Tässä vähän muistiipanoja liittyen tekstiin, jonka kanssa taistelin tovin jos toisen. Alku vaikutti oikean fiksulta ja mielenkiintoiselta, mutta sitten alkoi tekstin seassa vilistä kaikenmaailman kaavoja ja muuta, jota en alkanut sitten avaamaan. Sain kuitenkin idean koko artikkelissa selville ja ymmärsin, mitä he hakivat takaa.
Artikkeli: Actions Speak as Loud as Words:Predicting Relationships from Social Behavior Data
Artikkeli käsittelee verkon sosiaalisia suhteita ja siellä käyttäytymistä. Verkossa muodostetut siteet ovat elintärkeitä, kun halutaan ymmärtää sitä verkostoa, missä olemme osallisina.
Tässä artikkelissa esitellään erilainen lähestymistapa näiden siteiden tutkimiseen. Artikkelin ydinongelma on eri yksilöiden välisiä suhteita, kun yksilöt ovat osallistuneet julkiseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Ihmistenvälisissä suhteet jaetaan “kädenpituiseen” ja sisällytettyyn siteeseen.
Kädenpituinen side tarkoittaa hyvin nopeaa ja helposti saatavaa informaatiota, joka ei vaadi pitkäaikaisia sosiaalisia kontakteja osapuolten välillä. Kun taas sisällytetyssä siteessä kaikki osapuolten välinen informaatio on riippuvaista sosiaalisesta kiintymyksestä, joka tuottaa luottamusta ja vastavuoroisuutta. Molemmista saadaan kuitenkin erilaista tärkeää informaatiota koskien yksilöitä ja heidän käyttäytymistään.
Artikkelissa käsitellään ongelmaa käyttämällä kahta keinoa. Toinen niistä on ns. kielellinen analyysi, jonka mukaan sanojen valinta on tärkeä osoitin niin persoonallisissa kuin sosiaalisissa prosesseissa, joihin eri yksilöt osallistuvat. Työkalu oli nimeltään LIWC (Linquistic Inquiry and Word Count) ja se toimii siten, että se tarjoaa erilaisia kategorioilta ja jaottelee sanoja näihin kategoroihin. Monet tutkimustulokset ovat osoittaneet, että LWIC on ollut tehokas, kun on pitänyt määritellä yksilöiden eroja, sosiaalisia suhteita ja erityisesti keskittymisen kiintokohtaa ja tunnesidettä tiettyihin suhteisiin.
Toiseksi keinoksi kehitettiin työkalu, joka perustui sosiaalisiin piiretisiin ja tilastolliseen analyysiin koskien yksilöiden käyttäytymistä. Oikeastaan kaikki käyttäytymiseen liittyvät piirteet pohjautuvat pelkästään ajoitukseen yksilöiden vuorovaikutuksessa.
Kehitettiin metodiikka, jolla näitä kahta keinoa voitiin vertailla: voidaanko toisen keinon piirteitä käyttää ennustaakseen toisen keinon piirteitä?
Henkilöbrändäys
Henkilöbrändäys on ollut kuuma puheenaihe Atlantin takana jo muutaman vuoden ajan ja asia on kiinnostanut minua suunnittelijana jo tovin. Vuonna 2011 aihe alkoi kiinnostaa vielä enemmän ja päätin lukea alan kirjallisuutta. Kilpailu on kovaa media-alalla ja kovia tekijöitä riittää, joten on tärkeää osata erottautua muutenkin kuin kyvyiltään. Vahva verkkoprenssi kertoo siitä, että henkilö on ajan hermolla ja seuraa vallitsevia trendejä. Henkilöbrändäys ei ole Suomessa kovin tuttua tai ainakaan niin tiedostettua kuin Amerikassa, jossa henkilöbrändin luominen alalla kuin alalla alkaa olla elinehto, jotta menestyy.
