ARKITIETO HOITOALALLA

Haastattelu: 29.3.2016

Haastateltava: sairaanhoitaja, valmistunut 2006 

Työelämässä vuodesta 2005

 

MILLAISIA TIEDONLÄHTEITÄ KÄYTÄT ARKITYÖSSÄSI? MITEN KÄYTÄT NIITÄ?

Meillä töissä tietokoneaika on vähästä, varsinkin sairaanhoitajille. Tilat ovat pienet ja vähän koneita. Kaikkea ei vielä kirjata sähköisesti, mutta siihen ollaan siirtymässä. Koneiden vähyyden takia käytetään myös painettuja kirjoja, kuten Pharmaca Fennicaa, Tehohoito-oppaita, Akuuttihoito-oppaita ja vastaavia. Kirjat ovat samoja, mitä verkossa on Terveysportissa. Painetuista kirjoista käytössä ovat aina uusimmat painokset.

Osastonhoitaja tuo osastolle muuta aineistoa, tuoreinta ja akuuteinta. Esimerkiksi Hoitotiede-lehti on tällainen. Suurin osa aineistosta on suomenkielistä, mutta mukana on myös englanninkielistä, jota on ollut saatavilla varsinkin silloin, kun osastolla on ollut kansainvälisiä harjoittelijoita.

Työskentely osastolla on tosi kollegiaalista. Tietoa jaetaan ja keskustellaan. Osastolle on ollut helppo mennä esimerkiksi äitiyslomien jälkeen, koska on ollut helppo kysyä ja keskustelua on koko ajan.

Kotiin tulee Sairaanhoitajalehti ja Tehy, jotka vähintään käyn läpi. Nämä eivät mene koskaan suoraan pois.

En töissä käytä lainkaan internetissä vapaasti olevaa aineistoa. Tämä naurattaa, sillä kotona katson netistä kaikkea ruokaresepteistä lähtien.

 

MILLAISTA TIETOA HAET?

Haen tietoa, joka liittyy potilastapauksiin. Oman tiedon kartoittamisen takia etsin varsinkin eri potilasryhmistä tietoa. Jos en ole pitkiin aikoihin tiettyä sairautta hoitanut, on hyvä varmistaa omia tietojaan lukemalla asiasta.

Varmistan lääkärin tekstissä olevia termejä ja tarkistan tautiryhmiä. Lääkärien tekstiä pitää varmentaa. Tarkistan myös etukäteen asioita, että puhun opiskelijoille oikein. Tarkistan omia tietojani.

 

MITEN JAAT TIETOA?

Tiedonhaku ei ole vaikeaa. Jaan puhumalla. Osastolla on todella hyvä henki. Kaikki jakavat tietoa toisilleen iästä tai muusta riippumatta.

Lisäksi on huomattava, että nykyaikana potilas itse voi ja lukeekin paljon internetistä tekstiä ja tietoa omasta taudistaan. Pitää osata oikaista potilaan lukemat tiedot, jos niissä on ollutkin jotain väärään johtavaa. 

 

MITÄ PITÄISI AMMATTIKORKEAKOULUSSA TIEDONHALLINNASSA OPETTAA?

Ainakin omana opiskeluaikana olen hakenut tutkimuksia. Nykyisinkin opiskelijat tuovat uusinta tietoa. Minäkin kyselin opiskelijalta, mistä hän hakee uusinta tietoa. Sairaalan intrassa on paljon tietokantoja. Hieno homma, että olisi lähellä, jos jotain pitää hakea.

Ihan yleisenä viestinä voisi sanoa, että enemmän pitäisi olla tietoa käytännön työstä ja työhön. Pitäisi olla tietoa perusasioista, sairauksista, mitä komplikaatioita sairauksiin voi liittyä.

Olen ymmärtänyt, että entistä enemmän on verkko-opiskelua, mikä ei välttämättä ole hyvä asia.

 

MITÄ AJATTELET LIBGUIDES-SIVUSTOSTA

Tälle voisi olla käyttöä. On laajasti aineistoa saatavilla.

 

 

 

 

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.