AIKA: 23.11.2010
PAIKKA: Videoneuvottelu Eduix Tampere/Helsinki
ASIALISTA: wiki sivustoon tallennetun työskentelyn tulosten arviointi
PAIKALLA: Osmo Troberg, Jaakko Rannila, Hannele Ruotsalainen, Kari Tuononen, Elina Ala-Nikkola, Sari Kelo, Tuuli Sauro, Eija Kumanto, Riitta Mäkelä
1. Projektin tilanne ja projektin asialista
Osmo kertoi, mikä on tilanne ja aikataulu projektin suhteen. Asiantuntijaryhmien tulee tarkentaa nyt ennen joulukuun 12. päivää kaikki ne vaatimukset vuosisuunnittelujärjestelmän suhteen. Tämän jälkeen projektiryhmä kokoaa määritelyn yhteen.
Tämän kokouksen tavoitteena on käydä läpi tehtyä määrittelyä.
Oikeudet sivustolle on annettu kaikille asiatuntijaryhmien jäsenille.
2. Käyttötapausten läpikäynti
Raportointi ja tietojen seuranta
- Kaikkien asiantuntijaryhmien jäsenten pitää täyttää ne tiedon listaukset sekä raportit, joita vuosisuunnitteluvälineestä tulee saada. Tämä tulee tehdä viimeistään ensi viikon aikana.
- Keskusteltiin periodeista ja vuosisuunnitteluvälineestä. Todettiin, että vuosisuunnitteluvälineessä voi syöttää myös alkamis- ja päättymispäivämäärän, joka on vaihtoehtona periodiasetukselle. Järjestelmä tietää päivämäärätiedoista, mille periodeille päivämäärävälit asettuu.
- Missä ylläpidetään ryhmiä ja niiden tietoja? Tällä hetkellä ryhmiä ylläpidetään Winhassa. Asiantuntijaryhmän jäsenten tulee ottaa kantaa, mikä olisi järkevä paikka ylläpitää ryhmiä ja niiden tietoja jatkossa?
- Tällä hetkellä projekteja syötetään TAMK:ssa suoraan vuosisuunnittelun tietokantaan. Missä projektitietoja ylläpidetään jatkossa? Tulevassa välineessä tulee olla paikka, jossa voi ylläpitää projekteja ja niiden tietoja. Tästä puuttuu vielä käyttötapaus. Edellämainituilla projekteilla tarkoitetaan niitä projekteja, joihin opettajat osallistuvat ja niistä muodostuu opettajan töitä TS. opettajien projektit. Tulevassa välineessä tulee eritellä erikseen opettajien projektit, opiskelijoiden projektit. Toiveena olisi, että projektit tulisivat jostain järjestelmäkokonaisuuteen, mutta niiden tietoja voidaan ylläpitää kuitenkin vuosisuunnittelukokonaisuudessa.
- Lisäksi keskusteltiin kustannuspaikkatunnisteiden ylläpitämisestä. Esimerkkinä projektinumero, joita syntyy vuosittain useita satoja ja toisaalta poistuu useita satoja. Onko näitä mahdollista hakea jostain järjestelmästä, johon ne aivan ensimmäiseksi syötetään... esimerkiksi taloushallinnon järjestelmistä? Vaatimusmäärittelyyn tulee asettaa vaatimus, että tämä tiedonsiirtomahdollisuus selvitetään ja asetetaan työmääräarvio.
- Vuosisuunnittelusta pitää saada tiedon listaukset ulos Excel listauksena ja pdf tiedostoina
- Vuosisuunnitteluvälineessä pitää voida suoraan syöttää myös alkupäivämäärä ja päättymispäivämäärä. Tämän voi tehdä myös ennenkuin asettaa tiedon, mille periodeille toteutus ajoittuu. Kun päivämäärätieto on asetettu järjestelmä tietää mille periodeille toteutus ajoittuu.
- Lukuvuoden ajoitukset (lukuvuodet, periodit ja lomat) asetetaan tässä järjestelmäkokonaisuudessa
- Vuosisuunnittelussa pitää voida asettaa ylläpitäjä, joka pystyy hallinoimaan toteutuksen tietoja, mutta ei näy opettajana toteutuksella
- Omissa asetuksissa pitää pystyä asettamaan asetus, jossa toteutuksen tietojen asettaja tulee automaattisesti toteutuksen hallinoijaksi
Tehtäväroolien viestintäkanava
- Osmo ja Jaakko esitteli, mitä viestintäkanavalla tarkoitetaan.
