Interactive writing is an amalgam of math and storytelling
Michael Kaplan
- Vuorovaikutteisen tarinan käsikirjoittamisessa vaaditaan taitoa kertoa tarinoita, mutta lisäksi kyky ymmärtää, kuinka digitointi ja ohjelmointi tulee vaikuttamaan tarinan kulkuun ja esittämistapaan
- Vuorovaikutteisen median käsikirjoittajilla on enemmän huolehdittavia asioita kuin perinteisen median (kuten teatterin) kirjoittajilla:
- kuinka tekstin logiikka toimii kokonaisuudessa?
- millä säännöillä käyttäjä voi edetä teoksessa?
- mitä teknologiaa käytetään -> kuinka käyttäjä käyttää sovellusta? (vuorovaikutuksen suunnittelu)
-> käsikirjoittajan täytyy hallita tarinankerronta ja sen lait, matematiikka ja suunnittelu (design)
- Myös kirjan lukeminen on tavallaan vuorovaikutteista: lukija voi laittaa kirjan pois ja selata sivuja haluamassaan järjestyksessä. Lukija ennakoi kirjan käänteitä tai yrittää arvata, kuka on murhaaja jne.
- Vuorovaikutteisessa käsikirjoittamisessa murhamysteeri täytyy kuitenkin käsitellä eri tavalla: Esim. Agatha Christien novelleissa yhdenkin yksityiskohdan muuttaminen voisi olennaisesti muuttaa tarinaa siten, ettei sitä pystyisi enää ymmärtämään.
- Vuorovaikutteisuus on kehittänyt tarinankerronnan perinteeseen uuden koulukunnan -> Eku Wand puhuu laajennetusta käsikirjoituksesta (extended script), joka pitää sisällään enemmän juonia ja tapahtumia kuin perinteinen käsikirjoitus
- Käyttäjän kyky vuorovaikutteisen tarinan vastaanottoon on myös huomioitava: taustatarinan (eng. back story) merkitys on hyvin olennainen, jotta vuorovaikutteinen tarina pysyy kasassa
Vuorovaikutteisen tarinan käsikirjoitus pitää sisällään tarinoiden ja tapahtumien lisäksi myös vuorovaikutteisuuden säännöt, mm.:
- minkä välityksellä käyttäjä voi vaikuttaa tarinaan? (ikonit, muut elementit?)
- mihin asioihin käyttäjä voi vaikuttaa (esim. pelkästään dialogiin, juonen kulkuun, lopputulokseen?)
- miten käyttäjä voi liikkua virtuaalitilassa ja kohtauksissa?
- voiko käyttäjä muokata ympäristöä?
- millä tavalla käyttäjä voi keskustella / toimia muiden (virtuaali)näyttelijöiden kanssa? (Tai muiden käyttäjien, jos kyseessä on sosiaalinen media kuten Second Life)
Kysymyksillä etsitään vastataan siihen, miten vuorovaikutus "lavastetaan" teoksessa
Kontrollikysymyksiä ennen kuin aloitat kirjoittamisen
- miksi tämä projekti kannattaa tehdä?
- mitkä ovat projektin tärkeimmät tavoitteet?
- mitä käyttäjät haluavat / odottavat sovellukselta?
- mitä haluan käyttäjien tuntevan, kun he käyttävät sovellusta?
- vaatiiko sisältö vuorovaikutteisuutta vai toimisiko lineaarinen kerronta paremmin?
- mikä on oma suhteeni sisältöön? (onko se samalla oma intohimoni tai harrastukseni, haluanko jakaa omia kokemuksiani tms?)
- paljonko aikaa tekemiseen on? (vaikuttaa siihen, kuinka laajaa käsikirjoitusta teet)
- onko sisältö skaalautuvaa, helposti päivitettävää?
- mitä uniikkeja vuorovaikutteisia ominaisuuksia voin lisätä, jotta sisältö pääsisi oikeuksiinsa?
Vuorovaikutteista tarinankerrontaa vai tarinallista vuorovaikutusta?
- Tarinankerronta ja vuorovaikutus ovat tavallaan toistensa vastakohdat: Tarinankerronnalla pyritään valloittamaan kuulijat hyvällä kerronnalla, kun taas vuorovaikutteisuudella pyritään tarjoamaan käyttäjälle mahdollisimman hyvät mahdollisuudet tehdä päätöksiä ja valita itse, kuinka haluaa edetä.
- On hyvä miettiä, mikä on käsikirjoittajan rooli tulevaisuudessa: missä määrin käyttäjät tekevät itse oman tarinansa ja kuinka ne jaetaan? Jaksammeko edes kuunnella toistemme tarinoita?