You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal

Unknown macro: {mso-style-parent}

@page Section1

Unknown macro: {size}

div.Section1

Unknown macro: {page}

-->Tulevaisuus - vuosi 2050
Minkä takia tulevaisuus olisi jollain tavalla erilainen kuin nykyinen tilanteemme? Ihmisillä on aina ollut tarve haaveilla jonkin paremman perään, ja siihen tulevaisuusvisiot ovat loistava väline.
Itse toivon että vuonna 2050 teen työkseni jotain mielekästä. Unelmatyöni voisi olla esimerkiksi hakata vaahtomuovisella nuijalla "työkaveriani" päähän 8-12 tuntia päivässä. Riippuen tietysti siitä, kuinka hyvät ylityökorvaukset maksetaan. Tämän jälkeen vaihtaisimme rooleja, ja hän mukiloisi minua valtavilla nyrkkeilyhanskoilla.
Uskon myös että tulevaisuudessa tandempyörien suosio kasvaa räjähdysmäisesti, mikä johtaakin itsemurhien määrän räjähdysmäiseen nousuun, sillä tulevaisuudessa ei ole kuin sinkkuja ja yksinäisiä ihmisiä. Vaikka ihmismäisiä robotteja onkin jo tarjolla kaupoissa, ei niitä kehtaa käyttää tandemin takapenkillä polkijana.
Vuonna 2050 on myös mahdollista pitää entistä helpommin yhteyttä ihmisiin joita et ole koskaan edes tavannut. Tarjolla on laitteita ja sovelluksia, joiden avulla toisilleen täysin tuntemattomat "ystävykset" pääsevät katsomaan kuvia toistensa intiimeistä tilanteista. Yksi suosituimmista sovelluksista on ns. suolikirja, missä ihmiset voivat julkaista tarinoita ja kuvia oman suolistonsa toiminnasta.
Kaiken kaikkiaan tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta.

Metropolis ja Blade Runner

Metropolis ja Blade Runner ovat molemmat selvästikin omaa aikaansa edellä. En tarkoita nyt ainoastaan sitä, että elokuvat sijoittuvat ajallisesti tuotantoaikaansa edelle. Kumpaankin on saatu esimerkiksi hyvin vaikuttavan näköisiä erikoisefektejä. Toki täytyy ottaa huomioon elokuvien valmistumisajankohta. Kuitenkin Metropoliksen efektit päihittävät mielestäni jopa monet 80-luvun elokuvat.
Kummastakin elokuvasta huomaa että niiden maailmankuva perustuu sen hetkiseen maailmantilaan. Onneksi kaikkein ikävimmistä ikävin robotti ei Blade Runnerissa sentään puhu englantia vahvalla venäläisellä korostuksella.
Tulevaisuus kuvataan molemmissa elokuvissa kovin synkkänä. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä eihän nykymaailmankaltainen tulevaisuuskuva kiinnostaisi ketään, eikä myöskään loisi minkäänlaisia aineksia draamaan. Tällaiset tulevaisuuden visiot ovat kuitenkin selvästi luoneet pohjan kaikkien meidän käsityksille tulevaisuudesta, niin kuin esimerkiksi "Paluu tulevaisuuteen"-elokuvat. Jotenkin hahmotamme tulevaisuuden joko todella synkäksi limboksi, tai sitten täydellisyyttä hipovaksi, futuristiseksi taivaaksi.
Tulevaisuuselokuvien selkeä teema on ihmisten muuttuminen jotenkin kylmemmiksi ja robottimaisemmiksi. Tätä esiintyy molemmissa elokuvissa. Ikään kuin tulevaisuudessa ihmiset olisivat selkeämmin joko hyviä tai pahoja. varsinkin robotteja käytetään usein kuvaamaan sitä minkälainen tulevaisuuden ihminen voisi olla. On kuitenkin huomioitavaa että "ihmismäisistä" roboteista on elokuviin tehty fyysisesti ylivoimaisia. Ihmisen tarve luoda täydellinen versio joko itsestään tai jostain muusta painaa varmasti aina meidän takaraivossamme. Jos kuitenkin katsotaan elokuvissa nähtyjä tulevaisuuden robotteja, niin ilmeisesti ei ole mahdollista tehdä fyysisesti ylivoimaista robottia, joka olisi myös älykkö ja suvereeni seuramies.

  • No labels
You must log in to comment.