You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Törmäsin netissä Lindsay Hicksin kirjoittamaan kirjaan nimeltä Brand Thyself! ja päätin valita kyseisen kirjan artikkelini aiheeksi. Aihe, itsensä brändääminen, on kiinnosanut minua jo parin vuoden ajan, mutta vasta vuonna 2011 olen alkanut tutkia aihetta ja kiinnittänyt paljon entistä enemmän huomiota myös oman brändini luomiseen - alkaahan tässä olla jo valmistuminenkin oven takana ja aika miettiä työelämään heittäytymistä. Niinpä se itsensä esiintuominen oikealla tavalla tuntuu tärkeltä ja tällä hetkellä painin sellaisten kysymysten kanssa, että miten haluan tuoda itseni ja osaamiseni esiin verkossa. Mihin kategorisoin itseni? Kuka ja mikä minä olen?

Omaan aika vahvan taustan, mitä tulee sosiaaliseen mediaan ja verkkoyhteisöihin, mutta silloin vuonna 2000 KissFM:n chatissa ei kyllä tullut mieleen, että joskus loisin ihan uraa verkossa ja semmoisilla alustoilla, jotka siihen aikaan olivat enemmänkin pelkkiä viihdetarkoitukseen luotuja palveluita. Se, että olen aikanaan kirjautunut erilaisiin yhteisöihin Livejournalista IRC-Galleriaan ja sitä kautta Facebookkiin ja LinkedIniin, on osa digitaalista jalanjälkeäni ja samalla myös ollut tie siihen, millainen verkkopresenssini on tällä hetkellä.

Itsensä brändäämisen monet kasvot

Itsensä brändääminen ei ehkä houkuttele kaikkia, varsinkaan vaatimattomia ja nöyristeleviä suomalaisia, joille itsensä esiintuominen ja vahvuuksien korostaminen on kautta aikain ollut ylimielistä ja paheksuttavaa toimintaa sen sijaan, että se olisi tervettä itseluottamusta ja ylpeyttä. Toki ajat ja asenteet ovat muuttuneet vapaamielisemmäksi muun länsimaailman mukana ja yksilöllisyyden korostaminen on noussut yhteisöon sulautumisen edelle ja näin ollen myös nykyisessä tosi-tv-tähtien ja muiden julkkistyrkkyjen luvatussa maassamme itsensä esiintuominen jukisuudessa on jopa teinien haaveammatti nro. 1., joka on vähän erilaista henkilöbrändäystä, mitä itse tavoittelen.

Moni ei ehkä ajattele, että itsensä brändääminen ei ole aina tiedostettua ja laskelmoitua toimintaa vaan kun kyseessä on oma persoona ja osaamisensa, brändääminen alkaa oikeastaan siitä hetkestä, kun astut koulun ovista ensimmäisen kerran sisään. Esimerkiksi se, miten toimit ryhmässä koulutehtäviä tehdessä kertoo jo paljon työskentelytavoistasi ja siitä, millainen työntekija olet. Ne luokkakaverit ja ryhmäläiset voivat olla tulevia pomojasi ja kollegoita, joten kannattaa hetki miettiä, miten siinä ryhmässä toimii. Tiedostettu itsensä brändääminen on toki erilaista, mutta kun on kyse henkilöbrändäyksestä, oma persoona on hyvin vahvasti esillä ja niin pitääkin olla - myös siellä verkossa.

Hyödyt

Miksi sitten luoda henkilökohtainen brändi ja mitä hyötyä sillä on työnhaun ja verkostoitumisen kannalta? Oikein käyttämällä esimerkiksi sosiaalista mediaa ja eri alustoja, voi saada enemmän näkyvyyttä ja uskottavuutta alati muuttuvassa työmaailmassa. Teemu Arina puhui Pilvioppiminen -esitelmässään työnteon muuttumisesta pirstaloituneemmaksi ja pätkätöiden lisääntymisestä. Varsinkin kulttuurialalla freelancerit lisääntyvät ja eri yritykset ottavat mielummin freelancerin eri projekteihin mukaan kuin niin, että pakkaisivat monien vuosien ajaksi vakituisen työntekijän. Maailman jatkuvasti heittelevä taloustilannekin puhuu sen puolesta, että vuosikymmeniä kestävät työurat ovat jäämässä historiaan. Internet on tullut mukaan työnhakuun ja rekrytointiin jo vuosia sitten, mutta sosiaalinen media työnhaussa on vasta nousussa ja sen hyödyntäminen lapsen kengissä. Niinpä tähän kuvioon astuu mukaan kilpailu näistä erilaisista työpaikoista, jolloin erottautuminen kilpailijoista kannattaa tehdä aikaisessa vaiheessa hyödyntäen erilaisia sosiaalisia medioita juuri oikealla tavalla.

Brändin rakentaminen alkaa tiedostamattomasti, mutta kun sitä sitä alkaa tiedostetusti luomaan, on tärkeä löytää se asia, mikä kuvastaa sinua ja osaamistasi. Se ei ole helppo tehtävä ja se vaatii syvällistä itsetutkiskelua ja ymmärrystä siihen, miten muut näkevät sinut. Kaikista tärkeintä on kuitenkin olla rehellinen itselleen. Kirjassa Brand Thyself! annetaan suunnitelma, jolla tämä "henkilökohtaisen brändin manifesti" löydetään.

(Google)

(Eri profiilien kiillotus ja roskan siivoaminen)

(Verkostoitumisen abc)

  • No labels
You must log in to comment.