ITU:

Merja: Kävin tänään mielenkiintoisen ja inspiroivan keskustelun Sami Kalliokosken kanssa. Hänelle mainostin toisessa yhteydessä, että me olemme asiakaslähtöisyyden, asiakaspalvelun, asiakasosaamisen, käyttäjätutkimus osaamisen, käytettävyyden asiantuntijoita J Sami oli käynyt keskustelun toisen asteen oppilaitoksen edustajan kanssa , jossa olivat toivoneet ”alustaa” harjoitella asiakaspalvelua/kontaktia. Ja kun olin kehunut, että meiltä tuota osaamista löytyy ja menetelmiä harjoitteluun yms. on, Sami kysyi, että miksi me emme profiloidu tähän tematiikkaan ja ehdota osaamiskiihdyttämöä tästä?! NIIN miksipä ei? Sami nosti esille, että tämähän on koko Metropolian lävistävä teema (painoalojen), jota jokainen koulutusohjelma ja tulosalue tarvitsisivat! Elektrialla siis ainakin olisi kiinnostusta yhteistyöhön!

 




Referenssejä:

Kulttuuri

Elina: Tausta-aineistoksi myös tarvittaessa on saatavissa "ikivanhoista" Stadia-hankkeista tietoa, jossa myös työskenneltiin noiden samojen kaupunki/asukas/kaupunkimaantiede/osallistaminen -kysymysten kanssa = asiakas/asukaslähtöinen kehittäminen kaupungissa.Tällaisia olivat mm. "1001 tarinaa Arabiasta" sekä "Helsinki -Acts", joka oli osa isompaa Acts of Service -sateenvarjohanketta. Samaan aikaan oli myös "Urbaani luovuus" -hanke.Yhteistyössä Acts of Service ja Urbaani Luovuus toteuttivat mm. Yhteispiha 2008 -kesäteatterin, jossa tuotettiin kesäteatteri ohjelmistoineen sekä kaikkine oheistuotteineen (työpajat yms.) Arabianrannan asukkaiden tarpeista ja toiveista käsin. Näin katsojista eli loppukäyttäjistä tuli kehittäjäkumppaneita.

Elina: Leenan löytämään linkkiin liittyen, siinä haastateltu kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara oli juurikin yksi vanhojen hankkeidemme kumppaneista. Kaupunkien yhteisöllistämisestä ja asukkaiden osallistamisesta kannattaa silmäillä taustatiedoksi hankkeesta Kansalaisnavigointia metropolissa julkaisu:
http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Kulttuuri/Kehittaevae_hanketoiminta/julkaisut/Kansalainavigointiawww.pdf
Hankkeessa kehitettiin draamaa työvälineenä käyttäen kaupunkiyhteisöjä ja miljöitä. Yksi esimerkki kymmenistä: olimme mm. mukana fasilitoimalla draamamenetelmin Tikkurilan uuden matkakeskuksen aiheuttamaa mullistusta kaupungissa.
Kaikki hankkeessa toteutettu on koostettu Kansalaisnavigointikarttaan, josta helposti jatkotyöstöä varten mm. yhteistyökumppaneita, menetelmiä ja tuloksia:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1qLybiwO_yk.kpfZRuzup0qA&ie=UTF8&hl=fi&msa=0&ll=60.286674,25.035439&spn=0.00904,0.026157&z=16

Juuri luin teosta Asiakaskokemus: palvelubisneksestä kokemusbisnekseen (Löytänä & Kortesuo 2011). http://www.asiakaskokemus.fi/kirjat/ Sieltä löytyy hyviä ajatuksia ja avauksia ideapankiksi tähän aihepiiriin: elämyksellisen asiakaskokemuksen luomisesta, asiakaslähtöisestä ajattelusta ja näiden kautta odotukset ylittävistä kokemuksista, jotka toimivat yrityksen menestystekijöinä ja kilpailukyvyn ylläpitäjinä.

Leena B: Leenan kommentti palvelumuotoilusta on hyvä ja tässä kannattaa varmaan konsultoida Toinia, Piia tai jotain muuta jolla on asiakaslähtöisyyden uusin käsiteapparaatti hanskassa. Elinan viestissä oleva asiakaskokemus on myös mielenkiintoinen. Puhuimme myös asukkaista. Näin humanistina tulee mieleen sana ihmisläheisyys… sen liittäminen kaupunkiin toikin hakutulokseksi Aalto yliopiston ja Helsingin yliopiston uuden sivuaineen, jossa opiskellaan kaupunkisuunnittelua, ihmislähtöisesti http://urbanmill.org/2014/05/22/kaupunkiakatemia-kiinnostaa-uusi-sivuaine-alkaa-syksylla/

Ehkä asukaslähtöisyys tai ihmisen kokoinen kylä kaupungissa voisi olla riittävä yläotsikko ja sitten siihen konkreettisia esimerkkejä.

Leena UV: Taidepedagogiikan ja musiikkipedagogiikan puolella on paljonkin tähän hyödynnettävää, valmista artikkeliakin, joten olen mielelläni mukana.

Muotoilu ja draama kaupunkikehittämisen välineinä_SA5_12.docx

 

Hyvinvointi

Kirsi: Hyvinvoinnissa on monta hanketta nyt ollut ja meneillään missä on noita kaikkia asiakaslähtöisyyden teemoja. Asiakkaan mukaan otto palvelujen suunnittelussa on täällä todella konkreettisesti huomioitu ja monissa hankkeissa etsitään asiakaspalveluissa uutta näkökulmaa.

Tässä on mainitsemieni hankkeiden tietoja ja projektin vetäjien yhteystiedot myös. Tuon aiheen varsinaisia hankkeita olikin vähemmän vaikka asiakaslähtöisyyden asiaa sivutaan monissa maahanmuuttajien tukemiseen liittyvissä hankkeissa.

 

Meneillään olevat hankkeet missä juuri nuo teemat:

- LOOK - http://www.metropolia.fi/palvelut/hankeyhteistyo/tutkimus-ja-kehityshankkeet/look/

- VATA - http://www.metropolia.fi/koulutukset/hyvinvointi/kehittava-hanketoiminta/meneillaan-olevat-hankkeet/vata/

Asiakasnäkökulmaa myös:

Postitian projektit yleensäkin (Teija Leminen)
Toini Harran väitös liittyy myös tähän teemaan:
https://tuubi.metropolia.fi/portal/group/tuubi/uutiset?p_p_id=eduixannouncement_WAR_eduixannouncementportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_eduixannouncement_WAR_eduixannouncementportlet_action=view&_eduixannouncement_WAR_eduixannouncementportlet_articleId=3330491

 

 

Kulttuurituotanon aatoksia Leenan kokoamana:

https://wiki.metropolia.fi/pages/editblogpost.action?pageId=125174175

 

  • No labels
You must log in to comment.