Inside the mind of Watson - Chris Welty - IBM Research
Alussa CH esittelee tiimiä, joka työskenteli projektin Watsonin kanssa parissa. Watson on tietokone, joka vastasi kysymyksiin algoritmien avulla. Tärkeintä koneessa oli : vastaukset itsessään ja päättää todennäköisyys vastauksien oikeellisuuteen. Kone pystyi vastaamaan Natural Language Questions. (Mikä on Watson: http://www-05.ibm.com/innovation/fi/ideasfromibm/library/watson/)
Esimerkkinä: The Jeopardy! Challenge / vaikea ihmisille, vaikea ihmisille.Jeopardy on jenkkitietovisa, jossa pitää tietää kysymys vastauksen perusteella. Ihmiset, jotka pelaavat ovat hyviä, mutta tietokone ei pysty samaan, koska sen pitää verrata niin monta tietoa ennen kuin pystyy antamaan vastauksen. (tutustu peliin: http://www.jeopardy.com/) Yhteistä näillä on laaja ja avoin toimialue, vaikea kieli, korkea päättelykyky, oikea vastaus (väärästä vastauksesta kärsii pisteet), nopea tahti. Watsonin kanssa kilpeiltiin ihmisten kanssa, jotka ovat parhaiten pärjänneet jeopardyssa.
WATSONIN TEKNOLOGIA JA LOGIIKKA
Vuonna 2007 päästiin eteenpäin siinä, miten kone pystyi vastaamaan Jeopardy!-tyyppisiin kysymyksiin.
- Uuden ohjelma paradigmi kehitteillä - Tekee keskeneräisiä tuloksia ja vastauksia.
- Tieto ei ole määränpää - vaan vaihtoehdot. KOne ei voi kääntää koodia välttämättä luonnolliselle kielelle, systeemissä pitää muuttaa tiedon käytön tapa.
- Tietokoneen älykkyys ei ole ihmisen älykkyyttä - Ero tulee siinä, miten paljon virheitä tulee
Watson toimii, jniin, että Watsonilta kysytään kysymys, se alkaa käsitellä kysymystä ja saa paljon dokumentteja hakujen perusteella ja käsittelee ja löytää vaihtoehtoisia vastauksia, 99 % vastauksista näyttää typeriltä, joten se etsii kaikki mahdolliset ja ei-oikeat vastaukset. Se ottaa suuren määrän kandidaattivastauksia ja käy läpi niitä ennen vastauksen antamista.
Ensin on kysymys - >kysymysanalyysi: se käy läpi (keynotes) hakusanat, sanastollisuuden, päivämäärä, paikka ja relaatiot= voi tulla monta erilaista vaihtoehtoa (200-1000 XXX) Jokainen vastaus saa mahdollisuusnumeron, ja korkeimman saanut on koneen mielestä oikea vastaus. Monien eri hakusanojen kautta löytyy vastaus, koska se vertaa monet tekijät keskenään. Joskus voi löytyy samoja lauseita ja lausahduksia, jotka on annettu koneelle, ja kone löytää jotkut, jotka voivat olla lähellä, mutta kone ei koskaan voi kokonaan ymmärtää! Jokainen vastaus saa vektoripisteen jokaisesta ulottuvuusesta ja lopullinen vertailu antaa suurimman mahdollisuuden oikeaan vastaukseen. Esim. Watson sanoo, on 94 % varmuudella oikeassa, mutta se tarkoitaa sitä, että 6 kertaa kymmenestä se on väärässä.
Hypothesis scoring - kuinka hyvin vastaus sopii kysymykseen. Yli kuin 100 hypoteettista vastausmahdollisuutta - yksikään tulos ei ole vastaus itsessään, monet niistä tkeee samanlaista työtä, esim. 12 kirjoitusvaihtoehtoa, 8 riviä, 18 ei-oikeakirjoituksellista komponenttia jne..
WAtsonin avuksi annettiin vanhat Jeopardy-kysymykset, osa internetistä, eli lähteitä oli, tiedon työskentelyn pohjalla oli 80 gigaa muistia ja tietoa.
Language - > knowledge, siinä on iso gap välissä, eikä sitä voi kuroa yhteen. Semanttinen teknologia, ei ole se, mikä on vialla, vaan tuloksen olettaminen on väärin. Miten tietokone voisi puhua natural languagea, eli luonnollista kieltä, ei koodia. Hypoteesi on mahdoton.Lopulta Watson päihitti parhaan Jeopardyn pelaajaan lopulta. Vaikka Watson antaa välillä ihmisen mielestä tyhmiä vastauksia, mutta silti se voitti.
Kilpailutilanne Watsonin kanssa (linkki kuvan lähteeseen)
Watson (linkki kuvan lähteeseen)
www 2013 Esittely
Vuoden 2013 WWW -konferenssi on Brasiliassa, Rio de Janeirossa. 13.-17.5.2013
Käy tutustumassa: http://www2013.org/
Teemat: web ja ympäristö sekä avoin data ja avoin valtio/hallitus.
www2012 Google - Best Papers Awards
Best Paper of the www2012 technical program
Nyt jaetaan palkintoja parhaille tutkimuksille. Ne annetaan töistä, jotka ovat oman alansa parhaita.
