Mikä opinnäyteseminaari on?
Opinnäyteseminaari on osa opinnäytetyön ohjausta ja sen tavoitteena on auttaa kirjoittamaan opinnäytetyö.
Seminaariin osallistuminen helpottaa opinnäytteen tekemistä. Opinnäytteen kirjoitusprosessi jakautuu osiin, joilla kullakin on oma tavoitteensa ja aikataulunsa. Seminaarissa omasta opinnäytetyöstaä saa palautetta sekä seminaarin vetäjältä että muilta seminaarilaisilta. Myös muiden suunnitelmiin tutustuminen auttaa oman työn tekemisessä; opinnäytetyöhön liittyvät kysymykset ja ongelmat ovat usein samantyyppisiä, ja muiden saama palaute ja muiden töistä käyty keskustelu on hyödyksi myös oman työn tekemisessä.
Seminaaria pidetään syksyllä ja keväällä. Syksyn seminaarissa työ on tarkoitus saada alkuun ja kevään seminaarissa tarkoitus olisi tuoda luettavaksi jo kutakuinkin valmista tekstiä. Tavoitteena on saada työ valmiiksi kevään loppuun mennessä.
Mitä opinnäyteseminaarissa tehdään?
1. Syksyn seminaarityö
Syksyn seminaarityössä tehtävänä on
a. Kirjoittaa tutkielmalle alustava sisällysluettelo
b. Kirjoittaa tutkielmalle alustava johdanto (5-8 sivua)
c. Rajata tutkimusongelma / -tehtävä
Vaikka johdanto ja sisällysluettelo vielä elävätkin tutkimuksen edetessä, on niistä kuitenkin esitettävä alustavat versiot syksyn seminaarissa. Teksti on myös asemoitava ja viitteitä on käytettävä annettujen ohjeiden mukaisesti. (Ks. Kulttuurialan opinnäyteohje; linkki alla)
2. Kevään seminaarityö
Kevään seminaarissa tuodaan opinnäytteestä luettavaksi laajempi versio (n. 10-15 s. tai enemmän; esim. 1-2 lukua), joka opponoidaan.
Opinnäytetyöhön liittyviä dokumentteja
Kulttuurialan opinnäytetyöohje
Hankesopimuspohja (pdf-muodossa)
Hankesopimuspohja (doc-muodossa)
Elokuvan ja tv:n koulutusohjelman arviointiperusteet (päivitetty 1.9.2008)