You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 34 Next »

Kurssin kuvaus OPS:ssa

Opiskelija toteuttaa vaativan ja ammattimaisen ohjelmointiprojektin. Hän soveltaa tietoteknistä osaamistaan käytännön työssä.

Kurssin sisältö syksyllä 2008

Kurssi koostuu workshopeista/luennoista ja itsenäisestä ohjelmointi/sisällönhallintajärjestelmän käyttöönotto -projektista. Workshopeissa esitellään WWW:n nykytekniikoita ja yleisiä Open Source sisällönhallintajärjestelmiä, ja esittelyjen pohjalta opiskelijat valitsevat yhden ohjelmiston, jolla he toteuttavat omavalintaisen sivuston.

Työpajojen/luentojen sisällöt

  • WWW-tänään: Wikit, Blogit, RSS - yleiskatsaus tämän päivän WWW-työvälineisiin ja niiden erilaisiin käyttötapoihin. (Luentokalvot)
  • Wordpress - Nopasti käyttöönotettava blogi-ohjelmisto, jota voi käyttää myös sisällönhallintajärjestelmänä. (Luentokalvot)
  • Drupal - Monipuolinen avoimen lähdekoodin WWW-sisällönhallintajärjestelmä. (Luentokalvot)
  • Django - Muokattava, Python-pohjainen Web Framework. (Luennoitsijan kirjasto-ryhmän malleista virittelemä models.py -tiedosto ja esimerkkisovellus löytyvät Tuubista kurssin työtilasta)

Työpajoihin liittyviä teknisiä seikkoja:

  • opco2.stadia.fi - Testipalvelimen osoite, käytetään etä- ja FTP-yhteyksissä.
  • http://opco.stadia.fi/~TUNNUS/ - oman kotisivutilan osoite (esim. http://opco2.stadia.fi/~firma/)
  • SSH Secure Shell Client - Ohjelma, jolla saa etäyhteyden palvelimeen esim. hakemistojen luontia varten.
  • SSH Secure File Transfer Client -FTP-ohjelma, jolla voi siirtää tiedostoja palvelimelle.

Uusi seikka Metropolian toimintaympäristössä: https://wiki.metropolia.fi/display/support/Kotisivu-%2C+shell-+ja+mysql-palvelut

Eli nyt kaikilla on käytössä oma PHP&MySQL-kehitysympäristö koulun tarjoamassa palvelintilassa. Tätä mahdollisuutta kannattaa hyödyntää, jos opco2 tuntuu liian epävarmalta ympäristöltä.

Tehtävänanto YAMK08S - Essee

1. Lue Tietotoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n julkaisusarjan julkaisu Johdatus osallistumustalouteen - internetin uusia taloudellisia toimintaympäristöjä (Hintikka, 2008): http://www.tieke.fi/mp/db/file_library/x/IMG/24123/file/julkaisu_32.pdf

2. Sonera AIVO (http://aivo.sonera.fi/aivo/) on palvelu, jonka kautta internetin käyttäjät voivat jättää Soneralle kehitysideoita, joita muut käyttäjät voivat arvioida äänestämällä. Palvelussa luvataan, että parhaat ideat toteutetaan. AIVO on toteutettu Wordpress -blogiohjelmistolla, joka on Open Source -pohjainen, ilmainen sisällönhallintajärjestelmä.

Tutustu AIVO -palveluun ja analysoi sen toimintamallia, menestymismahdollisuuksia, menestymisen edellytyksiä ja riskejä lukemasi julkaisun ja kurssin luentojen perusteella. Voit pohtia myös AIVOn suhdetta Soneran perinteiseen WWW-näkyvyyteen (http://www.sonera.fi/) ja Open Source -pohjaisen alustan merkitystä projektissa. Tutustu halutessasi myös aiheesta käytyyn Jaiku-keskusteluun osoitteessa (http://brayrie.jaiku.com/presence/44740081).

