You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

Pecha Kucha

Kuunneltuani pari kertaa pecha kuchani läpi huomasin paikoin junnaavani aika pahastikin paikoillani kykenemättä jäsentelemään ajatuksiani tarkemmin ja punaisen langan koko esityksessä olevan välillä vähän hukassa. Slidien ja tekstin pitäisi kuitenkin noudattaa aika hyvin todellista presentaatiotilannetta.

Brent Fox: Game Interface Design.

Fox on jaotellut pelikäyttöliittymäsuunnitteluun keskittyvän kirjansa olennaisiin aihealueisiin. Johdannossa hän jo tosin selventää että pelituotannossa on aika harvoin suunnittelijaa tai taiteilijaa joka keskittyy pelkästään käyttöliittymiin, mutta varmaankin useassa pelifirmassa on henkilö joka usein on niistä pääsääntöisesti vastuussa. Tämän pohjalta Fox itse oli kerännyt ammattitaitonsa aiheeseen liittyeen. Fox käyttää runsaasti omia esimerkkejä ja kertoo lähinnä omasta työstään, mikä on toisaalta ymmärrettävää mutta toisaalta tekee kirjasta hieman yksitoikkoisen ja rajoittaa aiheen käsittelyä huomattavasti. Kirja on uusi, mutta esimerkkien tähden siitä saa hieman vanhentuneen mielikuvan. Keskityin kirjaa lukiessa poimimaan käytettävimmät käytännön vinkit.


Menu flowsta puhuessa Fox käsittelee sitä kuinka käyttöliittymän näkyvimmistä elementeistä, eli valikoista, olisi tehtävä mahdollissimman johdonmukaisesti jotta käyttäjä voi noudattaa intuitiotaan. Fox esittää kysymyksiä kuten jos pelaaja vain painaa enteriä/hyväksy- nappulaa, pääseekö hän lopulta pelitilaan vai joutuuko hän umpikujaan? Oletusvalintojen tulisi olla sellaisia että pelaamaan pääseminen olisi mahdollisimman helppoa. Luodessa fireframeja valikoista kannattaa sijoittaa vähiten käytetyt tai tarvitut kauimmaksi oletusvalinnoista, ja ryhmitellä valikkokokonaisuudeta järkevästi. Suunnittelun ja toteuttamisvaiheen ajankäytön kannalta on järkevää jos tietää etukäteen kuika monta menunäkymää ja valintapolkua tulee toteuttamaan joten se kannattaa miettiä jo alkuvaiheessa tarkkaan, sekä myöskin kyseenalaistaa ovatko uudet näkymät tarpeen ja kuinka monta näkymää oikeasti tarvitaan.

Look & Feel -osiossa Fox käsittelee toiminnallisten ominaisuuksien sijaan ulkoasun suunnittelua. Suunnittellessa pelin visuaalisia puolia on kokonaisvaltaisuus tärkeää. Käyttöliitymän pitäisi siis olla linjassa kaiken muun grafiikan ja pelin hengen kanssa, mikä on tietysti lähes itsestäänselvää. Graafisen suunnittelun avuksi tehdään aluksi mockuppeja joissa pelin look & feel käy ilmi. Mockupeissa näkyy mm. alustavasti värit ja visuaaliset suuntaviivat joiden perusteella myöhempi suunnnittelu johdonmukaistuu.

Fox puhuu paljon oman työn aikatauluttamisesta ja tekemisestä mahdollisimman helpoksi. Kokemuksen kautta oppii kauanko tietyt työvaiheet vievät aikaa, minkä pohjalta voi aikatauluttaa työnsä. Fox puhuu ylipäänsä peliprojektien yhteisöllisyydestä ja siitä miten eri työvaiheet auttavat koko tiimiä, ja että koko tiimillä on oltava mahdollisimman tarkka kuva siitä millaista peliä ollaan tekemässä, millä budjetilla ja aikataululla ja kuka on vastuussa mistäkin osa-alueesta.

