You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Yleiset infot:

Tänään raportointia workshopista jonka aiheena Making Sense of Microposts.

Twitterissä hashtag #msm2012

Omat sivut:http://socsem.open.ac.uk/msm2012/

Aloitus:

Aloitimme n. klo 09.10. Päivän aikana tullaan käymään läpi useita esseitä aiheesta, jonka jälkeen esseistä keskustellaan. Kaksi kahvitaukoa, ensimmäinen 10.30 ja toinen 15.30. Lounastauko sopivassa välissä. Aikataulu löytyy myös tuolta workshopin omalta sivulta.

Mikropostaukset (Facebookin tykkäykset, twiitit, foursquaren loggaukset jne) räjähtäneet täysin. Tarjolla on siis uskomaton määrä dataa, ja workshopin ideana on hahmottaa, kuinka tätä dataa voi hyödyntää ja käsitellä.

Keynote puhuja Greg ver Steeg luo pohjaa keskustelulle puhumalla aiheesta informaatioteorian pohjalta (http://en.wikipedia.org/wiki/Entropy_%28information_theory%29). Kieltämättä hieman spesifiä informaatiota neurotieteistä ja informaatioteoriasta, josta ei ilman kattavaa pohjatietoa saa hirveästi irti.

Asioita käsitellään lähinnä Twitterin näkökulmasta. Spammiboteilla ja ihmisillä on selkeästi erilaiset mutta omalla tavallaan ennustettavat postauskäyttäytymiset. Botit postaavat tietyille käyttäjille tietyin säännöllisin väliajoin, mutta eivät esimerkiksi retwiittaa lainkaan. Ihmisten postaukset riippuvat muiden postauksista ja niiden kiinnostavuudesta. Ihmisten käyttäytymistä on siis selkeästi hankalampaa ennakoida. Kausaliteettia esimerkiksi käyttäjien välisestä toiminnasta (kun X postaa niin kuinka se vaikuttaa Y:n toimintaan) ei voida todentaa tiukan määritelmän mukaan (ei voida toistaa tapahtumia samoissa olosuhteissa), joten täytyy luottaa vähemmän tarkkaan dataan.

Käsittelyssä oli siis lähinnä kuinka ennakoida tulevia tapahtumia aiemmin käyttäytymisen perusteella. Tähän liittyi runsaasti informaatioteorian kaavoja, jotka eivät teoriaa syvemmin tuntevalle juurikaan avautuneet. Avainkäsitteinä pyörivät entropia ja viestinnän siirto.

Small Talk in the Digital Age: Making Sense of Phatic Posts

Phatic post = Keskustelunavaus, jolla käytännössä varmistetaan, että viestintälinja on avoin ja toimiva. Esimerkkinä twiittaus aamulla "Hyvää huomenta, mitäs teille kuuluu?". Luodaan sekä viestinnällinen että sosiaalinen yhteys vastaanottajaan.

Analysoidaan siis ns. turhaa viestintää. Esimerkkitwiittinä "Watching Titanic. Bored" on semanttisesti kuitenkin kiinnostava jos sitä analysoi enemmän (ihminen katsoo leffaa, hakee muiden mielipiteitä, mahdollinen keskustelunavaus). Turhan viestinnän päätarkoitus on tuntea jatkuvasti olevansa yhteydessä muuhun maailmaan. Twiittaamalla turhuuksia jaat joka hetki omaa elämääsi ja tekemisiäsi ja haet muilta kommenttia. Saat tunteen siitä, että olet jatkuvasti lähellä muita ihmisiä.

Sosiaalisen median palvelut osallistuvat tähän viestintään antamalla työkalut käyttäjille. Facebookista löytyy (omasta mielestäni käytännössä hylätty) tökkäys ja tykkäykset, Twitterissä retweet ja favorite. Puhujan mielestä tökkäys Facebookissa on omalla tavallaan jopa fyysisen kosketuksen korvike. Ajatuksena että joku ajattelee sinua ja haluaa olla yhteyksissä. Itse en ole koskaan toimintaa käyttänyt enkä kokenut omakseni, ilmeisesti se on kuitenkin muualla käytössä.

  • No labels
You must log in to comment.