3. Kirjoita analyysisi perusteella essee (5-7 sivua), otsikoi vapaasti.

Palautus 30.10.2008 mennessä Robert Arpolle.

Tehtävänanto KDO7K2 - Itsenäinen projekti

Ideoi jokin dynaaminen WWW-palvelu tai sivusto. Mieti mitä toiminnallisuuksia ja ominaisuuksia palvelun mielekäs toimiminen edellyttää. Jos kyseessä olisi esimerkisi yrityksen tai yhteisön tiedotustoiminnassa käyttämä palvelu, pitäisi miettiä ainakin seuraavia ominaisuuksia: Millaisia asioita sivustolla esitetään, kuka päivittää sisältöä, sisällön tuottamisen vaivattomuus, käyttäjien hallinta, eritasoiset käyttäjäoikeudet jne...

1. Dokumentoi (blue star) suunnitelmasi synopsikseksi (synopsis).

2. Tutustu verkosta löytyviin, vapaasti käytettäviin sisällöhallintajärjestelmiin, blogi-ohjelmistoihin, wiki-alustoihin jne. (vinkki: sivustolla OpenSourceCSM voit kokeilla käyttötarkoituksen mukaan listattuja ohjelmistoja ja niiden hallintaliittymiä ennen asennusta).

3. Valitse ohjelmisto, joka mielestäsi soveltuu synopsiksen tavoitteiden saavuttamiseen. Dokumentoi (blue star) valintasi perusteet: Minkä ohjelmiston valitsit ja miksi, mitä muita kokeilit mutta hylkäsit?

4. Asenna ohjelmisto (mieluiten julkiselle palvelimelle, esim. opco2.stadia.fi) ja dokumentoi (blue star) asennusprosessi. Varsinkin ohjelmiston asennusohjeesta poikeavat tapahtumat ja niiden ratkaisut on hyvä dokumentoida. Dokumentin tulee olla niin yksityiskohtainen, että sitä voi hyödyntää ohjelmiston uudelleen asennuksessa.

5. Muokkaa asennettu ohjelmisto synopsiksen tavoitteeseen sopivaksi. Tavoitteena on muokata toiminnallisuuksia ja ulkoasua sillä tasolla, että ohjelmiston lähdekoodi ja toimintalogiikka tulevat tutuiksi.

6. Raportoi (blue star) tulokset: Kuinka muokkausprosessi sujui, pääsitkö synopsiksessa asettamiisi tavoitteisiin, mitä ongelmia kohtasit, kuinka ratkaisit tai kiersit ongelmat, käyttäisitkö tätä ohjelmistoa jatkossa, mihin ohjelmisto mielestäsi soveltuu, miten ohjelmistoa voisi kehittää edelleen jne.?

Arviointiperusteet

  1. Synopsiksen selkeys ja myyvyys.
  2. Perustelut käytettävän ohjelmiston valinnalle.
  3. Käyttöönottoprosessin kuvauksen informatiivisuus ja selkeys.
  4. Loppuraportin informatiivisuus, työ- ja opimisprosessin sekä ongelmanratkaisun välittyminen.
  5. Lopullisen palvelun toteutus suhteessa synopsiksen tavoitteisiin, teknisten ratkaisujen vaativuus ja toteutustapa.

Aikataulu

  1. Pe 26.9.2008 Synopsiksen palautus.
  2. Pe 3.10.2008 Käytettävän ohjelmiston valintaperusteiden palautus.
  3. Pe 17.10.2008 Ohjelmisto asennettu, käyttöönottoprosessin kuvauksen palautus.
  4. Pe 14.11.2008 Loppuraportin palautus, ohjelmiston muokkaus valmis.

Palautukset Jussille.

Vaihtoehtoisia sisällönhallintajärjestelmiä omiin projekteihin

Palautettuja tehtäviä

No files shared here yet.

  • No labels
You must log in to comment.