Kirjassa käsitellään niinkin käytännönläheisiä aiheita kuin valintoja siitä onko suunniteltava peli soveliaampi tehdä PC:lle vai jollekin konsolialustalle. Konsolialustojen ja PC:n erosta mainittakoon ainakin se, että konsolivalmistajat kontrolloivat laajamittaisesti sitä millaisia pelejä heidän alustalle julkaistaan ja he myös painattavat ne. Tämän takia etenkin sesonkinaikoina pelipainot ruuhkautuvat ja on vaikea saada pelejä ajoissa markkinoille. Lisäksi konsolinvalmistajat edellyttävät peleiltä tiettyjä asioita ja heidän vaikutuksensa pelin sisältöön voi nousta merkittävämmäksi. PC:lle sen sijaan voi kuka tahansa vapaasti kehittää pelejä ja niiden jakelu on myös helpompaa. Laajamittaisempien pelien lisäksi on myös toki kokonaan mobiili- ja selainsovelluspelit.

Fox puhuu muutamista tärkeistä seikoista kuten buttoneiden tiloista ja efekteistä joilla nappuloiden ja kytkimien ja muiden kontrollivälineiden käyttäminen on intuitiivista. Kirjassa havainnollistetaan muutoinkin sangen yksinkertaisia vaiheita kuvilla ja opastatetaan myös graafikan teossa. Lisäksi Fox tuo esille muutamia muita graafisen suunnittelun peruselementtejä kuten focal pointin, katseen kuljettamisen ja kuvan dynaamisuuden tai staattisuuden. Hän käsittelee myös tekstiä ja tekstinkäsittelyä käyttöliittymässä ja selventää joitakin käytäntöjä, kuten nappuloiden kokoa, tekstien pituuksien ja ulkomuotojen mahdollisia muutoksia eri kieliversioissa ja sitä miten teksti kannattaa syöttää käyttöliittymään (koodillisesti, kuvallisen sijaan) jotta säästyisi runsailta työvaiheilta ennen erikielisten versioiden julkaisua.

Fox tuo esille monia muitakin käytännön työvaiheita erilaisten omakohtaisten tutoriaalien keinoin, ja hän esittelee omat työvälineensä sekä käyttötapansa. Hän käy kevyesti läpi ikonisuunnittelua, sekä HUDin tekoa, ja tuo ilmi muutamia olennaisia seikkoja miten heads up displayn olennaisimpien tietojen tai dynaamisuuden kanssa kannattaa menetellä. Lisäksi lopussa hän vielä kertoo interaktiivisen mockupin teosta.


Hyvin käytännönläheiseksi jäänyt kirja olisi kohentunut huomattavasti jos esimerkkejä olisi ollut runsaammin. Se oli hyvin perustasoinen pelisuunnittelun kirja josta oli kyllä apua valottamaan käytännön työtapoja ja tiimityöskentelyä.

Jesse Schell: Art of Game Design: Book of Lenses

Jesse Schell käsittelee kirjassaan laajalti kaikkia pelisuunnittelun osioita. Itse keskityin kurssin puitteissa lukuihin jotka käsittelivät lähinnä käyttöliittymäsuunnittelun eri osa-alueita.

Tärkeimpinä seikkoina käyttöliittymäsuunnittelussa Schell pitää seuraavia asioita: Palaute, kontrollin tunne, käyttöliittymän läpinäkyvyys, mehukkuus ja interaktiviisuus. Myös välineet jolla peliä pelataan ovat osa käyttöliittymää ja niiden hyödyntäminen mahdollisimman hyvin on tärkeää.

Palautteen suhteen puhumme sekä pelaajan toiminnoistaan saamasta vahvistuksesta että pelaajan opettamisesta. Suunittelijan on hyvä miettiä tarkkaan keinoja, joilla hän voi kertoa ja opettaa pelaajalle asioita. Pelaaja ei haluaisi tuntea että hänen niskaansa kaadetaan informaatiota joka hänen on heti pakko sisäistää. Suunnitellessa erilaisia keinoja saattaa tietoa pelaajalle ja antaa palautetta voi miettiä, mikä on sellaista mitä pelaajan on tiedettävä heti, ja mikä sellaista että pelaaja voi myöhemmin tarvittaessa tai halutessaan käydä sen läpi. Mitä keinoja pelin puitteissa on olemassa tällaisen tiedon opettamiseen ja tallentamiseen tai jäsentelyyn?

