MUISTION EDITOINTI KESKEN
Metropolian teatterisalissa ja kokoustilassa H2007 klo 14.30-16.30

1. Esityslistan tarkistaminen

Tarkistettiin esityslista ja lisättiin kohdaksi 2. lyhyt keskustelu tulevaisuuden koulutuksista liittyen Noodiin.

2. Lyhyt keskustelu koulutuksista

Ylös- hankkeelle voitaisiin järjestää Tampereen teatterikesän miniseminaarin lisäksi jonkinlainen esittely niille ihmisille, jotka ovat ryhmävetävämmin/ yhteisöllisemmin mukana. Tampereen miniseminaarin päämäärä on siis esitellä yleisötyötä niille teattereille, jotka eivät sitä vielä tee. Sussa on ollut yhteydessä Niina Torkkoon, ja jatkaa yhteyttä.

Lisäksi Metropoliassa voisi syyskuussa järjestään dramaturgian ym. kirjoittamisen (elokuva- ja teatterialan) opettajille esittelyn. Sussa esittelee asia keväällä.

3. Lyhyt katsaus Noodin kehittämisen vaiheisiin ja käsitekeskustelua

Noodia kehitetään tällä hetkellä pitkälti jo keskusteltujen linjausten mukaan - yhteisöllisiä elementtejä pyritään lisäämään ja teknisiä kulmia pyöristämään. Emma esitteli kehitysvaiheita lyhyesti: rakenteen toimintaa ja yhteisöllisten elementtien lisäämistä. Rakenne- ja kaikki tekstit- näkymän käsitteistä keskusteltiin, ja haeskeltiin uutta nimeä. Ehdotuksia oli mm. Verstas, Kirjasto, Rakenna käsis. Päädyttiin lopuksi ehdottamaan näkymän nimeksi edelleen kaikki tekstit ja Rakenne-osion nimeksi EHDOTA RAKENNETTA - ja että "ehdota rakennetta" olisi visuaalisesti erilainen, esiin pullahtava kokonaisuus - esim. eri värillä kuin muut sivun otsikot.

3. Oppimateriaali

Oppimateriaalia pääsee tutkimaan osoitteessa http://oppimateriaali.wikidot.com. Oppimateriaalia on kirjoitettu viime vuoden kesästä alkaen aina, kun projektin muilta vaiheilta on aikaa riittänyt, ja kirjoittaminen jatkuu ainakin kevään  ja kesän ajan. Jos ehditte liikkua oppimateriaalissa ja tarkastella, mikä tuntuu itselle hyödylliseltä, mikä taas hankalalta. Kommentteja voi jättää myös suoraan materiaalin kommenttikenttään! Eräs suuritöinen osuus oppimateriaalista on käsitesanasto, jossa on jonkin verran valmiita artikkeleita ja  jonkin verran keskeneräisiä. Keskustelua voidaan käydä seuraavien kysymysten kautta:

KYSYMYKSIÄ

- Mitä käsitteitä käsitesanastoon tarvittaisiin lisää?

- Miten käsitesanasto voisi tukea erilaisten esitysten ja kirjoittamistapojen  hahmottamista esim. jaottelun avulla? Äidinkielenopettajat ITK-messuilla tuntuivat tarttuvan perinteisen draaman käsitteisiin, mutta miten tehdä näkyväksi myös vaihtoehtoiset kerronnan hahmottamisen tavat? Värikoodi? Käsitteiden jaottelu alasivuille?

- Miltä artikkeleiden kohderyhmä tuntuu tällä hetkellä? Olen pitänyt tavoiteryhmänä henkilöitä, jotka eivät tunne teatteria, ikäryhmänä n. yläasteikäisistä ylöspäin.

- Pitäisikö oppimateriaalia suunnata vielä enemmän kohti käytäntöä? Millaisia käytännön kirjoittamiseen liittyviä vinkkejä löydät sieltä nyt?

