while
while-toistorakennetta käytetään silloin, kun silmukkaan ei mennä alkuehdon ollessa epätosi. while-rakennetta sanotaan alkuehtoiseksi while-silmukaksi.
Syntaksi
while (ehto) { lauseita; }
Esimerkki
Toistorakenne, joka tulostaa arvot 0...9 allekain käyttäen while-toistorakennetta.
int i=0; while (i<10) { printf("\ni = %d",i); i++; }
"Ikuinen" silmukka
Joskus on tarpeen rakenne, joka toistaa haluttua koodia "ikuisesti". Lainausmerkit siksi, että ei tietenkään mikään ohjelma pyöri ikuisesti, mutta merkintää käytetään ilmaisemaan että toistorakenne toistuu ennalta tietämättömän määrän kertoja.
Esimerkki
Seuraavassa on esimerkki ikuisen silmukan ja if sekä else -lauseiden käytöstä. Ikuista silmukkaa tarvitaan ohjelmissa, missä ei ennalta tiedetä milloin ohjelmasta tulisi poistua. Ikuisesta silmukasta poistutaan break tai return käskyillä.
/* Ohjelma, joka tulostaa millä välillä annettu luku on. * Lukuvälit ovat <10, 10-100 ja >100. * Käytetään ohjelmassa if, else if ja else -lauseita. */ #include <stdio.h> #include <conio.h> int main() { int Luku; while (1) // "ikuinen" silmukka { printf("\nAnna jokin luku: "); scanf("%d",&Luku); if (Luku < 10) printf("Luku on < 10"); else if (Luku >= 10 && Luku <= 100) printf("Luku on 10...100"); else printf("Luku on > 100"); if (Luku == 500) break; // poistutaan silmukasta, kun käyttäjä antaa luvun 500 } return 1; }