Pelaajan on myös tärkeää saada palautetta mikäli hän on vuorovaikutuksessa pelimaailmaan. Tämä koskee sekä varsinaista palautetta, että kerronnallista interaktiivisuutta. Tärkeitä kysymyksiä mietittäväksi ovat ne, miten voi tukea pelaajan immersiota antamalla hänelle valtaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa pelimaailmaan. Miten tuo vaikuttaminen ilmenee? Onko joissakin pelin osissa vähemmän keinoja vaikuttaa kuin toisissa? Voitko suunnittelemalla vältää sen, että pelaaja tuntee olonsa voimattomaksi ympäristöönsä nähden? Pelaaja haluaa aina tuntea olonsa tärkeäksi ja voimakkaaksi peliympäristössä. Hän haluaa voida vaikuttaa asioihin ja saada palautetta, tai nähdä valintojensa seuraamuksia, suoraan pelimaailmassa.

Onko pelimaailma interaktiivinen? Voitko lisätä sen interaktiivisuutta jotenkin? Onko selvää, mitkä pelin osat ovat interaktiivisia elementtejä ja mitkä eivät? Interaktiivisuus on sitä että pelaaja voi vaikuttaa johonkin pelin osaan ja se osa voi antaa palautetta tai vaikuttaa pelaajan hahmoon tai pelaamiseen. Pelaaja haluaa olla vuorovaikutuksessa pelin kanssa, joten suunnittelijat haluavat todennäköisesti tehdä pelistä niin interaktiivisen tuntuisen kuin mahdollista.

Interaktiivisuuden toiveesta huolimatta pelaaja haluaa olla kontrollissa. Jotta pelaaja tuntee voivansa kontrolloida hahmoaan tai/ja pelimaailmaa, on hänen tunnettava olonsa vapaaksi. Kaikki esteet jotka rajoittavat kontrollin tunnetta tai vapautta heikentävät pelikokemusta, etenkin jos pelaaja kokee että hänen puolestaan on tehty valintoja. Juonta kuljettavat elementit kannattaakin mahdollisuuksien mukaan sisäistää pelaajan tekojen ja valintojen seuraamuksiin eikä niinkään tuoda niitä esille valintoina joita pelaaja tekee riippumatta siitä miten hän on peliä pelannut.

Läpinäkyvyydellä viitataan siihen että käyttöliittymän tulisi tuntua kevyeltä ja näkymättömältä. Pelaajan ei tulisi joutua tarpeettoman paljon kiinnittämään huomiota siihen miten käyttöliittymä toimii, vaan hänen pitäisi voida pelata mahdolisimman paljon niin että käyttöliittymä tukee hänen pelikokemustaan. Käyttöliittymän on oltava linjassa kokonaisuuden kanssa ja siinä navigoinnin olisi oltava vaivatonta. Mieti miten voit rakentaa käyttöliittymän joka ei häiritse pelikokemusta ja jonka käyttäminen on mahdollisimman intuitiivista. Löytääkö pelaaja kaiken tarvittavan? Sisältyykö valikkoihin ja käyttöliittymään tarpeetonta navigoimista tai liikaa informaatiota? Tukeeko käyttöliittymä pelin henkeä?

Mehukkuus on palautteen antamista onnistumisista, palkitsemista siitä että pelaaja on saavuttanut tavoitteen tai menossa oikeaan suuntaan. Pelin kannattaa aina olla niin mehukas kuin mahdollista. Mehukkuutta ei voi koskaan tehdä yli. Kuivan pelin tunnistaa siitä ettei se innosta pelaamaan ja ettei sitä pelatessa koe niin paljon tyydytystä edistymisestä kuin mehukkaissa peleissä. Mieti miten voit palkita pelaajaa. Ovatko keinot linjassa pelin tunnelmaan? Voitko palkita pelaajaa vielä enemmän? Voitko yllättää pelaajaa mehukkailla yksityiskohdilla?

