You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Current »

Blomberg, Tamminen. Projekti: Media-Metkan konseptin uusinta

Tapaaminen klo 9-14 välillä perjantaisin Tikkurilan luokassa IAD347. Esittäminen 25.3.http://wiki.metropolia.fi/pages/viewpage.action?pageId=24514709

Nykytila

Palvelun nykytilan merkittävin ongelma on tiedon jäsennyksessä ja tietorakenteissa. Suuri osa palvelun tiedosta on vaikeasti löydettävissä ja hyvin monen klikkauksen päässä. Sivuston hakutoiminnallisuudessa on vakavia puutteita. Osa hierarkisen tietojenjärjestelyn puurakenteista vaikuttaa suorastaan älyttömiltä ja turhilta.Toisaalta artikkelit (sivustolta löytyvät yhden näkymän tekstit) ovat verkkoteksteiksi kömpelöitä ja ylimääräisiä päällekkäisyyksiä esiintyy. Osa palvelun tiedonhaun ongelmista on yritetty ratkaista runsaalla ristiinlinkittämisellä.

Sivurakenne on vanhanaikainen ja valikkorakenne suorastaan kryptinen.Tiedon järjestelystä ja sen esittämisessä ei vaikuta olevan pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta. Tämä vaikeuttaa ennestään suuren tietomäärän läpikahluuta.

Etusivu on epäinformatiivinen ja varsin suppea. Se ei esimerkiksi kerro käyttäjälle, mistä sivustolla on kysymys.

Linkit ovat ns. rumia, eli paljastavat järjestelmän teknisen ja ontuvan toteutuksen. Nykyaikaisissa sisällönhallintajärjestelmissä yritetään pysytellä helposti muistettavissa ns. permalinkeissä jotka olisivat itsessään informatiivisia. Nyt linkit koostuvat näennäisesti vain "satunnaisista merkkijonoista".

Sosiaalisen median hyödyntäminen on melko olematonta, eikä Twitter-virtaa ole mitenkään tehty erottumaan sivun muusta tekstistä; käyttäjä ei välttämättä edes huomaa sen olemassaoloa. Tietysti voidaan kysyä, tarjoaako twitter-streami mitään mielenkiintoista tietoa jos sitä ei ole toimittamassa kukaan. Viimeisin Tweet on tapahtunut lokakuussa 2010, eli arviointiajankohdasta laskien n.5 kuukautta sitten. Twitter-streami ei vaikuta palvelevan mitään viestinnällistä tarkoitusta. Tällainen päälleliimattu "sosiaalinen media" ei anna palvelusta erityisen modernia kuvaa.

Peili-lehden tai muiden tuotteiden tilaamiseen ei löydy käyttöliittymää, vaan ilmeisesti pitäisi olla sähköpostitse tai puhelimitse jonnekin oma-aloitteisesti yhteydessä. Tällainen ei kannusta mahdollisen asiakkaan sitoutumiseen.

Tavoitetila

Asiakkaan määrittelemät toivomukset:

  • "Freimi & Skriini" -osuus toimivammaksi
  • Koulutukset tuotava esiin
  • Hankkeiden nosto esiin (vaihtuvat nostot etusivulla?)
  • Palveluun jokin yhteys 4krt/v ilmestyvään Peili-lehteen

Käyttöliittymä

Tiedon sijoittelun palvelun verkkosivunäkymään tulisi olla intuitiivisempaa ja ottaa huomioon eri kohderyhmien tarpeet. Käyttöliittymän tulisi palvella sekä uusia tulokkaita että vanhoja konkareita.

Tietorakenne

Nyt hyvin syvää puu-mallista tietojärjestelmää tulisi tehdä selvästi vähemmän syväksi, päällekkäisyyksiä poistaa ja artikkeleita yhdistellä relevanteiksi kokonaisuuksiksi. Sivustolta puuttuu täysin käyttökelpoinen hakutoiminto, joka voisi avainsanoin helpottaa tiedon löytämistä sivulta. Tiedon tulisi yrittää sijaita pysyvissä ja informatiivisissa osoitteissa, joten sisällönhallintajärjestelmän tulisi tukea tätä.