- Esiteltiin opettajan sähköistä työpöytää
- Asiantuntijaryhmien tulee täydentää esimerkkejä siitä millaista viestintää tulee tässä kokonaisuudessa tukea
- Opettaja valitsee mitä tiedotuskanavaa pitkin tieto viedään (sähköposti, tekstiviesti, työtilan tiedote, lisätieto lukkarin opetustapahtumaan, sähköinen työpöytä)
- Yksi tai useampi tiedotuskanava pitää viestissä olla pakollinen (esimerkiksi portaalin sähköinen työtila + sähköinen työpöytä)
Ryhmien hallinta
- Osmo esitteli eri tapauksia, miten ryhmiä käytetään vuosisuunnittelussa
- OPS-editorissa tulee olla myös mahdollisuus tehdä opetussuunnitelma koulutusohjelmalle
- Missä hallitaan ryhmien opiskelijoita? Onko tarvetta hallinoida hallinnollisia ryhmiä Winhassa vai voidaanko niiden hallinointi tuoda tähän kokonaisuuteen? Ehdotus: Ainoastaan saapumisryhmä jätetään Winhaan. (!!!)
- Koska tasoja on paljon (ryhmä, koulutusohjelma, koulutusala, koulun yhteiset opinnot), on koulutuksen suunnittelu hankalaa, kun näihin ei pääse käsiksi yhden näkymän kautta.
- Asiantuntijaryhmien jäsenten tulee ottaa kantaa määrittelyyn kommentoimalla
- Totetusryhmät ja pienryhmät tulee huomioida
Toteutusten joukon suunnittelu
- Käsitteitä tulee tarkentaa (muu työ, lähiopetus, opetus, kontaktiopetus, projekti jne.)
- Uusia ominaisuuksia verrattuna nykyiseen vuosisuunnitteluvälineeseen, kuten automatisoitu toteutusten teko seka tietojen kopiointi aikaisemmilta vuosilta.
Resurssien kohdentaminen
- Työaikasuunnitelmassa pitää näkyä merkinnät siitä, milloin ylityötunnit maksetaan. Pitää olla vapaata tekstiä syötettävissä työaikasuunnitelmaan sekä tehtäville. Raportoinnissa ja työaikasuunnitelman näyttämissä voidaan valita, mitä tietoja työaikasuunnitelma "raportissa" näytetään.
- Keskusteltiin 'rooli' käsitteestä. Henkilöllä voi olla useita rooleja, ja rooleja ylläpidetään Toisu välineessä
- sivutoimiset, päätoimiset, työehtosopimus, keskituntihinta, läsnäoloaika -----> miten ja missä rooleja hallitaan
- Hälytykset sivutoimisesta päätoimiseksi (48% kokonaistuntimäärästä)
- Strategia
- Toimenpiteet
- Projektit + työt
- Tehtävät
- Tekijät
- Harjoittelu ja niihin liittyvät toteutukset. Nykyinen toimintatapa on hyvä, jossa vuosittain tehdään toteutus ja siihen liitetään ne opiskelijat, jotka harjoittelua suorittavat. Tämä ei kuitenkaan mahdollista sitä, että saataisiin tieto kirjattua, missä kukin opiskelija suorittaa harjoittelunsa
- Vuosisuunnittelussa pitää olla vapaa tekstikenttä, joka on vain vuosisuunnittelijan nähtävissä. Tämän lisäksi voi olla myös informaativiinen vapaa tekstikenttä, jonka näkyvyys voidaan määritellä rooleittain (suunnittelijan sähköinen työpöytä, opettaja). Tämän lisäksi tila- tai välinetoiveet erikseen.
- Opetussuunnittelussa pitää pystyä laittamaan OPS:n opintojaksolle jäsentelyiden avulla siten, että tietty opintojakso sisältää tietyn verran harjoittelua
- Jos opettajalla on mahdollisuus tehdä jakoa toteutuksen tehtävien jaon suhteen, niin prosessi etenee seuraavasti: 1. Koulutuspäällikön asettama kokonaistuntimäärä -> 2. Opettajan tekemä jako -> 3. koulutuspäällikön tarkistus ja hyväksyntä
- Tilausta toisista yksiköistä pitää miettiä. Monet eri tavat pitäisi sallia. TAMK:ssa kielten opettajien esimies haluaa tilaukset virtuaalihenkilölle ja resurssoi virtuaalihenkilön tilalle oikeat henkilöt toteutuksille.