Tein tämän sivun niin ei tarvitse aina kirjoittaa käsin samaa tekstiä sähköpostiin valmistujille että mitä nyt pitää tehdä seuraavaksi tai mitä kaikkea pitää tehdä jotta valmistuu. Olen lihavoinut tärkeimmät kohdat. Valmistumisprosessi menee näin:

Hyvissä ajoin ennen valmistumista:

  1. Etsi opinnäytetyöaihe, etsi ohjaaja aiheellesi, palauta opinnäytetyöaiheen hyväksyttämislomake tuutoropettajallesi (= autosähkölinjalla Vesa Linja-aholle).
    1. Jos tarvitset apua ja neuvoja edellä mainituissa, lähetä sähköpostia tuutoropettajalle. Jos et saa vastausta sähköpostiisi sanotaanko 48 tunnin sisällä, soita rohkeasti minulle 0404870869 (myös tekstiviestien ja Whatsappin käyttö luonnollisesti sallittua, kyseinen numero on työnumeroni).
  2. Tarkista Oman "Ajoneuvo- ja konetekniikan opiskelijoiden tiedotussivu" -työtilan Dokumentit -välilehdeltä kansiosta Opinnäytetyö dokumentti, josta löytyy valmistumisdeadlinet (esim. keväänä 2019 se on nimeltään Insinöörityö_valmistuminen_aikataulu_18-19_opisk.pdf) ja merkitse ne kalenteriisi. Erityisen tärkeä deadline on opinnäytetyö kielenasun ohjaajalle viimeistään, tästä ei jousteta koska toisin kuin omalla opinnäytetyöohjaajallasi (jolla on tyypillisesti muutama työ tai korkeintaan noin kymmenen ohjattavana kevään ruuhkahuippuna), kielenasun ohjaaja joutuu lukemaan useita kymmeniä töitä ja jos kaikki palauttavat työnsä myöhässä, homma menee yötöiksi eikä edes riitä...
  3. Tutustu samasta työtilasta löytyvään opinnäytetyöohjeeseen huolellisesti.
  4. Pidä huoli, että sinulla on valmistumiseen mennessä 240 opintopistettä koossa. Jos pakollisia kursseja puuttuu, ota yhteyttä tuutoropettajaan.

Pari kuukautta ennen haluttua valmistumista aloita seuraava prosessi:

  1. Ihan ensimmäisenä: tee valmistumisilmoitus Omassa. Tämä on suunnilleen ainoa asia josta ei voi joustaa edes neuvottelemalla: jos et tee valmistumisilmoitusta ajoissa, valmistut sitten myöhemmin.
    1. Varaa tähän aikaa noin 15 minuuttia, koska valmistumisilmoituksen yhteydessä on pakko täyttää Opetusministeriön AVOP-palaute, jolla seurataan mm. opetuksen laatua.
    2. Valmistumisilmoitusjärjestelmä tivaa sinulta "linkkiä opinnäytetyöhön", mikä on suunnitteluvirhe koska valmistumisilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen opinnäytetyön palautusta. Syötä siihen vaikka linkki Theseuksen etusivulle niin pääset eteenpäin.
  2. Palauta valmis (tai mielestäsi valmis, melkein valmis) opinnäytetyö ohjaajallesi. Muista erityisesti noudattaa lähdeluettelon muotoiluohjeita Opinnäytetyöohjeessa, lähdeluettelon muotoilu on yleisin yksittäinen asia josta joutuu saarnaamaan.
  3. Kun opinnäytetyön ohjaaja on hyväksynyt työn alustavasti valmiiksi, lähetä:
    1. Koko työ kieliasun ohjaajalle ja sovi hänen kanssaan ohjauspalaverista. Pro tip: ohjauspalaverin ajankohdan voi sopia hyvissä ajoin etukäteen ja näin kannattaakin tehdä etenkin siinä tapauksessa että työn palautus menee hyvin lähelle deadlinea.
    2. Työn tiivistelmät (sekä suomenkielinen että englanninkielinen) englanninopettajalle tarkastettavaksi.
  4. Suorita kypsyysnäyte jommalla kummalla seuraavista tavoista:
    1. Suositeltava, opettavaisempi ja kaikille helpompi tapa: laadi lehdistötiedote tai yrityksen sisäinen tiedote työsi tuloksista. Tätä ei ole pakko julkaista missään, vaan kyseessä on kirjoitusharjoitus.
    2. Perinteinen tapa: ilmoittaudu kypsyysnäytteeseen (lomake löytyy Omasta) ja suorita kypsyysnäyte kynällä ja paperilla auditoriossa.
  5. Kun opinnäytetyö on kielenohjaajan hyväksymä ja abstrakti englanninopettajan hyväksymä, lähetä työ ohjaajalle lopullista arvostelua varten.
  6. Kun ohjaaja antaa luvan ja arvosanan, lataa työ Theseukseen (suositeltava tapa) tai palauta koululle kaksi kansitettua kappaletta (sallittu tapa, näin menetellään usein jos esimerkiksi työn tilaaja ei halua työtä verkkoon).

Jos on mitä tahansa epäselvää, tuutoropettaja ja opinnäytetyönohjaaja opastavat mielellään lisää.

  • No labels
You must log in to comment.