Itsensä brändäämisen monet kasvot
Itsensä brändääminen ei ehkä houkuttele kaikkia, varsinkaan vaatimattomia ja nöyristeleviä suomalaisia, joille itsensä esiintuominen ja vahvuuksien korostaminen on kautta aikain ollut ylimielistä ja paheksuttavaa toimintaa sen sijaan, että se olisi tervettä itseluottamusta ja ylpeyttä. Toki ajat ja asenteet ovat muuttuneet vapaamielisemmäksi muun länsimaailman mukana ja yksilöllisyyden korostaminen on noussut yhteisöon sulautumisen edelle ja näin ollen myös nykyisessä tosi-tv-tähtien ja muiden julkkistyrkkyjen luvatussa maassamme itsensä esiintuominen jukisuudessa on jopa teinien haaveammatti nro. 1., joka on kyllä vähän erilaista henkilöbrändäystä, koska siinä kyse on oman itsensä esille tuomisesta omien kykyjensä sijaan. Itsensä brändääminen ei ole missään nimesä huijausta, se on vain parhaiden ominaisuuksien korostamista ja tavallaan se paras versio sinusta.
Moni ei ehkä tiedä, että itsensä brändääminen ei ole aina tiedostettua ja laskelmoitua toimintaa. Kun kyseessä on oma persoona ja osaaminen, brändääminen alkaa oikeastaan siitä hetkestä, kun astut koulun ovista ensimmäisen kerran sisään. Esimerkiksi se, miten toimit ryhmässä koulutehtäviä tehdessä kertoo jo paljon työskentelytavoistasi ja siitä, millainen työntekijä olet. Ne luokkakaverit ja ryhmäläiset voivat olla tulevia pomojasi ja kollegoita, joten kannattaa hetki miettiä, miten siinä ryhmässä toimii. Tiedostettu itsensä brändääminen on toki erilaista, mutta kun on kyse henkilöbrändäyksestä, oma persoona on hyvin vahvasti esillä ja niin pitääkin olla - myös siellä verkossa.
Hyödyt
Miksi sitten luoda henkilökohtainen brändi ja mitä hyötyä sillä on työnhaun ja verkostoitumisen kannalta? Oikein käyttämällä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja eri alustoja, voi saada enemmän näkyvyyttä ja uskottavuutta alati muuttuvassa työmaailmassa. Teemu Arina puhui Pilvioppiminen -esitelmässään työnteon muuttumisesta pirstaloituneemmaksi ja pätkätöiden lisääntymisestä. (Pilvioppiminen) Varsinkin kulttuurialalla freelancerit lisääntyvät ja eri yritykset ottavat mielummin freelancerin eri projekteihin mukaan kuin niin, että pakkaisivat monien vuosien ajaksi vakituisen työntekijän. Maailman jatkuvasti heittelevä taloustilannekin puhuu sen puolesta, että vuosikymmeniä kestävät työurat ovat jäämässä historiaan. Internet on tullut mukaan työnhakuun ja rekrytointiin jo vuosia sitten, mutta sosiaalinen media työnhaussa on vasta nousussa ja sen hyödyntäminen lapsen kengissä. Niinpä tähän kuvioon astuu mukaan kilpailu näistä erilaisista työpaikoista, jolloin erottautuminen kilpailevista suunnittelijoista kannattaa tehdä aikaisessa vaiheessa hyödyntäen erilaisia sosiaalisia medioita juuri oikealla tavalla.
Brändin rakentaminen alkaa tiedostamattomasti, mutta kun sitä alkaa tiedostetusti luomaan, on tärkeä löytää se asia, mikä kuvastaa sinua ja osaamistasi. Se ei ole helppo tehtävä ja se vaatii syvällistä itsetutkiskelua ja ymmärrystä siihen, miten muut näkevät sinut. Kaikista tärkeintä on kuitenkin olla rehellinen itselleen ja löytää ne itseä motivoivat taidot, joita lähteä kehittämään. Se, että sinun sanotaan olevan hyvä kirjoittamaan, ei pelkästään riitä siihen, että sinusta tulisi onnellinen kirjalijana; kirjoittamisen tulee olla taito, joka motivoi ja antaa energiaa sen sijaan että se tylsistyttäisi sinua. Listaa siis kaikki taitosi ja jaa ne motivoiviin ja tylsistyttäviin taitoihin niin, että motivoivat taidot ovat listan yläpäässä ja tylsistyttävät hännillä – näin tiedät mitä taitoja lähteä kehittämään (Brand Thyself). Oman brändin luomisessa on tärkeää myös muistaa ne heikkoudet ja uhat, mitä brändin rakennuksen tiellä mahtaa olla. Vaikka voisi kuulostaa omituiselta niin markkinoinnisa tutun SWOT-analyysin tekeminen omalle brändilleen on tärkeää, jotta sitä osaa katsoa myös kriittisesti. Kun olet löytänyt sen taidon, mitä haluat korostaa ja kehittää, se täytyy tuoda esille oikealla tavalla ja markkinoida muille mahdollisimman tehokkaasti. Tässä vaiheessa sosiaalisen median hyödyntäminen astuu kuvioon.
