Focus groups
Menetelmä lyhysti kuvattuna?
Suunnittelija keskustelee kohderyhmään kuuluvien henkilöiden kanssa palvelusta ja sen imagosta ym. vapaasti assosioiden, kysymksien ja tehtävien avulla. Tarkoituksena on kerätä taustatietoa ja mielleyhtymiä, sekä fiiliksiä toimivista asioista tai ongelmista, ja kehittää uusia ideoita.
Milloin kannattaa käyttää? Milloin ei?
Menetelmää kannattaa käyttää ennen suunnitteluprosessin alkamista, ei varsinaisesti käytettävyystestaukseen.
Miten tehdään?
Valmistellaan kysymyslista ja aikataulu paljonko kullekin kysymykselle on keskusteluun aikaa. Tärkeimmät kysymykset ja ideointitehtävät kannattaa laittaa keskivaiheille, jolloin ryhmä on päässyt jo vauhtiin, eikä kokonaisaika ole heti loppumassa kesken. On hyvä valmistella etukäteen nimilaput jotta kaikki voivat puhutella toisiaan luontevasti, sekä puheenvuoro jossa alustetaan tapahtuman kulku. Focus groups- tapahtuma organisoijan on syytä perehtyä myös puheviestinnällisiin ja ryhmäviestinnällisiin seikkoihin jotta tilaisuus onnistuu. Myös tapahtuman tilan pitää tukea avointa keskustelua. Ryhmän hankinta noudattelee käytttävyystestauksen metodeja.
Miten tieto analysoidaan?
Jäi vähän epäselväksi kieltämättä.
Miten tulokset esitetään?
Keskustelun pääkohdat esitellään työryhmälle sellaisinaan, tai sitten tietoa jaotellaan ja lokeroidaan. Tietoa voidaan myös tukea purkamalla se esimerkiksi diagrammeiksi.