You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

The Diplomacy of Culture, Soft Power or Hard Choices?

Keynote on Cultural and External Relations by Graham Sheffield, British Council, United Kingdom

Ennen puheen alkua juttelimme muiden suomalaisten kanssa miten kääntäisimme sanat DIPLOMACY of CULTURE. Onko kyse kulttuurin avulla tehtävästä kansainvälisten suhteiden hoidosta kuten  lähetystöjen diplomaatit ovat tehneet pitkään?

British Council on julkaissut 120 films online näyttääkseen elokuvia, joita on tehty viimeisen sadan vuoden aikan "mainostamaan" Englantia. Tarkoituksena on tarkastella miten englantilaiset ovat nähneet itsensä. Taide on aina ollut tärkeä osa British Counsilin työtä.

British Counsil saa vain 20 % varoistaan julkisista varoista, loput tulevat englannin opetuksesta. Tärkeintä on kuitenkin kansainvälisten suhteiden hoitaminen. He etsivät uusia tapoja luoda näitä suhteita taiteen avulla. Koulutuksen ja oppimisen tukeminen sekä hyvien yhteisöjen rakentaminen on BC:n strategian ydin.  Sheffield painottaa BC:n itsenäistä roolia, vaikka hallitus usein ajatteleekin omistavansa BC:n. Me olemme "people to people" organisation ei organisaatioiden välinen.

Sheffield on sitä mieltä, että Englannilla ei ole pitkää diplomatian historiaa, vaan vasta BC:n perustaminen muutti tämän asian vuonna 1930. Sitä ennen kyse oli vallasta ja sen ylläpitämisestä, ei oppimisesta ja yhteisöistä. SOFT POWER on vääränlainen leima kulttuurille, sille taide tarjoaa mahdollisuuden jakaa ajatuksia ja luoda uutta. Teiteen avulla muistamme ihmisyydelle tärkeät asiat. Tällä hetkellä maailmassa on monia katastrofialueita, esimerkiksi Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä joissa tätä kulttuurin avulla tehtävää muutostyötä voisi käyttää. BC opettaa nyt englantia monissa epävakaissa maissa ja nyt olisi hyvä tilaisuus tehdä myös jotain enemmän, mutta mikä olisi sopivaa?

Street Arts Festival on yksi esimerkki tapahtumista, joka järjestettiin Libyassa. Taiteeseen on luonnollista liittää yhteistyö ja vapaa keskustelu.  BC on järjestänyt ensimmäisen näyttelynsä myös Saudi Arabiassa. Shakespearea ei tietenkään ole unohdettu vaan sitä on tulkittu esimerkiksi afganilaisen ryhmän toimesta. Tavoitteena tuoda Afganilaista kulttuuria esille ja samalla nostaa esille esimerkiksi naisten asema. Tässä on tietenkin riskinsä, mikä konkretisoitui tänä vuonna, kun BC lähetystöä pommitettiin ja 40 ihmistä kuoli. Projekti siirrettiin Intiaan ja ensi-ilta pidettiin Lontoossa.

Englannin ja Venäjän suhteet eivät koskaan ole olleet hyvät, mutta viimeisten kahden vuoden aikana tilanne on vähän parantunut ja toimintaa on voitu laajentaa Moskovan ulkopuolelle. Juri Gagarinin patsas julkistettiin lähetystön ulkopuolella tänä vuonna. Uuden kehityksen tuloksena Englannin ulkoministeri tapasi keskeisiä vaikuttajia Venäjällä. Venäjällä diplomatia on kuin shakin peluuta, jossa jokainen siirto on harkittava tarkkaan.

Kielenopetus on tärkeää, mutta taiteen avulla on mahdollista avata keskustelua. Sananvapaus on taiteilijoille tärkeä asia.

UK in China on käynnissä tällä hetkellä. Sen yhteydessä koulutetaan myös kulttuurialan toimijoita johtajuudessa, markkinoinnissa ja tekniikassa. Kirjailijat ovat tällä hetkellä erittäin aktiivisia poliittisessa keskustelussa ja BC:lla on yhteistyösopimus, joka mahdollistaa käännöksiä ja yhteisiä tapahtumia kummankin maan kirjamessuilla. Näihin keskusteluihin on tärkeää kutsua myös niitä joilla on erilaiset mielipiteet ja toimintatavat. Sheffield haluaa olla ylioptimistinen, sillä mahdollisuudet ovat hyvät. BC vision mukaan taiteilijat ovat tulevaisuuden aseettomia rauhanturvaajia.  Arts in action!

Keskustelussa pohdittiin miten voitaisiin todella tehdä yhteistyötä eikä pitäytyä omien maiden maineen hoidossa. Ongelmana on kaikissa maissa veronmaksajien rahat, joita ei haluta käyttää yhteisiin tarkoituksiin.

  • No labels
You must log in to comment.