Kuvan kiillottaminen eri profiileissa
Suunnittelijalle tärkeintä on tuoda omat taitonsa esiin mahdollisimman näyttävästi ja asiantuntevasti sekä linkittyä juuri niihin sosiaalisen median palveluihin, jotka korostavat sitä omaa brändiä parhaiten. Ennen sitä kannattaa kuitenkin ottaa selvää, mitä kaikkea sosiaalisesta mediasta ja internetistä ylipäänsä löytyy jo valmiiksi omalla nimelläsi. Sitä on ehkä tultu teininä rekisteröidyttyä erilaisiin palveluihin ja samalla voitu postata kuvia kosteista illanvietoista ajattelematta tulevaisuuden seurauksia työhakua ajatellen. Ennen oli ehkä helpompaa olla anonyymina internetissä ja erottaa se vapaa-ajan minä työminästä, mutta nykypäivänä se ei enää onnistu yhtä helposti, kun sosiaalisessa mediassa oman arkipäivänsä jakamisesta on tullut normi. Niinpä kannattaa huolella käydä läpi mm. Facebook-profiili ja siellä tehdyt postaukset ja kommentit kuten pomosta ja rankasta työpäivästä avautuminen, mikä voi ehkä antaa vähän negatiivisen kuvan potentiaaliselle työnantajalle. Eri palveluilla on omat yksityisyysasetuksensa ja sen sijaan, että piilottaisi ihan kaiken omista profiileistaan ulkopuolisille, voi harkitusti päättää mitä kaikkea jakaa vain lähipiirilleen ja ulkopuolisille. On kuitenkin nykypäivänä tavanomaisempaa omata jonkunlainen digitaalinen jalanjälki sen sijaan, ettei olisi mitään jälkeä internetissä.
Facebookin lisäksi on olemassa monia erilaisia palveluja, joita kannattaa hyödyntää brändinrakennuksessa ja yksi niistä on LinkedIn. LinkedIn on Yhdysvalloissa jo normi, mitä tulee verkostoitumiseen, mutta Suomessa sen käyttö on lisääntynyt vasta parin vuoden sisällä. Suomessa yleensäkin sosiaalisesta mediasta puhuttaessa viitataan usein vain Facebookkiin ja Twitteriin, mikä kertoo siitä että todellakin tulemme kaikessa aina pari vuotta jäljessä. LinkedIn on varsinkin media- ja mainosalan opiskelijoilla ja työntekijöillä perustyökalu verkostoitumisessa ja sen oikeaoppisesta käytöstä pitäisi olla jo nyt alan opinahjoissa enemmän puhetta. LinkedIn on nimittäin täysin ammatillinen yhteisö, jossa ihmiset verkostoituvat vanhoihin opiskelu- ja työkavereihin – ja sitä kautta mahdollisesti uusiin kontakteihin kavereiden kautta. Siellä ei jaeta päivittäisiä salikäymisiään tai sitä, mitä söi aamupalaksi vaan homma pidetään hyvin siistinä – kaikki on nimittäin julkista. LinkedIn on helppo paikka päivittää työhistoriaa ja cv:tä tylsistyttävän word-dokumentin sijaan, ja kaikki näkee ajankohtaisesti sen, missä olet töissä, mitä teet ja mihin tähtäät.
