- Created by Ulla Vehkaperä, last modified by Sanna Piikki on 8.1.2025
You are viewing an old version of this page. View the current version.
Compare with Current View Page History
« Previous Version 191 Next »
HARJOITTELUOHJE
Kokonaisuuden laajuus on 10 opintopistettä eli 270 opiskelutuntia.
Kevät 2025 toteutusten ajankohdat
RYHMÄ 1: 27.1. - 12.3.2025
Mahdollisuus kysyä harjoittelun käytännöistä ja sisällöistä: 16.1 klo. 9-10 / ETÄ
https://metropolia.zoom.us/j/67098969708
RYHMÄ 2: 24.3. - 12.5.2025
Mahdollisuus kysyä harjoittelun käytännöistä ja sisällöistä: 10.3 klo. 14 - 15/ ETÄ
https://metropolia.zoom.us/j/62916545444
Tutustu harjoittelun Wiki-sivuun eli harjoittelun ohjeisiin ennen lukujärjestykseen merkittyä "Tule kysymään harjoittelusta"-tapaamista. Osallistuminen tähän tapaamiseen ei ole pakollista.
Opiskelija vahvistaa osallistumisensa opintojaksolle ilmoittamalla harjoittelupaikan koululle wikistä löytyvällä lomakkeella.
Opintojakson osaamistavoitteet ja sisältö opetussuunnitelmassa
https://opinto-opas.metropolia.fi/88095/fi/108/70325/2988/0/60832
Harjoittelun aikataulu
Harjoitteluopintojaksolla opiskelua on 40h/viikko. Opiskelupäivän pituus on 8h/päivä.
Harjoitteluopintojaksolla opiskelu pitää sisällään mm. toimintaterapeutin työtehtävät ja niihin liittyvän perehtymisen, itsenäisen opiskelun ja reflektoinnin, harjoitteluun liittyvät oppimistehtävät, ohjauskeskustelut sekä pienryhmäohjaukset eli kaikki harjoitteluopintojaksoon liittyvät oppimisteot.
Harjoittelupaikalla tehtävästä opiskelusta ja siihen käytettävästä ajasta sovitaan harjoittelupaikan kanssa yhteistyössä harjoittelupaikan luonteen mukaan ja sen ehdoilla. Harjoitteluopintojaksolla ajankäytön pääpaino on harjoittelupaikan arjessa.
Harjoittelupäiviä 33 | ||
---|---|---|
Edellisellä lukukaudella/ Hyvissä ajoin ennen harjoittelua | Harjoittelupaikan hakeminen ja harjoittelupaikka lomakkeen täyttäminen (linkki toimintaterapian harjoittelujen pääsivulla). Alustava orientoituminen ja valmistautuminen harjoitteluun:
Palauta mieleesi/ kertaa aiemmin opiskeltuja asioita. Aloita jo pohdinta siitä mitä harjoittelupaikka mahdollistaa ja mihin haluat kohdentaa osaamisesi kehittymisen. | |
Harjoitteluinfo | Tutustu tämän wiki-sivun sisältöihin ennen harjoitteluinfoa. Infossa sinulla on mahdollisuus esittää tarkentavia kysymyksiä. Infossa tutustutaan tämän harjoittelun käytäntöihin, ohjaukseen, tavoitteiden asettamiseen sekä tehtäviin. | |
Ennen harjoittelua/harjoittelun ensimmäisen viikon aikana ohjauksestasi vastaava opettaja on yhteydessä sinuun ja harjoittelupaikkaasi. Ohjaava opettaja informoi sekä opiskelijaa, että harjoittelupaikkaa yksilöllisten ohjausaikojen varaamisesta sekä pienryhmistä. | ||
Ensimmäisen harjoitteluviikon loppuun mennessä | Opiskelija valmistelee alustavat tavoitteet jaksolle ja keskustelee niistä työelämäohjaajan kanssa.
