yhdistettiin kaksi luokkaretkeä, joista toinen suuntautui Suomenlinnaan ja toinen Vuosaaren satamaan. Näistä oppilaat saivat paljon kuvattavaa materiaalia. Ensimmäisellä opetuskerralla tutustutettiin oppilaat kalustoon ja kännykkään kuvaamisen välineenä, jota kurssilla käytettiin. Samalla puhuttiin verkossa toimimisen yleisistä hyvistä käytännöistä, nettikiusaamisesta sekä tekijänoikeuksista. Esittelin myös Remix-kulttuuria yleisemmin. Käytiin läpi myös kuvakoot ja kuvakäsikirjoittamisen perusteet. Kurssin runko oli hyvin samanlainen kuin lukiossakin, mutta kurssiin lisättiin yläasteikäisille suunnattua materiaalia verkossa toimimisesta.
Toisella kuvausretkellä Suomenlinnassa ryhmät aluksi tekivät kuvakäsikirjoitusta omalle videolleen ja miettivät kuvakokoja. Tämän jälkeen lähdettiin ryhmissä tutustumaan Suomenlinnaan ja kuvaamaan suunniteltuja videoita. Kaikki ryhmät saivat hyvin materiaalia, vaikka retken jännitys ja sisällön vapaa luominen tuotti osalle aloittamisen vaikeutta. Tässä havainnoin selvän eron lukiolaisten ja yläasteikäisten välillä. Lukiolaiset rupesivat rohkeammin toteuttamaan omia ideoitaan heti, kun taas yläasteen oppilaat miettivät ja hieman arastelivat oman ideansa kuvaamista.
Molempien kurssien viimeisellä kerralla viimeisteltiin ryhmien videot, katsottiin kaikkien ryhmien teokset ja kerättiin oppilailta palautetta kurssista. Palautteissa kiiteltiin eniten kurssin tarjoamia mahdollisuuksia toteuttaa oma video ilman sisältöön kohdistuvia vaatimuksia. Juuri sisällön vapaa luominen toi esille hyvin erilaisia valmiita teoksia. Yläasteelta saimme samansuuntaista palautetta kuin lukiostakin. Aikataulu ei onneksi yläasteella ollut yhtä tiukka kuin lukiossa. Retkillä toteutettu kuvaamisharjoittelu sekä suunnittelukin toi väljyyttä ja toiminnallisuutta heti alkuun. Keskustelimme myös julkaisemisesta ja siitä, miltä oman teoksen antaminen muiden remixattavaksi tuntuisi.
Koen että luomalla toimivat puitteet tekemiselle, voidaan tarjota parhaat mahdollisuudet oppilaiden itsenäiselle oppimiselle ja oivaltamiselle, joka voi antaa innostusta tekemään vastaavanlaisia projekteja tulevaisuudessakin. Eniten toivomisen varaa kurssissa ilmeni aikatauluissa, jotka koettiin hieman liian tiukoiksi. Tämä seikka on otettava huomioon, kun suunnittelen seuraavia kursseja. Teoriaosuuden perusteellinen liittäminen kurssin käytännön tekemiseen vaatisi kurssin keston kaksinkertaistamista. Kurssit kuitenkin on toteutettava koulun sille varaamassa ajassa.
Jo heti kurssien alussa toiminnallinen työskentelyyn ryhtyminen ja lopuksi oman teoksen julkaiseminen tekivät myöhemmin teoriassa käsiteltävät asiat konkreettisemmiksi ja omakohtaisemmiksi. Mielestäni siitä olisi hyötyä teoreettisten kokonaisuuksien oivaltamisessa.
Kokonaisuutena pidin molempia kursseja onnistuneina ja sama heijastui myös palautteista niin oppilailta kuin opettajaltakin. Aikataulut tekivät oman vaikeutensa kursseihin, mutta onnistuimme soveltamaan niitä, jotta kurssin päätavoitteet täyttyivät. Molemmat kurssit olivat mielestäni toimivia, uutta luovia kokonaisuuksia ja saamamme palaute antoi tunteelle myös tukea.