LinkedIn on siis oiva tapa hankkia suuri työverkosto ja samalla esitellä omaa työshistoriaansa. Mutta kuten kaikissa palveluissa, profiilin editointi on myös tarpeen LinkedInissä, jotta se kuvastaa brändiäisi kaikista parhaiten. Kaikki alkaa tittelistä. LinkedIn tarjoaa valmiiksi tittelin sen mukaan, mitä olet aiemmin tehnyt tai oletko opiskelija. Jotta erotut niistä tuhansista opiskelijoista, kannattaa kehittää jokin persoonallisempi titteli ja kuvaus omalle profiilillesi. Jos olet graafinen suunnittelija tai sivustokehittäjä tai alan opiskelija ja pyrit tähtäämään alalle, ei koko työhistoriasi luettelointi 15-vuotiaana tehdystä jäätelömyynnistä postinjakamiseen ole relevanttia. Toki laaja kirjo erilaisia työpaikkoja kertoo ihmisestä paljon positiivistakin, mutta brändsi luomiseksi on hyvä rajata työhistoria semmoisiin työpaikkoihin, jotka kuvaavat sinua ja brändiäsi parhaiten ja joista on hyötyä tulevia työtehtäviäsi ajatellen.
tulossa:
- LinkedIn (ja muu some) etiketti
- muut nousevat sosiaaliset mediat (Pinterest? Miten voisi hyödyntää?)
- Bloggaus vs. mikrobloggaus
- Thinglink ja esimerkki sen käytöstä oman digitaalisen profiilin esittelyssä (konferenssissa opittua)
- Ole aktiivinen!
Euroopan johtavin digitaalisen alan konferenssi NEXT Berlin 2012 on digitaalisen teollisuuden alan kohtaamispaikka, jossa yrittäjät, suunnittelijat, kehittäjät ja sijoittavat saapuvat vaikuttamaan digitaalisen tulevaisuuden seuraaviin puheenaiheisiin tuoreilla ideoillaan ja puheenvuoroillaan. NEXTissä verkostoidutaan, jaetaan ideoita ja opitaan.
NEXTin historiaa
NEXT järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006 ja oli alunperin sen järjestäjän, digitoimisto SinnerSchraden Groupin, 10-vuotisjuhla. Suuren kysynnän vuoksi se on paisunut suureksi konferenssiksi, johon saapuu alan ihmisiä ympäri maailmaa. Vuodesta 2010 sen kotikaupunkina on toiminut Berliini ja STATION-Berlin.
NEXTin siirtyessä Berliiniin teema oli “Game Changers” ja silloin keskityttiin viime vuosien aikana nousujohteisena nähtyyn mobiiliteknologiaan ja sen luomiin mahdollisuuksiin. Erilaiset älypuhelinten applikaatiot ja pelit muuttivat digitaalisten palvelujen maailman totaalisesti ja kyseisessä konferenssissa puhuttiin nimenomaan sen tulevaisuudesta ja vaikutuksesta digitaaliseen kaupankäyntiin. Vuoden 2010 puhujina oli mm. Foursquaren perustaja Dennis Crowley, pienimmän henkilökohtaisen tietokoneen kehittämisessä auttanut hakkeri Pablos Holman sekä John Rogers, joka oon uudistamassa automatisoitua teollisuutta. Myös App Store (Apple), Android (Google) ja Ovi (Nokia) olivat edustettuina nousevassa applikaatioteollisuudessa.
Vuoden 2011 konferenssin teemana oli DATA LOVE, joka perustui siihen, että tämän hetken digitaalisessa maailmassa datan kanssa työskentelystä on tullut arkipäivää ja sitä hyväkseen käyttämällä voidaan luoda parempia tuotteita ja palveluja. Matthias Schrader kuvaa dataa näin: “Data are the raw materials of the future. The mineral oil of the digital age,”.
