You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 24 Next »

Linkkejä:

Metropolian Confluencen pikaopas

Metropolian Confluencen makroja, joilla voi esimerkiksi includoida elementtejä sivuille, mm. navigointivalikko

Helsingin yliopiston Confluence-opas

Confluencen oma manuaali

Katalyytti-sivu, jossa on kehitelty ulkoasua niin pitkälle kuin se on wikin rajoissa mahdollista ilman varsinaista teemapluginia.

Lyhyet ohjeet Wiki-käyttäjälle

#Wikiin kirjoittaminen
#Kuvan lisääminen
#Linkin lisääminen
#Alasivun lisääminen
#Taulukon lisääminen
#Liitteen lisääminen
#Koodin lisääminen
#Sivun poisto
#Muut macrot

Wikiin kirjoittaminen

Lyhyesti: Kirjaudu sisään ja paina "Edit", muokkaa tekstiä, tallenna "Save"-painikkeesta.

Käyttäjän tulee olla kirjautuneena sisään voidakseen muokata wikiä. Kirjautuminen onnistuu oikeassa yläreunassa olevasta "Log In" -linkistä. Käyttäjän ollessa kirjautuneena wikiin tulee näkyviin kolme linkkiä "Edit", "Add" ja "Tools". Linkkejä ei näy, jos käyttäjällä ei ole oikeutta muokata sivua. "Edit"-linkistä käyttäjä pääsee muokkaamaan auki olevaa wikisivua.

"Edit"-tilassa on kolme eri näkymä vaihtoehtoa Rich Text, Wiki Markup ja Preview. Näistä kolmesta Rich Text aukeaa oletuksena. Rich Text -näkymässä tekstiä voi muokata yläpaneelin pudotusvalikkojen ja ikonien avulla esim. valita otsikon koon, tehdä tekstistä boldin, kursiivin tai alleviivatun, lisätä listoja (~ranskalaiset viivat), tehdä linkin. Rich Text riittää hyvin wikisivun muokkaamiseen.

Halutessaan voi käyttää myös Wiki Markupia. Wiki Markupissa käyttäjä kirjoittaa tekstin määrittelyt itse. Esimerkiksi suurimman pistekoolla oleva otsikko kirjoitetaan suoraan tekstiin seuraavasti: h1. Otsikko. Lisää ohjeita löytyy Wiki Markupin oikeasta laidasta "Help Tips" ja Full notation guidesta.

Viimeinen näkymä on Preview, josta voi esikatsella muokkaamaansa sivua. Rich Text antaa Preview kaltaisen näkymän, Previewssa ei näy punaviivalla merkittyjä oikeinkirjoitusvirheitä.

Kuvan lisääminen

Lyhyesti: Paina Edit, valitse kuva-ikoni, lataa kuva, tallenna "Insert"-painikkeesta.

Valitse "Edit". Editori näkymän auettua valitse yläreunan ikoneista maisemaa esittävä kuva. Lataa kuva koneelta "Selaa"-painikkeen avulla. Alareunassa valinnat Align, Thumbnail ja Border.

Alignilla valitaan kuvan sijainti. Oletuksena oleva "None" sijoittaa kuvan muokattavan tekstialueen vasempaan reunaan, joka on hyvä vaihtoehto.

Thumbnailin ruksittamalla wiki tekee käyttäjän lataamasta kuvasta pienen esikatselukuvan. Klikkaamalla esikatselukuvaa varsinainen kuva aukeaa uuteen ikkunaan normaalissa koossa.

Thumbnail-valintaa kannattaa käyttää aina, kun kuva on iso (esim. leveämpi kuin 10cm normaalissa koossaan) tai sisältää paljon pieniä yksityiskohtia.

Border-vaihtoehdon ruksittamalla kuvaan tulee reunus/kehys.

Lopuksi paina "Insert".

Voit valita myös Rich Textin "Insert"-valikosta "Image", jolloin aukeaa sama näkymä, kuin edellä.

Muista tekijänoikeudet!