Peili-lehti

Peili-lehdelle haluttaisiin saada lisää huomiota ja näkyvyyttä, sekä mahdollisesti liittää verkkopalvelu sisällöllisenä jatkumona lehteen. Peili-lehteä ei kuitenkaan haluta korvata verkkolehdellä eikä sellaista haluta tarjota. Lehden tilaamiselle pitäisi luoda yksinkertainen sähköinen tilauskaavake, joka ei vaadi yhteydenottoa hankkeen työntekijöihin.

Helposti lähestyttävä sivukartta

Koska palvelun kattama materiaali on nini runsasta, voisi olla hyvä tehdä jonkinlainen helppolukuinen ja opastava sivukartta joka havainnollistaisi sivuston tietorakennetta.

Toimituksellisuus

Palvelun sisällöntuotannon tulisi tiedostaa erilaisten sisältötyyppien käyttötavat ja aikasidonnaisuudet. Esimerkiksi tiedotteet voisivat hyvinkin olla blogauksia, joista olisi lyhyt listaus.

Pieni kynnys sitoutumiseen

Sivuston tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi, nopeaksi ja suoraviivaiseksi yhteydenotot hankkeen työntekijöihin ja palautteen lähettämiseen. Tuotteiden tilauksen tulisi hoitua suoraan verkkopalvelusta esim. tilauslomakkeen muodossa.

Sosiaalisen median valjastaminen hyötykäyttöön

Facebook-page voisi buffata tärkeitä tiedotteita ja erityisen käyttökelpoisia toimintoja ja artikkeleita niistä kiinnostuneille lehdistötiedotemaisesti. Tämä toiminto voidaan teoriassa integroida sisällönhallintajärjestelmään.

- behavioural
        - käyttötuntuma
    - visceral
        - intuitiivisuus
    - reflective

Kilpailijakartoitus

Koska kyseessä on julkisen sektorin hanke, ei sillä ole siinä mielessä kilpailijoita koska se ei tavoittele hyötyä.

http://www.mediakasvatus.fi/ 

Benchmarkkaus

Mediakasvatus.fi - Vastaavanlaista sisältöä mutta selkeämpi, toimituksellinen sisältö ja parempi käyttäjäystävällisyys.http://www.mll.fi/kasvattajille/mediakasvatus/koulutuspalvelut/tilaa/ Mannerheimin Lastensuojeluliiton koulutuspalveluiden tilauskäyttöliitttymä

Käyttäjäryhmä

Opettajat

Opettajat ja muut kouluttajat ovat sivun merkittävin kohdeyleisö ja todennäköisesti suurin osa käyttäjistä koostuu opettajista. Osalla opettajista on kokemuksia palvelun käytöstä ja heillä ovat oppineet miten tietyt tiedot löytyvät, mutta niille, joille se ei ole tuttu, voi se tuottaa suuriakin vaikuksia.

Opettajat jakautuvat kategorioihin:

  • varhaiskasvatus/päiväkotiopettajiin
  • ala-asteen opettajiin, luokanopettajiin
  • ylä-asteen ja lukion opettajiin
    • Äidinkielenopetus
    • Kuvaamataidon opetus

Kasvattajat

Kasvattajiin lukeutuvat perhepäivähoitajat, erilaiset vapaa-ajan toiminnan ohjaajat ja vanhemmat. Vanhemmat ovat osa kohdeyleisöä, jonka tavoitteluun on ilmeisesti panostettu vähäisesti, ja vanhempien tavoittamiseen voisi yrittää keksiä jokin ratkaisu. Vanhemmat eivät välttämättä tiedä sivustosta vaikka vanhemmille suunnattua sisältöä on. Toisaalta vanhemmille suunnattua sisältöä on hankala löytää sivustolta.

Kirjastotyöntekijät

Työpajatoimintaan ideoita ja sisältä etsivät ohjaajat.    

   

# Järjestäneet yhteistyössä Suomen vanhempainliiton kanssa mediakasvatustapahtumia,
        joissa aikuiset osallistuivat luennoille ja lapset työstivät mediaa työpajoissa

  • No labels
You must log in to comment.