Vuonna 2011 puhujina oli mm. Peter Arvai Prezistä, jota mekin olemme koulussa käyttäneet presentaatioissa perinteisten tylsien Powerpoint-esitysten sijaan. Suomalaisen menestystarinan Rovion toimitusjohtaja Peter Westerbacka osallistui myös konferenssiin puhumalla mobiilipelaamisesta. Suurin osa yrityksistä on minulle tuntemattomia puhujista puhumattakaan, mutta toivon tämän vuoden NEXTin tuovan muutoksen tähän sivistykseni epäkohtaan.
NEXT12
Tänä vuonna suunnataan kohti tulevaisuutta ja unohdetaan se digitaalisesta maailmasta puhuminen. Tällä hetkellä syntyvät ihmiset syntyvät maailmaan, jossa digitaalinen media on arkipäiväinen osa jokaisen elämää, osa jota ei enää päivitellä tai edes huomata. Se on tullut jäädäkseen ja NEXTissä puhutaan siitä, mikä on se seuraava juttu mitä päivitellään ja mitä ihmiset vastustaa ja kritisoi.
Puhujat valitaan siten, että heitä voidaan vapaasti ehdottaa jonkun muun toimesta tai ihminen voi itse ehdottaa itseään puhujaksi. Ehdotuksia voi netissä äänestää tiettyyn päivämäärään saakka ja äänestetyistä sitten lopulta valitaan parhaat ja soveltuvimmat puhujat. NEXTin politiikkaan kuuluu, ettei puhujat saa palkkaa pestistään vaan he tulevat jakamaan näkemyksiään ja tietotaitoaan silkasta kiinnostuksesta ja intohimosta alaa kohtaan. NEXTin tarkoituksena on nimenomaan verkostoitua ja tavata uusia ihmisiä. Puhujat eivät myöskään saa mainostaa tuotteitaan ja yritystään vaan esityksen pääpainon täytyy olla ideoiden jakamisessa. Tämä kertoo NEXTin luonteesta paljon, se nimenomaan on paikka jossa eritaustaiset ihmiset tapaavat ja pyrkivät kohti samaa päämäärää – selvittämään mikä on tulevaisuuden seuraava askel. Tänä vuonna on kuusi linjaa: International, Creative, Mobile, Fashion, Technology ja Experience.
Vuonna 2012 valitaan myös 100 ihmistä, joiden uskotaan vaikuttavan digitaalisen alaan seuraavan 12 kuukauden ajan. Näitä persoonallisuuksia voi ehdottaa ja äänestää osoitteessa http://nextberlin.eu/next-100.
NEXTin ohjelma varmistunee pian ja odotan innolla mahdollisia puhujia ja työpajoja. Eniten NEXT12:lta odotan tottakai alan ammattilaisten tapaamista ja uusien tuulien haisteluja. Toivon, että kauniin kaupungin lisäksi onnistun luomaa verkostoja kansainvälisiin kohteisiin, koska unelmani on työskennellä joskus muuallakin kuin Suomen maankamaralla.
Ensi viikonloppuna 27.-28.1 järjestetään Educa 2012, joka on opetusalan koulutustapahtuma. Minulla olisi perjantaina aikaa mennä kuuntelemaan parit seminaarit ja löysinkin ohjemasta kaksi ihan mielenkiintoista luentoa.
Klo 14.00-14.45
Oikein väärin ymmärretty. Kulttuurien välinen viestintä ja suomalainen kulttuurishokki
Klo 16.00-16.45
Tulevaisuuden koulu - visiot ja todellisuus
En tiedä vielä menenkö messuille, mutta jommassa kummassa olisi kia käydä ja voisin suorittaa harjoittelukonferenssin siinä samalla.
Minut kutsuttiin myös Facebookin kautta Cloud City 1:1 -keskustelutilaisuuteen 3.2 klo 18-20 Merikorttelissa. Kyseessä on Designpääkaupunkiviikonlopun tapahtuma, jossa keskustellaan ko. hankkeesta.
Cloud Cityn sivuilla kerrotaan näin:
"Esittelemme monimuotoisen ja ekologisen rakentamisen mahdollisuuksia, havainnollistamme rakentamisen vaikutuksia ja keräämme mielipiteitä. Cloud City pohtii, miten voimme rakentaa lisää olemassaoleville aluille: olisiko mahdollista rakentaa olemassaolevaan korttelin katolle lisärakennus ja jos, niin miltä se näyttäisi ja miten se lähiympäristöönsä vaikuttaisi?
