Tavallisesti tehtäviä säätöjä kullekin liikkeelle ja liikesuunnalle ovat:
- minimi tilavuusvirran säätö
- maksimi tilavuusvirran säätö
- ramppien säätö (tätä ei ole aina mahdollista säätää).
Tietotekniikan lisääntymisen johdosta järjestelmissä saattaa olla runsaasti erilaisia uusia säätökohteita. Tässä yhteydessä käsitellään kuitenkin tarkemmin vain edellä mainittuja kolmas kohdetta.
5.1 Minimitilavuusvirran säätö
Lähes kaikissa proportionaalivahvistimissa on ns. kuolleenalueen kompensointi. Sen johdosta venttiilille menevä ohjausvirta kasvaa alussa pienillä ohjausjännitteillä voimakkaasti, jotta kara siirtyisi nopeasti yli peittoalueen. Tämän ti siihen läheisesti liittyvän toiminnan avulla määritetään millä ohjasjännitteellä tai ohjaussauvan kulmalla toimilaite lähtee liikkeelle.
Näin pienellä vivun liikkeellä päästään ohittamaan karan liikematkassa jopa 20...30 % suuruinen peittoalue.
Kuva 22 esittää suuntaventtiilin tyypillistä tilavuusvirran käytöstä ohjausjännitteen funktiona (negatiivisella jännitteellä virtaus siirtyy eri lähtöön). Laakea alue 0-pisteen ympärillä merkitsee venttiilin peittoaluetta (kuollut alue).Teollisuusventtiileissä o-pisteen säätö (1) voi siirtää koko virtauskäyrää vaakatasossa. Mobileventtiilien vahvistimissa molemmat puoliskot liikkuvat erikseen. Minimivirtauksen säädöllä määritetään miten virtaus alkaa. Alkamiskohdan jännite on tyypillisesti 0,5...1 V. Sitä ennen tilavuusvirta ei voi alkaa. myöhäisemmäksi sitä voi säätää mutta ohjausvipua joutuu tällöin kääntämään enemmän. Minimivirtauksen säätö on tehtävä ensiksi, koska se vaikuttaa myös maksimivirtauksen arvoon.
Kuva 22. Ohjausvirta
5.2 Maksimitilavuusvirran säätö
Maksimivirtauksen asetuksella säädetään karan suurin avautuma täydellä ohjausjännitteellä. Käytännön säätö tehdään ohjaamalla vipu maksimikulmaan ja määrittämällä mikä on suurin sallittu liikenopeus l. tilavuusvirta. Säätö vaikuttaa virtakuvaajan kulmakertoimeen. Kummatkin liikesuunnat voidaan säätää erikseen. Minimi- ja maksimivirtauksen säädöillä pyritetään saamaan ohjausalue mahdollisimman laajaksi huomioiden koneen käyttäjän vaatimukset.
5.3 Ramppien säätö
Rampeilla aikaansaadaan tietyllä kulmakertoimella askelmaista ohjausjännitteen muutosta seuraava ohjusvirta. Ramppien avulla suuntaventtiilin karan liikkeitä voidaan siis hidastaa ja saada toimilaitteen liikkeellelähtö ja pysähtyminen hallituiksi. Kuva 23 selventää ramppien merkitystä. Punaisella viivalla kuvataan ohjausjännitettä ja musta viiva kuvaa vahvistimelta venttiilille lähtevää ohjausvirtaa. Mobilesovellutusten ramppiajat ovat hyvin pieniä, jotta reaktioaika ei kasvaisi. Pysäytysramppia ei yleensä ole lainkaan. Vivun kääntäminen on sinänsä eräänlainen ramppi. Kaikissa vahvistimissa ei ole ramppeja lainkaan.
Kuva 23. Rampit