Yleisiä huomiota konferenssista

Ajattelin vielä hieman kirjoitella auki viikon aikana esiin tulleita yleisiä teemoja konferenssista ja vähän omia ajatuksia.

Lähes kaikki sessiot koostuivat lähinnä tieteellisten tutkimusten (tai tutkimuspapereiden/papereiden) esittelyistä ja niiden kommentoinnista. Poikkeuksena tietysti keynotet, osa paneeleista ja demot. Maanantai ja tiistai koostui pelkästään workshopeista, joissa käsiteltiin näitä tutkimuksia. Vaikka etenkin maanantaina sain kohtuullisen hyvin tekstiä tuotettua ja pysyin mukana käsiteltävissä aiheissa, oli kuitenkin vahva fiilis siitä, että ihan en ole oikeassa paikassa. Ensin ajattelin, että oma valmistautumiseni olisi ollut huonoa; olisi voinut perehtyä tutkimuksiin etukäteen ja kenties avata itselleen jotain avainkäsitteitä. Näin varmasti osittain olikin, ainakin käsitteiden osalta, mutta uskoisin isomman ongelman olleen liian haastavat tieteelliset tekstit omaan koulutustasoon nähden.

Nyt nähdyt tutkimukset eivät millään tavalla ole linjassa meillä syntyvien opinnäytetöiden kanssa haastavuuden osalta. Jos kurssi järjestetään vielä joskus uudestaan, toivoisin jonkinlaista opastusta tämän tasoisiin tutkimuksiin. Vaihtoehtoisesti näin high end konferenssien soveltuvuutta voi harkita uudestaan. Tätä on tosin vaikea arvioida tässä vaiheessa, enemmän osaa kommentoida kun on nähnyt muiden raportointia muista konferensseista.

Raportoidessa huomasi hyvin selkeästi sen, että muiden kommentit motivoi ja ohjaa omaa kirjoittamista. Maanantain raportointi oli omalta osaltani mielestäni laadukkainta ja jälkikäteen kiinnostavinta luettavaa. Voisi olettaa, että viikon aikana teksti ja raportointi kehittyisi, mutta selkeästi suurin tekijä oli kommentointi ja vuorovaikutuksen tuntu.

Olin huomaavivani selkeitä toistuvia teemoja konferenssin tapahtumissa. Hyvin paljon ja erilaisissa yhteyksissä puhuttiin mm. verkon avoimuudesta (sekä saatavuuden että standardien osalta), verkon segmentoitumisesta ja siitä harhasta, että aktiiviset ja netin kanssa kasvaneet käyttäjät olisivat jollain tapaa pätevämpiä ja fiksumpia netin käyttäjiä. Olettaisin, että avoimuus on ollut avainteemana hyvin pitkään, mutta segmentoituminen ja osaamisharhan ymmärtäminen tuntuvat suhteellisen uusilta teemoilta. Keynotet keskittyivät lähinnä verkon avoimuuteen ja saatavuuteen, joka olikin konferenssin teemana. Berners-Leen ja Kroesin keynotet olivat itselleni myös mielenkiintoisinta sisältöä.

Palveluista ylivoimaisesti eniten esillä oli Twitter. Muista tunnetuista palveluista Last.fm ja Foursquare nostettiin pariin otteeseen esille ja uusiakin palveluita tuli esille (mm. japanilaiset Songle ja PodCastle). Arviolta n. 80% näkemistäni tutkimuksista pohjasi datansa Twitterin tarjoamaan aineistoon. Applea kritisoitiin vahvasti kasvavan sulkeutuneisuuden takia ja Google esittäytyä yllättävän positiivisena tahona. Kritiikkiä kuuli lähinnä Googlella tehdyistä tutkimuksista, johta pohjautuivat dataan joka ei ole perustutkijalle käytössä. Googlen standi messualueella oli myös ylivoimaisesti suosituin (kiinalaisen Baidun ystävällisen oloiset esittelijät saivat olla pääosin ihan rauhassa).

Tämän kirjoituksen hieman negatiivisesta sävystä huolimatta viikko oli todella antoisa ja mielenkiintoinen. Paljon tuli opittua uutta sekä alalta että raportoinnista. Verkottuminen jäi vähän vähälle omalta osaltani, mutta ehkä käpistelijäkonferenssi ei ole sille paras mahdollinen alusta…

  • No labels
You must log in to comment.