Ma 16.4.2012 Lyon WWW2012-konferenssi, iltapäivä.
Hieman myöhässä kun olin ensin väärässä salissa. Lisäksi täällä ei näy pistorasioita missään, katsotaanmiten akku kestää.
Tämän Workshopin organisoja on Ranskan opetusministeriö (The French Institute of Education).
Sali on aika tyhjä yllättäen. Parhaillaan vasta tarkistetaan että kaikki ovat paikalla. Täällä on kolme esitystä kaikkiaan.
1. A Mobile Learning Scenario improvement for HST Inquiry Based learning
Jean-Marie Gilliot, Serge Garlatti, Issam Rebai and Cuong Pham Nguyen.
IBST on "Inquiry Based Science Teaching", tämä tarkoittaa aika lailla ongelmalähtöisä oppimista. Opiskelijat saavat jonkinlaisen oikeasta elämästä lähtöisin olevan ogelman ja lähtevät yhdessä ratkaisemaan sitä. Mobiilin lisäarvo tälle on että opiskelijat voivat osallistua oppimiseen missä vain ja milloin vain. Iskulause on "don't wait, collaborate".
Web 2.0 työkalujan käyttö (blogit, wikit, jne.) lisäävät oppilaiden digitaalista lukutaitoa. Tämä johtaa siihen että eri web 2.0 työkalujen pilvestä muodostuu yhdessä oppilaan PLE (=Personal Learning Environment, henkilökohtainen oppimisympäristö.) Tänä päivänä ei opetusta pidä sitoa mihinkään yhteen työkaluun, vaan parempi on malli jossa oppilaat itse valitsevat työkalunsa ja miten niitä käyttävät / miten oppivat.
Mobiilista pervasiiviseen, fyysinen ympäristö voi liittyä suoraan oppimiseen tavoitteisiin aktiviteetteihin. Tämä ympäristön liittäminen oppimiseen on ns. "Situated learning activities".
Miten webbi, mobiili ja oppiminen yhdistetään oikean maailman ongelmiin? Esimerkiksi puhuja on itse käyttänyt menetelmää yläastelaisille sillan rakennustyömaalla lähellä, jossa ovat fyysisesti dokumentoineet ja tutkineet miten silta rakennetaan. Lisäksi he ovat tutkineet netistä siltoja jotka ovat hajonneet ja rakentaneet näistä kertyistä tiedoista verkkoon esitelmiä (luulen?).
Suositellaan myös verkon käyttöä tiedon keräämiseen pytämällä ihmisiä suosittelemaan lähteitä, aiheita, menetelmiä ja muuta.
Keskeistä on tiedon jakaminen. Keskeinen ongelma on että tieto jakautuu usean eri työkalun välillä, tarvitsemme tavan jakaa tieto, hakea tieto ja/tai yhdistä tieto useasta eri lähteestä. Tätä varten he ovat suunnitelleet käyttävänsä semanttista verkkoa.
Semanttisen verkon käyttöä varten he ovat kehittäneet SMOOPLE mallin. SMOOPLE mm. kerää tietoa useasta eri Web 20 -palvelusta ja yhdistää ne Widgeteillä (jotka eivät vielä ole ihan mobiileja).