HSPACE - Hybriditilat tulevaisuuden kouluissa
Ehdotus hanke-esityksestä Helsingin kaupungin innovaatiorahastolle
Taustaa
Ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehitystoiminta on ennen kaikkea kehittävää hanketoimintaa, jolloin yhdessä Helsingin kaupungin toimijoiden kanssa olemme tunnistaneet ja kehittäneet kaupungille strategisesti tärkeitä kohteita.
Hankeidea
HSPACE-hankkeen lähtöajatuksena on, että tulevaisuuden oppiminen ja koulutusorganisaation toiminta on lähtökohtaisesti avointa ja yhteistoiminnallisuuteen pohjautuvaa. Tässä hankkeessa yhteistoiminnallisuudella viitataan Paul Adlerin ja Charles Heckscherin käsitteeseen yhteistoiminnallinen yhteisö (Adler & Heckscher (2006): Towards Collaborative Community), jonka he näkevät tulevaisuuden tietointensiivisen organisaation toimintamallina. Yhteistoiminnallisessa yhteisössä jokainen yksilön toimii kohti yhteistä päämäärää itse parhaaksi katsomin keinoin. Ihmiset hakeutuvat sellasiin ryhmiin ja yhteistyöhön, joka on aina sillä hetkellä tarkoituksenmukaisinta. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteistyö perustuu itseorganisoituvalle, luottamukseen perustuvalle yhdessä toimimiselle, jonka muodot ja mallit elävät koko ajan. Tietointensiivisessä työssä tällainen organisoitumismalli luo aivan uudentyyppisiä haasteita tilasuunnittelulle. Tarvitaan tiloja, joita voidaan helposti muokata moneen fyysisessä maailmassa tapahtuvaan toimintaan sopivaksi, mutta toisaalta tarvitaan myös erilaisia tapoja tuoda digitaalinen ulottuvuus osaksi tilaa.
HSPACE tutkii, suunnittelee ja toteuttaa yksilö- ja yhteistoiminnallisia oppimistilamalleja. Hankkeessa keskitytään tulevaisuuden koulutusorganisaation käyttöön soveltuviin ja helposti eri käyttötarkoituksiin muokattaviin työtiloihin ja välineisiin. Hankkeessa toteutettavissa pilottitiloissa kokeillaan erilaisten päällekkäisten toiminnallisuuksien yhdistämistä samassa fyysisessä tilassa. Tiloissa kokeillaan muun muassa maantieteellisesti hajautetun yhteistyön helppokäyttöistä upottamista osaksi fyysistä tilaa (so. digitaalinen todellisuuskerros osana fyysistä todellisuutta). Hankkeessa luodaan avoimeen toimintamalliin soveltuvia tiloja ja testataan, opitaan ja jatkokehitetään niiden toimivuutta, muokattavuutta ja kestävyyttä osana alati muuttuvaa tietointensiivistä opetus-, oppimis-, tutkimus- ja kehitystoimintaa. HSPACE pyrkii käytännöllisiin ja kohtuuhintaisiin ratkaisuihin ja näin monipuolistamaan koulutusorganisaatioden toimintaa. Vaikka erilaista monityötilakehittelyä on tehty paljon yritysmaailmassa on varsinainen implementointi koulutusmaailmassa jäänyt pieneksi. Tämän hankkeen tavoitteena on löytää koulutusorganisaatioille toimivia tulevaisuuden hybriditilaratkaisuja.
Hanketoimijoiden tiloissa (Vuosaaren yläasteella ja Metropolia Ammattikorkeakoulussa) valitaan hankkeen teemaan soveltuva tila, jonka toiminnallisuutta kehitellään yhdessä tilan käyttäjien kanssa. Hankkeessa luodaan useita yhteistoiminnalliselle koulutusorganisaatiolle sopivia toimintakonsepteja. Osaa näistä testataan alustavissa toimintakokeiluissa, joissa niiden toiminnallisuudesta ja toimivuudesta kerätään käytännön tietoa. Tarkoituksena on jalostaa tilakonsepteja iteroiden ja kokeilemalla oppien (vrt. Fail Quikly -ajattelu).