Mainitsin aiemmin vapaudentunteen, joka on hyvin tärkeä pelaajalle koko pelissä. Osittain se on myös käyttöliittymän ansiota, mutta pohjimmiltaan kombinaatio erilaisista elementeistä. Onko pelaajalla vapauksia, ja jos on niin millaisia? Miten vapaus rajoittuu? Voiko vapautta lisätä jotenkin tai edes joissakin pelin osa-alueissa? Onko pelaajalla liikaa vapautta? Jos pelaajalla on liikaa vapautta, hän ei tiedä mitä hänen pitäisi pelissä tehdä. Tällöin pelaajan intressikäyrä kääntyy laskuun eikä hän koe pelaamista mielekkäänä.

Vaikka pelaaja haluaakin olla kontrollissa, niin loppujen lopuksi pelin suunnittelijoiden on voitava vaikuttaa hänen valintoihinsa ja tekemisiinsä jotta pelaaja pääsisi pelissä eteenpäin ja saavuttaisi juonellisia tavoitteita. Tähän epäsuoraan kontrolliin on monia keinoja. Ensiksikin suunnittelija voi rajoittaa pelaajan valintoja. Se, että pelaaja saa tehdä valintoja on ensiarvoisen tärkeää, mutta pelaajalla ei ole välttämätöntä olla mahdollisuus valita aivan mitä tahansa. Jos hänelle antaa joukkion vaihtoehtoja, hän tuntee silti olonsa voimakkaaksi ja merkittäväksi vaikka hänen vapauttaan rajoitetaankin.

Yksi tapa on antaa pelaajalle tehtäviä, tai tavoitteita. Tavoitteita saavuttamalla pelaaja edistää juonta, mutta tosiasiassa hänen valintojaan ohjaillaan melko paljon houkuttelemalla hänet tekemään jotain jota hän ei olisi todennäköisesti ilman tavoitetta tehnyt.

Käyttöliittymällä ja visuaalisella suunnittelulla voi myös ohjata pelaajaa. Esimerkiksi tietyt graafiset muodot vaistomaisesti ohjaavat pelaajaa tekemään tiettyjä asioita. Pelaaja ymmärtää vaikka oikean kulkusuunnan jos lattiassa on kulkemista johdattelevia muotoja, vaikkeivat ne olisikaan ilmiselviä. Punainen viiva joka vie toivotulle paikalle on äärettömän tehokas, jos sen piilottaa muuhun grafiikkaan. Pelaaja ei ehkä edes muista nähneensä mitään niin blatanttia kuin värillistä viivaa ohjaamassa hänen liikkumistaan pelimaailmassa. Toisaalta, pelaajasta voi olla mielekästä tietää minne hänen tulisi olla menossa, jotta hän voi sitä ennen tutkia pelimaailman muita mahdollisuuksia. Aina ei ole tärkeintä johdattaa pelaajaa suoraan sinne minne tämän pitäisi mennä.

Myös tarinallisilla elementeillä, kuten npc-hahmoilla voi opettaa pelaajaa tai ohjailla häntä tekemään tiettyjä asioita. Jos pelaaja muodostaa minkäänlaisen tunnesiteen npc-hahmoon, saa npc-hahmo valtaa ohjailla ja määräillä pelaajan valintoja. Tätä kannattaa hyödytntää kaikissa peleissä joissa on npc-hahmoja.

Peleissä käyttöliittymä on lähes sama asia kuin itse peli, koska siihen sisältyy interaktiivisia, pelaajan ja teknologian välistä vuorovaikutusta ja viestintää. Joissakin peleissä tämä seikka korostuu entisestään. Vaikka itse HUD tai menuvalikot olisivatkin selkeitä suunnitella erikseen käyttöliittymäksi, on myös tapa jolla maailma hahmottuu, jolla sitä voi kartoittaa ja tutkia ja jopa miten kamerakulma käyttäytyy erittäin olennaisia käyttöliittymän osia. Joissakin peleissä onkin todella vaikea vetää viivaa käyttöliittymän ja muiden pelillisten ominaisuuksien väliin, jolloin myös hyvän käyttöliittymäsuunnittelun merkitys vain korostuu.