Cloud City havainnollistaa lisärakennusta usein eri tavoin, mm. ilmaan asennettujen ilmapallojen avulla. Pallot ovat suunniteltujen asuntojen huoneiden kokoisia, ja ne sijoitetaan niin, että asuntojen sijainnista ja hankkeen todellisesta koosta ja korkeudesta saa parhaan mahdollisen kuvan."
Konsepti vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, kun siihen tänään tutustuin. Olisi hienoa päästä paikalle ja tottakai otan läppärin mukaan liveraportointia varten!
Ennen kuin tutustuin kurssin konferenssivaihtoehtoihin, olin aivan varma että haluan lähteä Lyoniin World Wide Web 2012 -konferenssiin. Lyon paikkana kiinnosti enemmän kuin itse konferenssi ja vaikka yrittämällä yritin saada keksittyä kiinnostavaa kirjoitettavaa kyseisestä konferenssista niin en vain saanut mitään irti. Aiheet vaikuttivat aika yksipuolisilta ja nimenomaan pelkkään verkkoon keskittyviltä. Itse haluan saada konferenssista irti muutakin.
Niinpä tutustuin muihin vaihtoehtoihin ja Berliinissä toukokuussa järjestettävä NEXT-konferenssi herätti kiinnostuksen jo pelkällä etusivun tekstillään. Vuoden 2012 konferenssi keskittyy nimenomaan digitaalisen ajan tulevaisuuteen ja siihen mikä on se “the next big thing” alalla. Enää ei jakseta jauhaa siitä kuinka digitaalinen maailmasta tulee vaan hyväksytään se tosiasia, että näin on jo tapahtunut - siirrytään seuraavaan vaiheeseen.
WWW2012:ssa tuntui puhujat olevan pitkän historian omaavia ammattilaisia, joilla on paljon tietoa Webin kehityksestä ja siitä mikä on tuonut sen tähän päivään. Toki historian tuntemus alalla kuin alalla on tärkeää, mutta tällä hetkellä tulevaisuus ja sen pohtiminen kiinnostaa minua enemmän. NEXTissä keskitytään nimenomaan digitaalisen maailman tulevaisuuteen ja alustavat puhuehdokkaat vaikuttavat mielenkiintoisilta. Olen opintojeni aikana todennut, että pelkän verkkosuunnittelun ja koostamisen sijaan haluaisin oppia lisää markkinoinnista ja mainosalasta sekä ko. alojen tulevaisuudesta. Uskon, että NEXTissä näitä aiheita sivutaan paljon enemmän kuin Lyonin konferenssissa. Tutustuin NEXTin aikasempaan ohjelmaan 2011 ja silloinkin ollaan oltu hyvin pitkälti tässä päivässä ja aiheet ovat olleet monipuolisia ihan puhtaasta teknologiasta sosiaaliseen näkökulmaan ja markkinointiin.
Teemu Arinan pitämä esitelmä Pilvioppiminen itseasiassa vaikutti hyvin pitkälti päätökseeni, koska hän käsittele hyvin pitkälti esitelmässään digitaalisen maailman tulevaisuutta ja sitä, mihin mennään seuraavaksi. Olisi mielenkiintoista mennä tähän konferenssiin näillä taustatiedoilla ja täydentää niitä kansainvälisillä näkökulmilla. Uskon myös, että kyseissä konferenssissa on osallistujana paljon sellaista väkeä, joihin haluaisin tutustua tulevaisuuttani silmällä pitäen.
Muistiinpanoja Teemu Arinan esitelmästä Pilvioppiminen
- Sosiaalisen median kulttuurillinen merkitys
- Vuoden 2011 tapahtumat(Japani, Arabikevät, Occupy Wallstreet, WikiLeaks) mediassa ja sosiaalisessa mediassa, keskustelu netissä
- Sosiaalisen median kasvu mm. Egyptissä kriisin aikaan
- Tarve(hätä) luo teknologian?