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on:
- yhteistoiminnallisen koulutusorganisaation toimintakonsepteja
- luoda käytännön tietoa monikäyttötilojen ja niiden osien toimivuudesta alustavissa toimintakokeiluissa
- luoda muokattava, toimiva, viihtyisä ja kestävä yhteistoiminnallinen tila Vuosaaren yläasteelle ja Metropolia Ammattikorkeakouluun
- luoda tietoa ja ymmärrystä eri koulutusasteiden toiminnan eroista ja yhtäläisyyksistä suhteessa tulevisuuden tilasuunnitteluun
Hankkeen lopputuloksia on tarkoitus esitellä vuonna 2012 osana Maailman design-pääkaupunki ohjelmaa.
Hanketoimijat
Metropolia Ammattikorkeakoulusta hankkeeseen osallistuvat muotoilun (teollinen muotoilu, sisustussuunnittelu) ja viestinnän (digitaalinen viestintä) koulutusohjelmat. Muotoilun koulutusohjelman vahvuuksia ovat Design for All-ajattelu, ergonomia-, käytettävyys- ja materiaaliosaaminen sekä hahmo-, testaus- ja nollasarjamallit. Metropolian digitaalisen viestinnän tutkimus- ja kehitystyön painopisteitä ovat maantieteellisesti hajautettu yhteistoiminnallisuus, sosiaalisen median soveltava käyttö sekä digitaalisen ja fyysisen ulottuvuuden yhteiskäyttömallit.
Metropolian keskeiset toimijat:
- Anna- Maria Vilkuna, kuttuurin ja luovan alan kehityspäällikkö
- Mika Ihanus, teollinen muotoilu
- XXX, sisustusuunnittelu
- Juhana Kokkonen, digitaalinen viestintä
Yhteistyökumppanina hankkeessa on Vuosaaren yläaste, jonka perusparannustyö ajoittuu hankkeen ajalle. Hankkeen suunnitteluvaiheessa ollaan oltu myös yhteydessä Opetusviraston Tila- ja hankintapalveluihin, jonka toimijat suhtautuivat hankkeeseen postitiivisesti. Hanke voidaan siis toteuttaa yhteistyössä perusparannustyön kanssa.
Vuosaaren keskeiset toimijat:
- Janne Kettunen ?
- Olli-Pekka Autere ?
- Ritva Lappalainen ?
Hankkeen muut toimijat:
- Opetusviraton Tila- ja hankintapalvelut ?
- Mitäs muita ?, olisko sulla Mika mahdollisia yhteistyökumppaneita kysäistä?
Aikataulu
Kevät 2010
- hankkeen valmistelu
- osaprojektien tarkempi aikataulutus
- osaprojektien alustava ideointi
- idearikastus (ks. lisää https://wiki.metropolia.fi/x/IAfg)
- tematiikkaan tutustuminen
Syksy 2010
- tilakonseptointi
- ensimmäiset toimintakokeilut
- iterointikohteiden löytäminen
Kevät 2011
- toimintakokeilut jatkuvat
- tilakonseptien toteutus
- käyttökokemusten ja toimintallisen tiedon keruu
Syksy 2011
- toimintakokeilut jatkuvat
- tilakonseptien toteutus ja jatkokehittäminen
- käyttökokemusten ja toimintallisen tiedon keruu
Kevät 2012
- tilojen viimeistely
- osallistuminen design-pääkaupunki-toimintaan
- kokemusten ja saavutetun tiedon analysointi
Syksy 2012
- kokemusten ja saavutetun tiedon analysointi
- hankkeessa saavutetun tiedon ja taidon jakaminen analyysien, artikkelien ja/tai oppaiden muodossa