Kesällä toimipiste on kirjaimellisesti hiljainen - on aikaa ja tilaa ajatella.

Hiljaisuus on kuitenkin hetkellistä, heti alkusyksystä pärähtää käyntiin useampikin ESR-rakennerahaston hankehaku. Kesä on siis myös oiva aika tehdä taustaselvitystä tulevaa hakukierrosta varten. Hankevalmistelu muun työn ohella on aikaa ja energiaa vievää, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei valmistelutyöstä vielä ole. Toisaalta Metropoliassa on jo vahvaa osaamista hankkeiden valmisteluun ja läpivientiin, niin klusteristamme kuin TKI-yksiköstäkin.

Koska syys-lokakuussa käynnistyvät hakukierrokset ovat tämän ESR-ohjelmakauden 2007-2013 viimeiset haut, joissa rahaa on vielä kunnolla jaettavissa, hankeideat pitäisi alkusyksystä saada mietintämyssyistä sähköiselle paperille ja hakulomakkeiden kenttiin. Yhteistoiminnasta ja kokemusten jakamisesta on Kulttuuriklusterin T&K-toiminnassa paljon hyviä kokemuksia mm. hanketyöntekijöiden TosiPro-ryhmästä. Voisiko hankevalmistelussa hyödyntää myös samaa mallia? Jos ja kun alkusyksystä työn alla on hankehakemus jos toinenkin, olisi hyvä tilaisuus myös hankevalmistelijoiden väliselle verkostoitumiselle, kokemusten jakamiselle ja sparraukselle. Ehkä yllättäen yksi hakemuksen laatimisen vaikeimpia asioita on saada kirjoitettua abstraktitkin asiat helposti ymmärrettävään muotoon ja käytännön toimenpiteiksi. Tuore silmäpari voi auttaa huomaamaan monitulkintaisuudet ja asiantuntijajargonit jo pikaisemmallakin lukemisella. Hakemuksen valmisteluun liittyy myös paljon teknisiä asioita, joissa tiedon vaihdosta olisi hyötyä.

Wikin hyödyntäminen hankehakemuksen hahmottelussa ja kirjoittamisessa mahdollistaisi tällaisen "EsiPro"-toiminnan. Ajatus ei ole aivan uusi, wikissä on jo työstetty useampaakin yksittäistä hankehakemusta, eikä negatiivisia kokemuksia ole tietääkseni ollut. Nyt uutta virtuaalisessa hankehautomossa olisi volyymi. Toimisiko tässä joukkovoima: useampi hakemus = useampi valmistelija = aktiivisempi ja hedelmällisempi keskustelu?

Kokeillaanko?

  • No labels
You must log in to comment.