5.4.2011

Olipas jännät paikat esitelmässä. Omstart ei harmita lainkaan niin paljoa, vaikka vähän kai noloa olikin - mieluummin haluan että yleisökin sai jotain käyttökelpoista tai inspiroivaa, edes pienen ajatuksen muodossa matkaan (sökeltämisen ja kapulakielen sijaan). Mutta harmittaa miten paljon tuntuu että olisin vielä halunnut sanoa! Miten paljon tärkeämpiä nostoja olisi voinut tehdä kuin jotkut värit nyt, kaikki tietää että värit on tärkeitä. Mutta. Meni jo. Tärkeintä lienee itse tajuta miten paljon olen oppinut, vaikkei sitä kaikkea oppimaansa voikaan muilla kaataa niskaan.
Ensi kerralla vastaavassa tilanteessa voisi tarkentaa sitten johonkin yksityiskohtaan sen sijaan että yrittää kertoa kaikesta kaiken heti kuudessa minuutissa. (big grin)

Oli kyllä hyviä presiksiä ja tosiaan, oli helppo keskittyä niitä seuraamaan. Tätä menetelmää voisi kokeilla mieluusti toistekin.

Nyt sitten kirjoittamaan!

29.3.2011

Mähän oon nyt tehopäivittäjä tänään, mut on pakko lisätä kun muljuttelin asioita päässäni presistä varten. Tossa muuten niin maanläheisessä Foxin kirjassa todetaan että virtuaalipelikenttäkin alkaa olla jo sen verran vanha ettei aina kannata lähteä keksimään pyörää uudelleen ja kokeilemaan juttuja joita ei olla vielä tehty, koska on jo mahdollista että se mitä ei olla vielä tehty ei oo ollut kauhean fiksua tehdä ollenkaan. Tää sinällään vähän luovuusvastaisen kyyninen kommentti mun mielestä lähinnä oikeuttaa vakiintuneen ja kaavamaisen suunnittelun.

Ilonaihetta ja ajatuskarkkia toi se että Schell toteaakin jossain lukemassani luvussa (en nyt jaksa tarkistaa) että uudet teknologiat ovat tuoneet uutta vanhoihin pelikonsepteihin ja auttaneet tekemään vanhoja asioita uudella tavalla. Että kohta ei niinkään enää kehitellä verta hikoillen uusia ja raflaavia peli-ideoita vaan tuodaan vanhoihin peli-ideoihin uusia näkökulmia ja lähestymistapoja, että nimenomaan tuodaan uudella käyttöliittymällä vanhaan ideaan uutta potkua. Näitä uusia keinojahan on putkahdellut ihan yhtenään. Eyetoy, Kinetic, peliohjainten liikkeentunnistimet, musiikkipelivehkeet jotka on melkein yhtä haastavia kohta käyttää kuin oikeat soittimetkin...

Tuleeko (etenkin konsoli)pelimaailma muuttumaan vahvemmin uuden teknologian testikentäksi TAI jatko-osa-, lisäosa- ja päivitys- tuotannoksi? Oisko se kauheen väärin jos se muuttuisi?

Jos siis vaan tehtäis asiat kuitenkin tosi hyvin. (Toisin kuin DA 2:ssa.)

29.3.2011

No oho. En oo muistanut yhtään kirjoitella lukemaani. Foxin Game interface design keskittyi tosi käytännönläheisiin juttuihin suunnitteluprosessissa. Se oli kai ihan ok, mutta olisin toivonut enemmän myös jonkinlaista syvempää pohdintaa pelikäyttöliittymien ominaispiirteistä. Book of Lenses sen sijaan on ihan mahtava. Olen eksynyt lueskelemaan sitä vähän sieltä ja täältä, mutta siinä on tiettyjä osioita jotka sopii hyvin juuri tähän kurssiin. Ja siinä on nimenoman sitä syvää pohdintaa mitä kaipasinkin. Hyvä hyvä!

Presis on luurankona valmis, mutta oon aika varma että heittelen vielä dioja eri järjestykseen ja pitää etsiä lisää kuvia. En millään haluaisi laittaa keskeneräistä wikiin, joten työstän sitä vielä kotona tänään ja katson sitten. ( No tässä on! Ja koska oon hifistelijä, niin vielä pdf!)

