Yleistä
Toiminnallisen määrittelyn tavoitteena on tuottaa koulutuksen suunnittelun kokonaiskuva sekä yksittäisten moduulien ja sähköisten palveluiden toiminnalliset määrittelyt. Tälle sivustolle kootaan yleiskuvaus kaikista kokonaisuuksista ja eri moduulien alle moduulien tarkemmat kuvaukset.
Määriteltäviä kokonaisuuksia ovat:
- Prosessikuvaukset (kolmella eri tasolla)
- Listaus toteutettavista palveluista
- Palveluiden toiminnallinen määrittely / käyttötapaukset
- Palveluissa käytettävät tiedot (prosessi-tieto matriisi)
- Tietovirrat
1. Prosessikuvaukset
Prosessikuvauksissa rajataan kuvausten sisältö koskemaan projektin sisältöä. Esityksessä huomioidaan edeltävät ja seuraavat prosessivaiheet vain siinä laajuudessa kun ne vaikuttavat tämän projektin sisältöön. Esimerkiksi tästä syystä visioon, strategiaan ja johtamiseen liittyvät vaiheet puuttuvat prosessi kuvauksissa edeltävissä vaiheissa. Tästä syystä oppimisen ja opetuksen kuvaukset ovat puutteellisia suunnitteluprosessia seuraavissa vaiheissa.
Mallin kuvauksessa käytetään JHS 152 suositusta >>JHS 152
Taso 2: Toimintamalli
Esityksessä käytetään käsitettä "koulutus", koska käytettäessä käsitteitä "tutkinto" ja/tai "koulutusohjelma" jää kuvauksesta puuttumaan osa prosessiin kuuluvista tapahtumista
Taso 3: Prosessin kulku
A 0 Koulutuksen suunnittelu
Yleiskuva osaprosessien vaiheista.
A 1 Koulutustarjonnan suunnittelu
Koulutustarjonnan suunnittelu on tutkintoon johtavan koulutuksen, ylemmän ammattikorkeakoulutuksen, erikoistumisopintojen, oppisopimustyyppisen täydennyskoulutuksen ja muun koulutuksen järjestämisen suunnittelu ja koulutuksen aloituspaikkojen suunnittelua. Suunnittelun tuloksen syntyy informaatio siitä mitä koulutusta järjestetään (koulutusohjelma ja muu koulutus) ja missä laajuudessa (aloituspaikka, opiskelijamäärä).
Koulutustarjonnan suunnittelu ei kuulu projektiin. Aliprosessi on mukana esityksessä koska koulutuksen suunnittelu saa syötteen koulutustarjonnan suunnittelusta.
A 2 Koulutuksen suunnittelu
Koulutuksen suunnittelu sisältää koulutuksen osaamisen määrittelyn ja koulutuksen opetussuunnittelun. Koulutuksen osaamisen määrittely vastaa kysymykseen mitä opetetaan, koulutuksen opetussuunnittelu vastaa kysymykseen miten koulutetaan (yleisellä tasolla).
A 2.1 Koulutuksen osaamisen määrittely
Koulutuksen osaamisen määrittely määrittelee koulutuksen sisällön osaamisen tasolla: mitä koulutuksen saanut henkilön on osattava. Osaamisen määrittelyn sisältöä ohjaavat (mahdolliset) kansainväliset ja kansalliset normit. Osaamisen määrittelyn tulos siirtyy opetussuunniteluun, jossa määritellään miten tavoiteltava osaaminen ajatellaan saavutettavan. Tulos siirtyy henkilöstön kehittämisen ja rekrytoinnin prosesseihin, välittäen informaation mitä osaamista henkilöstöllä on oltava.
A 2.2 Koulutuksen opetussuunnittelu
Koulutuksen opetussuunnittelun tuloksena syntyy kuvaus koulutukseen hakeutuvalla, koulutukseen osallistuvalle ja koulutusta järjestävälle koulutuksen tuottamasta osaamisesta. Tulosta kutsutaan opetussuunnitelmaksi. Opetussuunnitelma sisältää opinnot, opintojen rakenteen/rakenteet, suunnitellun ajoituksen (esitetään ajoituksen muodossa - informaation sisältö on opintojen peräkkäisyys/samanaikaisuus) ja opetussuunnitelman perustiedot. Opetussuunnitelman opinnot suunnitelluin ajoituksin siirtyvät oppimisen ja opetuksen suunnitteluun.
A 3 Oppimisen ja opetuksen suunnittelu - vuosisuunnittelu
Oppimisen ja opetuksen suunnittelu (vuosisuunnittelu) sisältää opiskelijan opintojen suunnittelun ja koulutuksen opetustarjonnan suunnittelun. Koulutuksen opetustarjonnan suunnittelu vastaa kysymykseen mitä koulutusta järjestetään, miten koulutus toteutetaan ja milloin.
.
Notaatiossa osaprosessi on suorakulmio, edeltävä ja seuraava prosessivaihe ellipsi, vinoneliö on syöte osaprosessille jonko osaprosessin on saatava edeltävältä osaprosessilta (syötettä käytetään tässä JHS 152 vastaisesti kuvaamaan myös resursseja)
Huomaa kuvauksen käyttötarkoitus : kuvaus on "koulutuspäällikön näkymä" prosessiin.
A 4 Oppiminen ja opetus
Oppiminen ja opetus sisältää koulutuksen oppimistoiminnan.
Projektiin kuuluvan opettajapalveluiden näkökulmasta prosessivaiheen sisältöä on laajennettava (tätä en osaa tehdä/ot)