Ammattikorkeakoulujen tarkoitus on tuottaa käytännön asiantuntijoita työelämään. Opinnäytetyö tuottaa oman ammatillisen osaamisen syventämisen ohella tärkeää tietoa työelämään ja työyhteisöille. Tämä kannattaa pitää mielessään jo aihetta valitessa. Ehkäpä jokin alan yritys tai yhdistys kaipaisi esimerkiksi ohjekirjasta, esittelyvideota, asiakaskyselyä tai tuotteidensa esittelyä yritystapahtumassa ja sen voisi yhdistää opinnäytetyön tekemiseen? Yritysten ja yhdistysten ohella myös Metropolian omassa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa ja muilla julkissektorin toimijoilla on lähes aina erilaisia kehittämisalueita, joissa opinnäytetyön tekijän panosta arvostetaan.
Osa opinnäytetöistä käynnistyy työharjoittelun aikana huomatuista kehittämistarpeista ja opinnäytetyön tekeminen on luonnollinen askel opiskelijan ja työelämän yhteistyön polulla. Osa töistä taasen kumpuaa havaitusta kehittämishaasteesta ja sopivan kehittämis- ja kokeiluympäristön löytämisestä. Mikäli et tunne entuudestaan potentiaalista yhteistyötahoa, voit lähestyä tätä saatekirjeellä tai sähköpostilla, jossa esittelet lyhyesti itsesi ja yhteistyön hyödyt vastaanottajan näkökulmasta. Liitteenä on hyvä olla ohjaajasi hyväksymän projektisuunnitelman tiivistelmä. Usein opinnäytetyön aihe löytyy myös oman työ- tai taustayhteisön tarpeista.
Kun opinnäytetyöllä on tilaaja tai työelämästä hankittu ohjaaja sitä kutsutaan hankkeistetuksi. Hankkeistetusta opinnäytetyöstä tehdään AINA yhteistyösopimus tilaajan kanssa. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä pohtia oman opinnäytetyön kannalta keskeisiä tekijänoikeus- ja tutkimuseettisiä kysymyksiä ja tehdä tarvittaessa niihin liittyviä sopimuksia ja lupahakemuksia.
Vaikka ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä korostuu yhteys käytännön työelämän kehittämiseen, sen tietopohjaan kiinnittyy silti teoriataustainen tutkimuksellisuus. Työssä yhdistyy teoreettinen tarkastelu ja empirian vaatimukset. Jotta kaikki mahtuu 15 opintopisteen työhön, on tärkeää rajata työ niin, että toimeksianto mahdollistaa tarkastelun riittävän syvällisesti. Tämän vuoksi opiskelijan, ohjaajan ja toimeksiantajan on hyvä tarvittaessa keskustella työn tarkoituksesta ja tavoitteista tutkimuksen alkuvaiheessa. Näin vältetään mahdollinen ristiriita toimeksiantajan odotusten ja opinnäytetyön tavoitteiden välillä.