Lego Mindstorm ympäristöllä on suhteellisen helppoa oppia ohjelmoimaan eri menetelmillä. Yksinkertaisin tapa on tehdä ohjelmaa graafisesti esimerkiksi National Instrumentsin Labview ohjelmalla tai Matworksin Matlabilla tai Simulinkilla. Ohjelmaa robotille voidaan myös tehdä "oikeilla" ohjelmointikielillä kuten C:llä ja C++:lla. Ehkä helpoin tapa ohjelmoida melkein oikealla C:llä on käyttää RobotC kehitysympäristöä. RobotC:llä voi tehdä helpoiten kaiken mitä Mindstorm tajoaa.
Mitä Mindstorm sisältää?
Robotissa on kolme servomoottoria, joille voidaan antaa komentoja ajaa haluttua nopeutta haluttuun asemaan halutulla voimalla.
Servoksi sanotaan moottorin ja anturin yhdistelmää, jossa aktiivisesti mitataan anturin avulla jotain fyysistä suuretta ja sen perusteella säädetään moottoria. Mitattava suure voi olla esimerkiksi nopeus, asema tai voima. Legon servoissa säätöpiiri on rakennettu servon yhteyteen eli sille annetaan vain käskyjä ja servo hoitaa niiden toteutuksen.
Lisäksi robottiin voidaan liittää antureita, joilla havainoidaan robotin ympäristöä.
Robotin perusantureita ovat ultraääneen perustuva etäisyysanturi, lyhyenetäisyyden kosketukseen perustuva asemaanturi, heijastusta sekä mittaava valokenno. Lisäksi robottiin on mahdollista asentaa ääntä mittaavia mittaavia antureita, gyroja, inclinometreja, kompasseja jne.