»tbd
Nate Elliot, Forrester
Teknologia muuttaa käyttäjien käytöstä ja haluja. Mitä teimme 10 vuotta sitten? Mitä teet nyt? Kuinka nopeasti teknologia ja käyttäytymiset on muuttuneet. 1993 käytimme sanaa World Wide Web, nykyään käytämme Web. Silloin käytettiin myös sanaa Hyperlink, nyt sanotaan Link. 10 vuotta sitten kirjeen kirjoittaminen oli normaalia, nyt se on taas romanttinen ja iso asia saada oikea käsin kirjoitettu viesti. Whitney Houstonin kuunteleminen c-kasetilta on muuttunut siihen että kuuntelemme nyt Justin Bieberiä puhelimistamme. Internettiä käytetään enemmän kuin mitään muuta media laitetta, kuten televisiota.
Olemme muuttuneet yhdeksi suureksi massaksi joka muokkaa maailmaa, eikä enää ole vain yksi henkilö/kansa joka määrää, nykyään päättävä taho on Internet (jonka sisältö tulee maailmalta kaikilta ihmisiltä.) 10 vuotta sitten ilman Internettiä mikään ei olisi lähtenyt muuttumaan tähän malliin missä me nyt olemme. Kaikki laitteet ja teknologia käyttää tavalla tai toisella Internettiä.
Post-digitaalisuudessa ei välttämättä tarvitse miettiä mitä maailma tulee oleman vaan miten me haluamme muuttaa sitä ja millaisia tuotteita me haluamme. Teknologialla ei ole suurta merkitystä itse kuluttajalle vaan sosiaalisuus ja paikallisuus ja hauskuus ja elämän pienet ilot, ajattele vaikkapa älypuhelimelle ladattava pieni ohjelma missä voit juoda virtuaalista olutta. Ei sellainen mitään merkitse, mutta se on vain hauskaa ja menestyy ja siitä tulee silloin suuri asia kaikille, massa määrää.
Pienet asiat ja kokemukset ovat avainsana kaikelle. Vaatekaupoissa olevissa hintalapuissa on pieni sensori joka määrää musiikin vaihtohuoneessa. Jos on kiiltävä paita niin musiikkina kuulet klubitus musaa, jos se on yksinkertainen ja vaisu väri niin musiikkina on todennäköisesti folkkia tai jazzia. Tämä on pientä teknologista muutosta, mutta elämyksellisyys on hienoa ja jotain aivan erilaista. Sellaisia kokemuksia mistä ihmiset tulevat iloisiksi on jotain mitä pitää tuottaa enemmän.
Tulevaisuudessa siis tulee piiloittaa kaikki teknologia näkyvistä ja keskittyä käyttäjien ja kuluttajien saamaan kokemukseen.
»Looking beyond the e-book, what happens next
Lee Cowles, Blurb
Blurb on yritys mikä tekee kirjoja sinun oman halusi mukaan, voit muokata ja kirjoittaa ja lähettää kuvia ja tilata sen kotiin.
Miksi pitäisi nyt siirtyä takaisin kirjoihin?
- Kaikilla on jonkinlainen e-lukija. Muutokset ovat kivoja, oli se sitten teknologiassa takaisin päin. Virheistä opimme.
eKirjat tulevat erittäin erilaisina versioina.
- Täysin binäärimaista tekstiä
- iBook ohjelma
- html5 interaktiivinen kirja
Mutta normaalit kirjat ovat silti materiaalia, materia on kuitenkin sellainen mistä ihmiset pitävät. eKirjat lisäävät pian (tai itseasiassa on jo lisätty) videoita ja musiikkia, onko se enää silloin kirja? eKirjat ei kuitenkaan ollut alunperin tarkoitettu tällaiseksi rahan keräämis tarkoitukseksi. Nykyään annetaan jopa eKirjoja ilmaiseksi jakoon että ostat myöhemin sen itse oikean kirjan, mutta miksi joku ostaisi? Koska se on se kokemus mistä aikaisemmin puhuttiin, oikeaa paperia olevat kirjat ovat silti aina kirjoja. Mukavempi kuin tekstiä lukea joltain laitteelta.
Tällä hetkellä kirjallisuus koostuu:
- bloggaajista
- micro-segmentoinnista
- fanaattisuudesta
- ilmais ebook markkinallisuudesta
- kappale myynnistä
- tilaajista
»Metaphors considered harmful
James Bridle, RIG
»Closing keynotes
David Weinberger
»Closing
Matthias Schrader, Sinner Schrader
Martin Enderle, Deutsche Telekom