Tavoitteiden palauttaminen kirjattuina. Palautus tehdään Workseed-alustalle (Arviointikirja). | |
Toisen ja kolmannen harjoitteluviikon aikana | Keskustelu opiskelijan laatimien tavoitteiden pohjalta työelämäohjaajan ja opettajan kanssa. Keskustelut toteutetaan etänä ja ne ovat kestoltaan noin 30min. | |
Pienryhmäohjaus | Harjoittelun ohjauksesta vastaava opettaja organisoi pienryhmäohjauksen, joka on kestoltaan 90min. Opettaja informoi omia ohjattaviaan aikataulusta ja pienryhmään valmistautumisesta harjoittelun alettua. | |
Opiskelijan ja työelämäohjaajan väliarviointikeskustelu noin puolessa välissä harjoittelua. | ||
Harjoittelun viimeinen viikko | Loppukeskustelu opiskelijan tavoitteista työelämäohjaajan ja opiskelijan kesken. Myös ohjauksesta vastaavan opettajan on mahdollista osallistua. Opiskelija ja tämän jälkeen harjoittelupaikan ohjaaja kirjaavat harjoittelusta ja sen tavoitteista oman näkemyksensä. Harjoittelun päätöstapaaminen (toinen pienryhmä) 90min: harjoittelukokemusten jakaminen pienryhmissä etänä. Harjoittelun ohjauksesta vastaava opettaja ilmoittaa aikataulun ja opastaa valmistautumiseen. Oppimistehtävän palautus Workseediin sille varattuun paikkaan (Oppimistehtävä) viimeistään harjoittelun viimeisenä päivänä. |
Tavoitteet ja arviointi
Tavoitteet kirjataan Workseedin arviointikirjaan (=korvaa aiemmin käytössä olleen Tavoite- ja arviointilomakeen). Tavoitteiden kommentointi ja arvioiti tapahtuu kyseisen alustan kautta. Workseed löytyy: workseed.fi tai OMA opiskelijan työpöydältä > opintoni > workseed
Ohessa opiskelijoille suunnattu ohjevideo, jossa kerrotaan Workseedistä. Videosta on helppo seurata järjestelmän käyttöön ottamisen ja harjotitelupaikan tietojen lisäämisen vaiheet.
-Huom! Toimintaterapian tutkinnossa ei käytetä toistaiseksi työajanseurantaa
Tavoitteiden saavuttamisen arviointi
- Opiskelija kirjaa oman näkemyksensä harjoittelusta ja asettamiensa tavoitteiden saavuttamisesta. Opiskelija: ota konkreettisesti kantaa siihen mitä tavoitteellesi tapahtui ja mitä opit. Tee tämä viimeistään harjoittelun viimeisellä viikolla.
Tavoitteiden etenemistä on hyvä arvioida jakson aikana (väliarviointi).
Harjoittelun ohjaaja kirjaa oman näkemyksensä tavoitteiden saavuttamisesta jakson päätteeksi.
Ohjaava opettaja kirjaa oman näkemyksensä harjoittelusta ja saavutetusta osaamista, kun hän on arvioinut jakson oppimistehtävän.
- Hyväksytty suoritus edellyttää harjoittelupaikan ohjeiden ja sääntöjen mukaan toimimista, harjoittelutuntien täyttymistä, oppimistehtävän hyväksyttyä suorittamista sekä asiakasrajapinnassa työskentelyä.
Harjoittelu arvioidaan Hyväksytty/ Täydennettävä/ Hylätty. Kriteereistä tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Harjoittelujakson oppimistehtävä
Oppimistehtävä kohdistuu kahteen toimintaterapian keskeiseen teemaan: 1) toiminnan analysointi 2) näyttöön perustuva toiminta.
Oppimistehtävä palautetaan Worksiidiin (oppimistehtävä) viimeistään harjoittelun viimeisenä päivänä. Oppimistehtävä näkyy alustalla opettajalle ja opiskelijalle. Ohjaavan opettajan tehtävänä on antaa palautetta tehtävästä. Palaute kirjataan Workseediin.
Harjoittelun hyväksytty suoritus edellyttää oppimistehtävän hyväksyttyä suorittamista eli harjoittelun opintopisteet voidaan viedä suoritusotteelle vasta, kun harjoittelutehtävät on palautettu ja hyväksytty.
Harjoittelun ohjaus
Harjoittelun ohjauksesta, 2.harjoittelu.pdf
Poissaolot
- Ilmoita aina kaikki poissaolot harjoittelua ohjaavalle opettajalle.
- Jos sairastut harjoittelun aikana, niin ilmoita siitä välittömästi harjoittelupaikan ohjaajalle ja tämän jälkeen harjoittelustasi vastaavalle opettajalle. Poissaolon korvauksesta sovitaan yhteistyössä.
