Aika:

Esim.11.4.2011 kello 13 - 16

Paikka:

Esim. Eduix Oy Pasila, Eduix Oy Tampere (Videoneuvottelu)

Kokouksen kuvaus:

Palvelinratkaisut

Läsnä:

Jaakko Rannila, Jani Kaljunen, Jukka Keski-Ruismäki, Eero Manninen, Tomi Blomqvist, Simo Tiainen, Jukka Veikkolainen, Jarmo Sorvari, Eija Kumanto, Ismo Santapukki ja Juhani Gurney

1. Avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen

2. Ilmoitettavat asia

Jaakko alusti kokouksen, esiteltiin paikallaolijat ja käytiin läpi projektin tavoitteita. Lisätietoa projektista Metropolian Wikissä:

3. Käsiteltiin seuraavat asiat

Selvitettiin eroa vanhoihin portaaleihin. Ajatusmaailma eroaa siten, että tavoitteena on käyttää portaalia vain palveluiden koostamiseen näkymäkerroksessa. Palvelut asennetaan palveluväylälle. Valittu tuote määrittelyprojektin tuloksena on ServiceMix4. Määrittelyvaiheessa evaluoitiin OpenESB ja Kuali Service Bus. Arkkitehtuurin yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että palveluiden rajapintoja voidaan julkaista julkisina, jolloin kolmannet osapuolet voivat hyödyntää järjestelmän tietoja. Tämä myös helpottaa organisaatioiden välistä tiedonsiirtoa. Tämän myötä kolmannet osapuolet voivat myös ohjelmoida omia sovelluksiaan, jotka hyödyntävät rajapintoja tietojen hakemiseen (ja mahdollisesti tallentamiseen) - esimerkiksi mobiilisovelluksia voidaan kehittää helposti hyödyntämällä REST-tyyppisiä rajapintoja.

Jaakko Rannila esitteli edelisten määrittelyprojektin tuloksia ja sitä, miten tähän arkkitehtuuriratkaisuun on päädytty. Tomi Blomqvist kertoi lisää palvelukeskeisestä arkkitehtuurista.

Molemmille ammattikorkeakouluille toteutetaan oma tuotantoympäristö. Palvelintyöryhmän tärkein ja haastavin tehtävä on määritellä sopiva tuotantoalusta ja tehdä mahdolliset rautahankinnat sen perusteella. Käytiin läpi tarvittavia komponentteja. On tärkeää huomioida, että suurin osa kuormasta kohdistuu palveluväylälle. Portaalin osa kuormasta on tässä arkkitehtuurissa paljon pienempi, koska sitä käytetään ainoastaan näkymäkerroksessa. Koska Peppin palveluita rakennetaan pääosin alusta alkaen uudestaan (toki hyödyntäen vanhojen järjestelmien koodia ja käytäntöjä), on ensisijaisen tärkeää että toimittaja suorittaa kuormitustestausta koko projektin elinkaaren ajan.

Lähtökohtana on palveluväylän (ServiceMix) klusterointi. Tuotteessa on sisäänrakennettu tuki klusteroinnille. Eero Manninen painotti, että koska palvelut ovat tilattomia, on klusterointi suoraviivaisempaa kuin esimerkiksi portaali-tyyppisen intranetin klusterointi. MySQL:n osalta ammattikorkeakoulut olivat yksimielisiä, että tietokantaympäristö toteutetaan molempien koulujen nykykäytännön pohjalta. Kokemuksien (Metropolia, Eduix) mukaan MySQL:n klusteritaulutyyppiä ei voida muutenkaan käyttää. MySQL:ään kohdistuvaa kuormaa voidaan tarvittaessa levittää useammalle tietokantapalvelimelle - palveluiden ideana on, että yhtä suurta tietokantaa ei ole.

Käsiteltiin myös yleisesti muiden järjestelmien liittämistä osaksi palvellukokonaisuutta. Puheeksi nousi etenkin Microsoftin tuotteiden integrointi.  Todettiin, että Microsoftin tuotteissa on yleensä ainakin SOAP -tyyliset rajapinnat, joten integrointi on suoraviivaista. Palveluväylien PoC skenaarioissa keskeisenä vaatimuksena oli tuki erilaisten legacy-järjestelmien liittämiselle.

Jaakko huomautti, että Logica uudistaa Winhan SOA-tyyppiseksi vuoteen 2015 mennessä. Logicalta on varauduttu tilaamaan työtä tarvittavien rajapintojen toteuttumiseen tässä vaiheessa.

Työryhmän vetäjät:

  • Metropolia: Jukka Veikkolainen
  • Tamk: Jarmo Sorvari
  • Eduix: Juhani Gurney

Työryhmän kokoonpano:
Työryhmä kokoontuu kulloinkin tarvittavalla kokoonpanolla. Metropolialta mukana Jani Kaljunen, Jukka Veikkolainen ja Jukka Keski-Ruismäki. Tamkista Petteri Jekunen ja Matti Rintala. Jani Kaljunen ja Jarmo Sorvari vastaavat mahdollisista hankinnoista.

4. Jatkotoimenpiteet

Aikatauluja: testiympäristöjen pystytys toukokuussa ylläpitäjien toimesta. Palvelintyöryhmä aloittaa suunnittelemaan tuotantoympäristöä. Työ alkaa siten, että Eduix piirtää kaaviokuvan infrasta. Syksyyn mennessä tulee tietää, tarvitaanko tässä vaiheessa lisää palvelinrautaa.

5. Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään

Aika:

Paikka:

6. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen

  • No labels
You must log in to comment.