You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

...Vaihdoin täältä tänne:

Päädyin kuuntelemaan filosofiaa:

Web and Philosophy, why and what for?

Aluksi käsitellään: Web Metaphysics between Logic and ontology

Berners Leen verkko on positivistinen visio. Semanttinen verkko on sosio-semanttinen verkko. (En kylläkään ymmärrä miksi.) Verkon sisällön tulkinta ei ole toissijaista, vaan aktiivinen toiminto, joka vaikuttaa siihen mikä verkko on. (Tästä raportoija on hyvin samaa mieltä.)

G-G Grangerin unelma "create machines that could produce singularities". Singulariteettu tässä yhteydessä tarkoittaa tekstiä. Raamattu on singulariteetti, mutta vain teksti, ei tulkinta. Tämä kaikki liittyy kielten koneellisen kääntäiseen, esim googlen translate -palveluun (tai Babelfish jne.) Käännös tehdään aina singulariteetista toiseen, kieliopillisesti jne. Tästä tulee ehdotus, että käännöksne lähtökohtana pitäisi olal ihminen, ja kone toimisi vain neuvojana. Konekäännöstä ei siis käytettäisi määrällisten tavoitteiden saavuttamiseksi, vaan apuvälineenä nopeuttamaan ja neuvomaan tiettyjen käänöstyön osioiden kanssa.

Huomio: tämä sali, joka on suht iso, on aika täynnä (ehkä 80 henkeä). Ilmeisesti tämä on kiinnostava aihe ja verkkofilosofeja on useita.

Verkolla on semanttinen alitajunta. Voimme puhua (tai tehdä?) kulttuurin ja tiedon psykoanalyysia verkosta. Eli evrkon sisältöä voi psykoanalysoida.

Tähän esitelmä loppui (Raportoija oli odottanut että tätä olisi aukaistu lisää.) Puhujan verkkosivu: http://traduxio.hypertopic.org/ (liittyy ilmeisesti juuri kielten koneelliseen kääntämiseen.)

Seuraavaksi: Common Logic: An Evolutionary Tale

Verkossa sisällön pitää pysyä samana kontekstista toiseen. Oho, nyt tuli todella kovaa filosofis-matemaattista logiikkaa. En valitettavasti saa matemaattisia kaavoja täne enkä ihan heti ymmärrä näitä, raportoin jos jotain ymmärrän.

  • No labels
You must log in to comment.