- Yksi kategoria on paras opiskelijapalkinto (IBM Research) meni: Who killed my Battery: Analyzing Mobile Browser Energy Consumption. (Narenden Thiangarajan, Gaurav Aggarwalm Angela Nicoara, Dan Boneh ja Jatinder Singh.
- Best paper award-palkinto meni: SPARQL 1.1 Property Paths will prevents adoption of the standard.
- Metadata challenge-palkinto: kilailuun tuli 5 eri app-ehdokasta. 2/3 osaa palkinnosta tulee käyttäjien palautteesta ja 1/3 virallisilta tuomareilta. Appeja kokeiltiin konferenssissa ja muualla maailmassa. Palkinnon saa applikaatio Konf Opper.
www2012 Keynote - Neelie Kroes
Päivän toinen keynotespeaker on EU-komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes. Lisätietoa henkilöstä: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/
Toive olisi, että jokainen laite pystyisi keskustelemaan keskenään.
Hän oli saanut kirjeen mukana käsiraudat, Kroesin tulisi tehdä töitä, jotta digitaaliset käsiraudat saataisiin poistettua netistä.
Mitä on netin avoimuus: demokraattista, avointa tietoa on saatavilla kaikille. Mitä vapaus voi tuoda sananvapaudelle? Monet aktivistit käyttävät avointa nettiä tuodakseen asioita esille, vaikka valtiot käyttävät sensuuria ja sulkevat sivuja. Aktiviseja pitää auttaa saamaan perusoikeudet kaikille kansalaisille. Avoimuus ei ole aina mahdollista esim. vanhojen lakien ja tapojen takia. Mielten pitää muuttua, lakien pitää muuttua, jotta kaikilla on oikeus vapauteen netissä. Netin pitää olla avointa kaikille, jotka sitä haluavat käyttää. Todellinen vapaus ja avoimuus tulee siitä, että pystyy valitsemaan mitä tekee, uusille kaupoille ja markkinointimallille pitää antaa mahdollisuus, uusille innovaatioille pitää olla mahdollisuus kehittyä. Kaiken tiedon netissä pitää olla myös saavutettavissa.
Esimerkiksi tekijänoikeussäännökset sulkevat innovaatiosia ihmisiä julkaisemasta ja jakamasta materiaalia. Myös tutkimusten tietojen pitäisi olla vapaita ja julkaisu mahdollista. Turvallisuus ja vapaus kulkevat käsi kädessä, myös verkossa! Myös lapsia pitää suojella ja opettaa verkon oikea käyttö (mediakasvatusta). Kroes on huolissaan siitä, että sensuuria käytetään vapauden rajoitteena. Kaiken ei pidä olla ilmaista, mutta pitää olla vapaus valita ja sen pitää olla mahdolista saada helposti haluaamansa tietoa ja palveluita. Myös netintarjoajien pitää tarjota lupaamansa nopeus, kuluttajien tarpeet pitää tarjota ja palveluiden pitää olla läpinäkyviä!
Avoimuutta on se, että jokaisella on foorumi jossa toimia haluamallaan tavalla ja saada palveluita, joiden tarjonta on läpinäkyvää!
Paneeli
Neelie Kroes, Tim Berners-Lee, Gilles Babinet
WEB AS A HUMAN RIGHT
Netillä oli suuri vaikutus viime vuonna Egyptin, Libyan ja Lähi-Aasian tapahtumien jakamisessa ja joukkojen kokoamisessa ja valtio yritti estää ihmisten netin käyttöä.
Onko avoin internet uhka tai vaara?
- TBL: Ihmisten oikeuksia ja vapautta netissä yritetää rajoittaa erilaisilla laeilla, esim. SOPA. Ihmiset protestoivat SOPA:aa vastaan, nyt tilalle on tullut CISPA. Vaikka aloitteet kaatuu, yritetään vapaata nettiä rajoittaa jollain uudella säännöllä tai laila. Internet on teknologiaa, ei oikeus. Hän antaa esimerkin siitä, miten ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa, jos perustaa yrityksen, ja toisella on oikeus kartoittaa netin kautta mitä muualla maailmalla on ja toisella ei. Googlen haulla näkee koko maailman mielipiteet ja mahdollisuudet. Netissä voi tehdä yhä enemmän ja enemmän "pään räjäyttäviä" (mind blowing) asioita.
- GB: Netin rajoituksia suunnitellaan valtioiden puolesta, esim. Kiinan muuri. USA:ssa rakennetaan parhaillaan super-tietokonetta, jolla pystytään seuraamaan jokaista liikettä. Innovaatiota ei ole, jos sitä ei voida jakaa kaikille.
- NK: Euroopassa on SOPA:n tapainen laki tulossa, ACTA joka on vielä käsittelyssä. Hän syyttää itseään, jos demokratia ei toimi ja ihmiset eivät ymmärrä päätöksistä ja niitä ei jaeta tarpeeksi ajoissa (oma huomio; ACTA, joka jaettiin sen jälkeen, kun oli valmisteltu jo) Jo valmisteluvaiheessa olevat asiat pitäisi olla avoimia. Every European Digital, jokaisen eurooppalaisen tulee saada olla digitaalinen. 41 % italialaisista ei ole koskaankäynyt netissä ja 30 % eurooppalaisista ei ole koskaan käynyt internetissä. Joten netti ei saavuta todellakaan kaikkia ja asiaan pitää puuttua yhä suuremmalla voluumilla.