Linkin lisääminen

Valitse "Edit". Editori näkymän auettua valitse yläreunan ikoneista kettinkiä esittävä kuva. Voit valita myös "Insert" -> "Link".

Voit lisätä linkin saman wikin toiselle sivulle "Search"-kohdasta. Aloita kirjoittamaan haluamasi sivun nimeä, jolloin "Search" tarjoaa vaihtoehtoja. Tai voit valita "Recently Viewed" sivuilta haluamasi sivun. Voit lisätä liitteen "Attachments"-kohdasta, esim. tekstitiedoston. "Web Link"-kohdasta voit lisätä linkin wikin ulkopuolelle.

Ulkoinen linkki alkaa aina "http://", joka on oletuksena linkinlisäys kentässä.

Alalaidassa on "Link Text" -tekstilaatikko, johon voit kirjoittaa linkkiä kuvaavan sanan/sanoja. Link Text kohtaan kirjoitettu sana näkyy linkkinä, eikä varsinaista osoitetta (http://..) näy sivuilla. Lopuksi paina "Insert".

Voit myös kirjoittaa linkin myös suoraan Rich Text-editorissa esim. http://www.metropolia.fi. Kirjoittamalla "[Metropolia|http://www.metropolia.fi]" saat aikaan "Metropolia"-linkin, jossa Link Text on sana ennen |-merkkiä.

Alasivun lisääminen

Mene sivulle, jonka alasivuksi haluat lisätä uuden sivun. Esim. jos haluat lisätä uuden projektin, mene sivulle "Caset ja projektit". Paina "Add"-linkkiä. Linkin "Add" alta aukeaa valikko, josta valitaan "Page". Painamalla "Page" aukeaa uusi näkymä, johon pitää kirjoittaa uuden sivun nimi. Sivun sisällön voi lisätä heti tekstikenttään tai lisätä myöhemmin. "Save"-painikkeella uusi sivu tallentuu, ja tulee automaattisesti näkyviin vasemmalla olevaan valikkoon.

Taulukon lisääminen

Valitse "Edit". Valitse editorinäkymästä taulukon kuva, ja valitse rivien ja sarakkeiden määrä. Lisää tekstit heti tai myöhemmin. Tallenna.

Otsikko1

Otsikko2

Otsikko3

Esimerkki1

Esimerkki2

Esimerkki3

Esimerkki4

Esimerkki5

Esimerkki6

Liitteen lisääminen

Voit lisätä liitteen valitsemalla "Add" -> "Attachment" TAI "Edit" -> "Insert" -> "Attachment".
Etsi "Selaa"-painikkeen avulla haluamasi tiedosto. Tallenna.

Koodin lisääminen

Voit lisätä wikiin koodia. Valitse "Edit", valitse kirjettä muistuttava ikoni ("Insert/edit Macro"-teksti ilmestyy vietäessä hiiren kursori ikonin päälle). Valitse listasta "Code", lista on aakkosjärjestyksessä. Tämän jälkeen syötä koodi "Body Text" -tekstikenttään. Koodia voi muokata tallennuksen jälkeen. Valitse sopiva muotoilu ja paina "Insert". Esimerkki:

<html>
  <head>
    <title>Esimerkki</title>
  </head>
  <body>
    <h1>Hello World!</h1>
  </body>
</html>

Toinen vaihtoehto on kirjoittaa koodi valmiiksi, maalata koodi ja valita "Paragraph"-pudotusvalikosta "Code".

Sivun poisto

Sivun saa poistettua oikealla ylhäällä olevasta "Tools"-linkin alla olevasta valikosta kohdasta "Remove", jos käyttäjällä on oikeudet poistaa sivu. Jos käyttäjällä ei ole oikeutta poistaa sivua, käyttäjän tulee ottaa yhteys projektia ohjaavaan henkilöön, jolla on oikeudet poistaa sivu.

Muut macrot

Kannattaa tutkia myös muita makroja, jotka voisivat olla hyödyllisiä. Niiden lisäys on yleensä yhtä helppoa, kuin edellä mainittujenkin.

  • No labels
You must log in to comment.