- Afrikassa yhä useampi omistaa matkapuhelimen - > tulee osaksi sosiaalisen median kulttuuria
- Global, Local, Personal
- Välineistä tulee osa jokapäivästä elämää, itsensä jatke
- Kommunikaationteknologian merkitys globaalille yrittäjyydelle
- Webin kehitys ja verkkopalveluiden menestyminen
- Menestyjät ovat sellaisia, jotka ovat luottaneet käyttäjien luomaan sisältöön (Amazon, Google)
- Kaksisuuntainen internet (sosiaalinen media, pilvipalvelut)
- Globaalisesti saatu informaation, joka personoidaan yksilölle
- Sisällön uudelleenjäsentäminen käyttäjien avulla (sovellukset matkapuhelimissa)
- Sovellus, jolla voi katsoa puhelimen avulla kuvia muiden ihmisten ottamista kuvia samasta paikassa jossa itse olet -> tulevaisuus ns. kuudes aisti
- Työskentely ennen, nyt ja tulevaisuudessa
- Immateriaalit asiat (ideat, informaatio)
- Tietotyöstä (Peter Tracker), tiimityön kautta verkostotyöhön
- Verkostotyö: Kaikki luova, vaativa työ tapahtuu vuorovaikutteisesti muiden kanssa
- Verkostoissa yksilö tuo muille jotain arvokasta, uniikkia (vrt. ennen nopeus, tehokkuus)
- Yritysten rajojen hämärtyminen ja hierarkian muuttuminen
- Transaktiokustannusten laskeminen digitalisoinnin avulla
- Työskentelyn muuttuminen pitkästä työurasta pirstaloituneeksi
- Tehdään työtä monille tahoille ja monille yrityksille samaa aikaa
- Byrokratian häviäminen, työn saaminen helpommaksi netin kautta (eLance)
- Maineen rakentaminen netissä
- Työ ja vapaa-aika menettää merkityksensä ja ne sekoittuu keskenään. Työajat muuttuvat vapaammaksi -> Nanokorporaatiot
- Toimii verkostonsa kautta
- Näkyvyys ja jakaminen
- Työntekijän näkökulma nanoyritykseen
- Riistoa, kun kilpailu on niin kovaa ja joudutaan mahdollisesti tarjoamaan omaa osaamistaan pilkkahintaan
- Ammattiliittojen merkitys, minimipalkka, ylityökorvaukset?
- Yksilön korostaminen ja oma vastuu omasta menestyksestä
- Lokaation merkitys työn hinnoitteluun
- EmpireAvenue
- Itsensä promoamista sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta paremman “osakekurssin” keräämistä. Oma aktiivisuus ja sen aiheuttama keskustelu verkossa lisää arvoa. Kiinnostavan sisällön luominen.
- Personal branding -> lisää duunia ja mainetta suosittelun avulla
- Digitalisointi tuottaa uusia tuotteita ja tapoja nauttia kulttuurista
- Netissä olevat kirjat, musiikki, elokuvat – mitä tapahtuu fyysisille tuotteille?
- Fyysisistä tuotteista tulee elämyksiä, erilaisia kokemuksia (vrt. Radio ja sanomalehdet, tv:t ja vhs)
- Aina löytyy ihmisiä, jotka vastustavat muutosta (nauttii aikasemman paradigman eduista)
- Netissä olevat kirjat, musiikki, elokuvat – mitä tapahtuu fyysisille tuotteille?
- Idean arvo kasvaa mitä enemmän sitä käytetään, mutta oma aktiivisuus vaikuttaa siihen miten idea liitetään sinuun tässä ekosysteemissä, jossa verkostoituminen on nykypäivää ja yksilöt toimivat omina nanoyrityksinään.
- Ohjaako teknologia kehitystä ja kulttuuria vai kulttuuri teknologiaa?
- Välineiden vaikutus omaan toimintaan, toiminnan ulkoistaminen teknologialle
- Paras tapa tehdä tulevaisuutta on luoda se itse