Presis on ruvennut jännittämään sitä työstäessä koko ajan enemmän! Miten mä muistan pelkistä kuvista ilman edes otsikkkoja! Apua!

1.3.2011

Tuftea Tuftea! Ei yhtään ahdista. Ihan mahtavaa. Suhtautuminen kirjaan näin ensiluvulla on kyllä varsin sellainen avoin että annan siitä imeytyä niiden olennaisimpien asioiden ilman otsanrypistelyä tai suurennuslasia.

Olen suurinpiirtein puolivälissä - kirja pitää lukea vähän vauhdilla koska siinä on vain kahden viikon laina-aika, ja ehkä ihan hyväkin niin, koska tästä kirjasta irtoaa näkökulmia muihin kirjoihin ihan takuulla. Pistin pelikirjat siksi aikaa hyllylle odottamaan. Toistaiseksi vaikuttaa Tufte hiipivän tosi salakavalasti muhimaan ajatuksiin ja luulenkin että tämä kirja tulee vaikuttamaan jatkossa alitajuisestikin suunnitteluprosessiin.

Monia tärkeitä pointteja on toistaiseksi tullut ilmi mutta niistä ehkä kiteyttäisin tärkeimmät erottuvuuden teoriaksi.

Informaation esittämistavalla voi huomattavan paljon vaikuttaa siihen miten luontaisesti ja tehokkaasti/vaivattomasti käyttäjä löytää tarvitsemansa informaation (tai oppii käyttämään käyttöliittymää ja navigoimaan siinä) ja miten voidaan johdatella käyttäjä juurikin olennaisten asioiden äärelle. Lisäksi pitkälti mielikuvallista informaatioähkyä voi välttää visuaalisilla valinnoilla. Saman tietomäärän - joka voi olla hyvinkin laaja tai jopa huomattavan pieni - voi saada huonoilla valinnoilla todella vaikeatulkintaiseksi tai vastaavasti hyvillä valinnoilla lukija tai vastaanottja ei välttämättä edes ajattele miten paljon sisäistää informaatiota tai miten suuressa tietomäärässä navigoi.

Niin, se erottuvuuden teoria!
-Vältä samanarvoisia elementtejä (väri, muoto, vahvuus)
-Myös fonteissa tosiasiassa luettavampia eivät ole päätteettömät fontit (ainakaan printatussa aineistossa) vaan päätteelliset jotka tarjoavat enemmän erittuvuutta ja jotka on nopeampi ja helpompi erotella toisistaan
-> samalla tavoin visuaalisissa elementeissä eri elementtien on oltava toisistaan erotettavia. Kehys ei saa olla samanarvoinen kuin kehyksen sisältämä informaatio. Eri symbolit eivät saa sekoittua toisiinsa tai se hidastaa symbolien käsittelyä
-Negatiivinen tila voi lisätä keveyttä kerroksellisen informaation esilletuontiin
-Tärkeimpien asioiden sijoittelu olennaisimpaan kohtaan

Muita ajatuksia
Miten esimerkkeinä käytettyjen aikataulujen stem and leaf - asettelua voisi tuoda GUI-designiin?
Miten valita lähestymistapa informaation arvottamiseen?
Kartografi Eduard Imhofin värikomposition ensimmäinen sääntö jäi jotenkin muhimaan ajatuksiin. Sen käytännöllisyys ei takuulla rajoitu vain karttoihin - ja taas toisaalta, peleissä esiintyy paljon karttoihin pohjautuvia käyttöliittymiä (maailmoissa navigointi).

Mjoo, jatkan lukemista ja muhistelua. Ehkä seuraavaksi otetaan sitä Marin suosittelemaa viintäkin tämän lukemisen oheen.

22.2.2011

Sain Tuften kirjan. Täähän on perhanan jännä!

Lisäyksenä sanottakoon, että sitä on vaikea kommentoida kun on vasta alussa, mutta so far so good.

