Juhana Hirvilahti
PELIN KEHITYS WIN32-ALUSTALLA KÄYTTÄEN OPEN SOURCE -TYÖKALUJA
Työ siis käsittelee peliohjelmointia opensource-työkaluilla. Rajauksena on ollut selvittää miten hyvin peliohjelmointia voi toteuttaa opensource-pohjaisilla työkaluilla. Lopputuotteeksi on syntynyt varsin yksinkertainen, mutta kaikki periatteet toteuttava proof-of-concept peli. Työssä käydään läpi valitut kirjastot ja perustelut, miksi niitä on käytetty pelin ohjelmoinnissa. Tiivistelmässä kuvaillaan projektiin liittyviä haasteite ja ongelmia, mutta itse työssä niitä ei käsitellä, vaan työ tuntuu lähinnä ohjeelta. Se käy järjestyksessä läpi kaikki tarvittavat askeleet pelin luomiseksi.
Työn kohde tuntuu hieman vaihtelevan, sillä välillä selitetään erittäin yksinkertaiselta tuntuvia asioita ja välillä oletetaan selvästi lukijan tuntuvan esimerkiksi ohjelmointitermejä. Pääpaino onkin koodin käsittelyllä. Grafiikan, äänten tai pelimekaniikan luomiseen ei työssä viitata muuten kuin, että se pitäisi jossain vaiheessa tehdä. Myöskään suunnittelullisesta puolesta ei työssä puhuta. Luotava peli kuvaillaan työn alussa, jonka jälkeen se toteutetaan. Työn nimi olisikin ehkä paremmin muodossa "peliohjelmointi" tai "peliohjelmointialusta".
Hyvää työssä on se, että sitä seuraamalla todennäköisesti saisi aikaan työssä esitetyn yksinkertaisen 3d-pelin, ainakin mikäli ohjelmoinnin käsitteet ovat tuttuja. Toisaalta osassa työstä ollaan hyvin ylimalkaisia, eikä mielestäni selitetä riittävästi mitä ollaan tekemässä, minne ja miksi. Kyseessä saattaa olla opinnäytetyön rajoitus, mutta tälläisessä formaatissa olisi ehdottomasti eduksi, mikäli käytössä olisi lähdekoodi johon viitattaisiin tekstissä. Nyt on hieman vaikea muodostaa kuvaa prosessista jota ollaan kulloinkin tekemässä. Myös, jos työtä lukisi ohjeena, siinä ei mitenkään paketoida jo tehtyjä askelia tai testata niiden toimivuutta. Ilmeisesti hommaan ei myöskään liity mitään ongelmia, koska sellaisia ei pysähdytä työssä käsittelemään kertaakaan.
Ulkoasu työssä on selkeä ja kieli on hyvää. Vähän liiankin hyvää, sillä osa käsitteistä on suomennettu väkisin, ilmeisesti äidinkielen opettajan sättimänä, josta on seurauksena hankalaa kapulakieltä. Parin kappaleen verran myös selostetaan miten voi "helposti" aloittaa peliprojektin, joka sitten todetaan seuraavassa kappaleessa huonoksi tavaksi ja, että peliprojektin "voi todellisuudessa aloittaa paljon järkevämmin". Hmm.