Autosähkötekniikan suuntautuminen on ainoa Suomessa ja pyrkii täyttämään kaupallisen autoalan elektroniikan osaamisen vajetta. Autosähkötekniikan suuntautumisvaihtoehdon tavoitteena on kouluttaa insinöörejä, jotka ovat autoalan uuden tekniikan asiantuntijoita. Valmistuneilla on puoleksi sähköosastolla, puoleksi auto-osastolla suoritettu tutkinto, jonka ansiosta he ovat syvällisesti perehtyneitä sekä sähkötekniikkaan että ajoneuvojen tulevaisuuden ratkaisuihin. Auton informaatiojärjestelmät ja mekatroniikka ovat autosähköinsinöörien ominta alaa.
Autosähköinsinöörin monipuolinen koulutus mahdollistaa laaja-alaisen työuran. Hän voi toimia ajoneuvojen sähkösuunnittelijana, vastata teknisestä kaupasta, koulutuksesta tai jälkimarkkinoinnin moninaisista tehtävistä.
Jälkimarkkinoinnin suuntautuminen toteutetaan tuotantopainotteisella menetelmällä, eli tutkintoon on integroitu yhden vuoden työssäoppimisjakso. Opinnoissa korostetaan asiakasrajapinnan sekä esimiesvalmiuksien ja työprosessien osaamista.
Jälkimarkkinointipainotteinen autoinsinööri työskentelee usein automaahantuojan tai autotalon palveluksessa, esimerkiksi korjaamo-, huolto- tai varaosapäällikkönä. Hän seuraa autotekniikan kehitystä aitiopaikalta ja on päivittäin yhteydessä asiakkaisiin ja ulkomaiseen päämieheen. Työ on saumatonta tiimityöskentelyä.
- Jälkimarkkinoinnin OPS
Tuotteen valmistamiseen tarvitaan vain pieni osa ajasta tilauksen ja toimituksen välillä. Loppu on logistiikkaa. Logistiikan suuntautuminen on muusta koulutusohjelmasta eriytyvä. Osa opinnoista on autotekniikan perusaineita, mutta ammatilliset opinnot suuntautuvat kuljettamiseen ja varastointiin sekä muihin logistiikan eritystarpeisiin.
Opinnot ovat varsin laaja-alaiset eivätkä edellytä kovinkaan vahvaa luonnontieteiden pohjaa vaan enemmänkin kykyä hahmottaa prosesseja ja toimintoja. Logistiikkaan erikoistunut autoinsinööri on kuljetustekniikan ohella myös logistiikkapalvelujen tuotannon ja hankinnan asiantuntija. Hän voi työskennellä kuljetusyrityksessä tai toimii logistiikkaan liittyvissä tehtävissä teollisuuden tai palvelualan yrityksessä. Ammattinimike voi olla esimerkiksi logistiikkapäällikkö. Logistiikkainsinöörit työllistyvät hyvin myös kuljetusvälineteollisuuden asiantuntijana tai itsenäisenä yrittäjänä.
Uudenlaisten yhteiskunnallisten käyttöarvojen tuottaminen. Opetuksen tutkimus- ja kehitystyön ja työelämän organisaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön uudet muodot.
.......................... |
.......................... |
.......................... |
.......................... |
.......................... |
.......................... |