KESKUSTELUA:

Kari: Positiivisesti yllättynyt & innostunut oppimateriaalista. Käsiteosasto on toistaiseksi heikoimmin kehittynyt. Kaikkea muuta erittäin hyvin, lupaavaa. Rajaton alue - voidaan mennä vaikka kuinka pitkälle. Ymmärrettäviä, kansantajuisesti ajateltuja opastuksia. Tehtävät voittopuolisesti hyviä - kokonaisuus kehittymässä. Käsitesanasto on helppo & synnyttää nopeasti uskottavuutta - helpoin ehkä täydentää. Isompi työ vetäjän ohjeistaminen, prosessin kuvaaminen, opetuksellinen sisältö. Kuinka laajaksi ehtii tehdä / on järkevää tehdä, tarvitaanko siihen lisävoimia / voiko johdattaa johonkin (linkitykset) - ettei ole fuulaa / ristiriitaista tietoa. Tai yli hilseen menevää.

Liisa: Keskittyi lukiessa käsitejuttuihin - erittäin hyviä monta. Kuitenkihn jäi tuntuma, että aika paljon on asioita, joita ei tarvitsisi olla, liikaa ammattisanastoa: esim. polylogi, anagnorisis. Tekstin ei pidä olla liian tieteellistä, kohderyhmänä esimerkiksi yläaste + eläkeläiset - tärkeää on, että oivaltavat jossain. Entä jos olisi mahdollisuus: haluatko syventää tietoasi - josta pääsisi tutkimaan syventäviä asioita.
Rakenneosio esimerkkinä oli hyvä, kun mukana oli rakenteen käsitettä selventäviä tehtäviä. Samanlaisia voisi olla seuraavista:
käänne, dialogi, alateksti, jännite, ehkä ekspositio, draamallinen toiminta & tilanne.

Meiju: Käsitesanastosta:  Tuntui että jonkinlaiset hierarkiat olisivat tarpeen, tällä hetkellä sekavasti erilaisia käsitteitä - sellaisia, joista saan kiinni, sellaisia joista en ymmärrä mitään.

Käsitteitä joita kaipasin: konsepti--- Vuorovaikutteisuus, sensorit, fasilitointi jnejne - Ehkä mukana voisi olla  alaluokkia - jolloin olisi mahdollista valita, haluanko tietää lisää. Oma mieli toimii niin, että kiihottuu omituisista sanoista (kiinnostaa tietää ) - lisäksi on mukavaa käyttää koneita, joista arpoo joka päivä jotain, ehkä käsitteiden kanssa voisi toimia niin?

Käsitteistön rakenteesta: voisiko olla esim. mindmaprakenne - interaktiiviseen voisi liittyä vuorovaikutus, osallistavuus - siitä pääsisi aina eteenpäin .

Kari: Kohderyhmäkysymyksen lisäksi on päätettävä, onko tämä sanakirja vai onko tämä oppimateriaali, tyyliin näihin keskittymällä opit käsikirjoittamaan.  Itse käsitä n tämänhetkisen enemmän sanakirjana. Joihinkin käsitteisiin ohjeissakin viitataan (tehtävässä tulee käsitteitä => täältä voi käydä tarkistamassa) . Täältä voi törmätessään johonkin käydä tarkistamassa, että mitä jokin asia on. Näin ollen käsittämättömät, tarpeettomaltakin tuntuvat asiat voivat olla mukana - liittyvät kuitenkin käsikirjoittamiseen. Tämä on iso strateginen valinta - kumpaa ollaan tekemässä. Otsikko voisi olla käsikirjoittamisen käsitteitä - ei välttämättä edes keskeisiä?
Jos tähän otetaan vain käsitteet, jotka tukevat Noodilla käsikirjoittamista + ovat työskentelyfilosofian mukaisia, ja ne avataan opetuksellisesti avata - kyseessä on tarkka valinta ja iso homma.

Sussa: Samoja havaintoja kuin edellisillä. Linkit tehtävistä eteenpäin hyviä. On tärkeää valita, minkälaisia tehtävänantoja annetaan - ja että vain vetäjän mielikuvitus on rajana. Tehtävät ovat esimerkkejä, niitä voi soveltaa. Visuaalinen materiaali ym. on tehtävänannoissa tärkeää.

L: Ei ole mitään sanakirjaa vastaan - mutta ne asiat joita jokainen, joka käsikirjoittaa tarvitsee => niiden käsitteiden avaus olisi hyvä.