- Pidä kirjaa toteutuneesta työskentelystä ja toteutuneista tunneista niin, että tarvittaessa pystyt osoittamaan miten harjoittelusi on toteutunut ja mihin "työtehtäviin" tunteja on käytetty.
- Jos harjoitteluusi liittyy sovitusti joitakin erityisaikatauluja tai poissaoloja, esim. kv-yhteistyön takia, muista informoida näistä niin harjoittelupaikkaa kuin myös ohjauksesta vastaavaa opettajaa.
- Muiden opintojen suunnittelu harjoittelun kanssa päällekäin, ei ole lähtökohtaisesti mahdollista. Jos näin on kuitenkin käynyt ja joudut olemaan opetuksen vuoksi poissa harjoittelusta, niin tunnit tulee korvata harjoitteluun.
Muut opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ja niiden tehtävät
Neljännen lukukauden kokonaisuus on suunniteltu niin, että muiden ko. lukukauteen kuuluvien opintojaksojen tehtävät jätetään tauolle harjoittelun ajaksi.
Muistathan jo harjoittelun alusta saakka, että harjoitteluun liittyvinä perustehtävinäsi on seuraavat opetussuunnitelmasta nousevat asiat:
- Tutustu harjoittelupaikan työkäytäntöihin, ohjeistuksiin ja asiakastyötä ohjaavaan lainsäädäntöön.
- Toimi harjoittelupaikalla asiakaslähtöisesti, ammatillisesti ja toimintaterapian eettisiä periaatteita noudattaen.
- Harjoittele terapiasuhteen muodostamista ja reflektoi toteutunutta terapiasuhdetta.
- Tee yhteistyötä muiden ammattilaisten ja mahdollisuuksien mukaan asiakkaan läheisten kanssa.
- Hyödynnä myös muiden tieteenalojen tietoa muodostaaksesi kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta.
- Hyödynnä ohjausta osaamisen kehittymisen tukena.
Huomaa, että olet terapiasuhteeseen liittyvien asioiden äärellä, jokaisen harjoittelun aikana. Ymmärrys rakentuu aiempien kokemusten ja jo omaksutun tiedon pohjalta. Tämän vuoksi on tärkeää, että muistutat mieleesi millaisia asioita olet jo oppinut terapiasuhteeseen liittyen. Tämän harjoittelun kanssa samalle lukukaudelle suositellaan valittavaksi opintojaksoa: SX00EQ65 Terapiasuhteeseen vaikuttavat tekijät ja työelämän ruotsi. Opintojakso sisältää terapiasuhdeopintoja 2op. |
---|
Yhteystiedot
Kaikki 2.harjoittelua koskevat kysymykset voi osoittaa harjoittelun vastuuopettajalle.
Jokaisen opiskelijan harjoitteluun nimetään ohjauksesta vastaava opettaja. Kun opettaja on nimetty, hän ottaa yhteyttä opiskelijaan ja harjoittelupaikan ohjaajaan, jonka jälkeen kaikki harjoitteluun liittyvät kysymykset voi osoittaa suoraan hänelle.
Nimi on linkki, joka vie Metropolia Ammattikorkeakoulun People Finder -yhteystieto- ja osaamisrekisteriin.
- Vastuuopettaja Sanna Piikki
- Ohjaavat opettajat: Sanna Piikki, Annariika Anundi ja Monika Seppälä
- Assistentti Arja Puura
- Sopimuksiin ja laskutukseen liittyvät kysymykset
Työelämäohjaaja: Harjoittelun tavoitteet ja palaute
Hyödynnämme Workseed-alustaa
Sovellus korvaa perinteisen arviointilomakkeen. Työpaikkaohjaajat käyttävät Workseediä internet-selaimella, joko tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.
Workseed on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi harjoitteluohjaajille. Ohjaaja käyttää palvelua sähköpostiin lähetettyjen linkkien avulla. Linkin ja kertakäyttöisen varmennekoodin avulla saat opiskelijan arviointikirjan auki.
Työelämäohjaajan ohje: https://www.workseed.fi/web/fi/tyoelamaohjaaja-amk/
Myllypuron kampus
https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/kampukset/myllypuro
- No labels