Nyt mennään puolivälissä Game interface designia, ja se on edelleen aika käytännönläheistä. Vastaan on tullut tuttua paljon, mutta soveltaen. On siis ihan väriteoriaa, sommittelua ja minkälaisia ikoneita kannattaa käyttää jotta lukija ymmärtää mitä ne tarkoittavat. Mä luulen että joudun antamaan sen valua vähän pidempään muhimaan että saan siitä jotain kiteytetyn olennaista irti. Olen itse asiassa aika varma että Tuften kanssa niistä muokkautuu jotensakin koherentti kokonaisuus.

17.2.2011

Olen edelleen/taas/vieläkin kipeänä mutta päätin lukea kirjan game interface design joka vaikuttaa tähän asti aika hyvältä perusopukselta. Pelien käyttöliittymäsuunnittelun erityispiirteistä saa aika hyvän kuvan, ja projektissa työskentelystä kerrotaan kattavasti. Kirjan oheen luen The Art of Game Designista useamman aihetta käsitteleviä lukuja (kirjan luen kyllä kokonaisuudessaan koska vaikutaa aika hyvältä ja tuoreelta!). Kirjastossa minua odottelee Tuften Envisioning Information joka kiinnostaa ja herättää kauhun tunteita jo tällä lailla etukäteen. Nähdäkseni näistä tulee aika hyvä paketti GUI:n käsittelyssä.

Termien avaamisen lisäksi kyllä ilahduttaa Foxin kirjassa hellyyttävästä maanläheisyydestä muistuttaminen, ja tietynlainen itsestäänselvyyksien huomioonotto ryhmäviestinnässä. Pelisuunnittelu jos mikä vaikuttaisi olevan ryhmätyötä parhaimmillaan/haastavimmillaan, ja kommunikaatio onnistumisen avain. Pelkästään pelien käyttöliittymäsuunnittelijoita/graafikoita on aika vähän, ja Fox varoitteleekin että se vielä toistaiseksi, etenkin pienissä peleissä joita kuitenkin valtaosa julkaistuista peleistä on, on sellainen virka jonka ohessa saa hoitaa muutakin suunnittelua ja/tai graffaa. Hyvin työhön valmistava kirja.

29.1.2011

Ryhdyin lukemaan Game Interface Designia, mikä vaikuttaisi olevan aika tehokas paketti kyseisestä aiheesta, alkaen aikatauluttamisesta ja pelien tuottamisen erityispiirteistä käyttöliittymäsuunnittelu huomioiden.

18.1.2011
(Huomio, päivitin tämän hätäpäissäni väärälle sivulle joten lisään nyt kun tajusin.)

Korkkasin kurssin tilaamalla kotiin kirjahyllyn täytettä joista ajattelin muutaman lukaista kurssin puitteissa, päätän kun pääsen vähän tutustumaan sisältöihin.

*Game Interface Design (Premier Press Development and Brent Fox) keskittyy pelien graafisten käyttöliittymien suunnitteluun ainakin toivoakseni. Mikäli ei, vaihdan kirjan johonkin toiseen.
*Designing the User Interface, 3rd edition (Ben Scneiderman) - ensimmäisiä käyttöliittymäsuunnittelun kirjoja, uusin edikka ilmeisesti. Jos on kauhean vanha niin mennee vaihtoon, saattaa sisältää liiaksi tavaraa jota on jo kursseilla paljon käynyt.
*The Elements of User Interface Design (Theo Mandel) perimmäisin perussäännöstö käyttöliittymäsuunnitelijalle. Paljon kehuttu, isoja odotuksia tästä.
*About Face: Essentials of User Interface Design (Alan Cooper) joka vaikuttaisi olevan perusopus käyttäjä- tai tarkoituslähtöisestä UI-suunnittelusta.
*The Art of Game Design: A book of lenses (Jesse Schell) jossa oli luku myös pelien käyttöliittymä- ja interaktiosuunnittelusta, mutta joka vaikutti ihan kiinnostavalta perusopukselta pelisuunnitteluun.

Pakollinen lukemisto vaikuttaisi olevan kiven alla aina näin kurssin käynnistyessä, joten ehtiipähän lukea vapaaehtoista aluksi!

  • No labels
You must log in to comment.