K: Sanakirja pidetään mukana, mutta se on hierarkian pohjimmainen. Voimme nostaa tehtävien ja esimerkkien kautta keskeisiä käsitteitä, tai tehdä yhden osion, jossa on keskeiset, yleisesti käytössä olevat käsikirjoittamisen käsitteet.

S: Informatiivisuuden määrällä, jota tarjoaa, voi tapahtua myös niin, että kirjoittamiselle tulee enemmän esteitä kuin virikkeitä.

K: Käsitteissä pyöritettiin kahta käsitteistöä, käsikirjoittamisen ja yhteisöllisen toiminnan käsitteistöä. Noodin keskeiset alueet ovat tässä. Tutuimmat ovat opetuksellista materiaalia.

Todettiin yhdessä, että käsitteiden kommentoiminen ja ehdottaminen wikiin pitää avata (oli vahingossa ollut suljettuna).

Ulkoasusta sovittiin, että sitä lähennetään Noodin ulkoasuun. Lisäksi tagit pitää korjata vastaamaan aiheita.

Mirja: Lähdin lukemaan siltä kannalta, että jos pitäisi lähteä ohjaamaan ryhmää. Olin ilahtunut siitä, että oli ohjeet ja esimerkit siitä, miten voisi lähteä tekemään. Tehtävät ovat esimerkkitehtäviä!! Antavat rohkaisua vetäjälle eli voi intoutua niistä. Näin lähdetään liikkeelle, näin voit jakaa tätä osiin.

Henna: olin vaikuttunut kokonaisuudesta. Teksti oli selkeää ja ymmärrettävää - pääsi sisälle. Mutta mietitytti kohderyhmäajatus - vaikeammat / yksinkertaisemmat käsitteet. Esim. yhteisöllinen käsikirjoittaminen - tuntui liian teoreettiselta. Pientä päällekkäisyyttä - esim. verratessa kirjoittamisen lähtökohtia ja käsitesanastoa.

Pohdittiin oppimateriaaliin menemisen kokemusta - visuaalista kokemusta ja tapoja jaksottaa tietoa esim. aikajanalle. Etusivun johdanto olisi hieno, jos sen voisi toteuttaa esim. osin luettuna, eli sisääntulo olisi monimediainen. Jos voisi tehdä johdannon draaman keinoin.

K: Elävyyden voisi saada aikaan tapauskirjaston avulla. Noodin visuaalinen kieli ja ilmaisutapa ei voi olla liian persoonallinen, että se estää joidenkin tekemisen. Jos rikkautta voisi saada esim. niin, että on casekirjasto - 5 nuorta jotka tekivät rock-oopperan ja eka tehtävä oli se, että he kiipesivät himalajalle. Elämyksellisyys sitä kautta. Oppimateriaalin ajatus on alusta pitäen ollut, sen volyymi ei ole selkeästi pääpainona - resurssit eivät ole olleet isot. Tällä logiikalla kannattaisi jatkaa - ja tehdä siihen pisteeseen asti kuin pystytään.

Tehtävien nimitystä mietittiin - ehkä tehtävä on liian koulutyömäinen. Virikkeitä, tehtäviä, työtapoja, ideoita, harjoitus, esimerkkitehtäviä?

YHTEENVETOA

Oppimateriaalin tehtävät esiin, caset esiin, ryhmädynamiikka yms hyvin rakenteeseen, sanasto hierarkiassa viimeiseksi. Peruskäsitteet lähestyttävämmällä kielellä. Mukaan ehkä sitaatteja kirjoittamisesta? Sisällysluettelo selkeämmäksi - kysymykset ja muut käsitteet ovat nyt sekaisin. Päällekkäisyydet pois, elävyyttä lisää. Käsikirjoittamisen maailman ja yhteisöllisyyden maailman tulee molempien olla mukana. Käsitteiden perustyökalupakki tai miten aloitamme- kohtaan keskeisimmät käsitteet.

6. Muut esilletulevat asiat

7. Seuraava kokous

Seuraava kokous päätetään myöhemmin. Se on elokuussa 2010, Free hugs- esitysten jälkeen.

  • No labels
You must log in to comment.