You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 49 Next »

Aiempi vuoden 2011 väliraportti

Projektin lähtökohta, kohde ja tavoitteet

Väliraportin täyttöohjeesta:
Kuinka hyvin lähtökohta ja kohteiden valinta ovat onnistuneet?
Ovatko tavoitteet realistisesti asetettuja, onko tavoitteita tarpeen

Projektin lähtökohtana on havaittu muotoiluosaamisen ja ympäristömyönteisen suunnittelun tarve joukkoliikenteeseen, lähijunien asemaympäristöihin, pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyvissä ratkaisuissa. Kehittämisen kohteiksi on valittu 1) pyöräilijäystävällisten palvelujen ja ratkaisujen suunnittelu uudelle Marja-Vantaan alueelle, 2) jo vireillä olleen pyöräkeskuskonseptin kehittäminen ja pilotointi Helsingissä sekä 3) pääradan asemaympäristöjen parantaminen yhteistyössä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kohteiden valinta on onnistunut siinä mielessä, että niiden kautta saadaan kerättyä kattavasti tietoa sekä kokemuksia toimintamalleista, joita voidaan hyödyntää myös muilla alueilla. Marja-Vantaan kehitystyössä saadaan tietoa, kuinka uusille asuin- ja työpaikka-alueille luodaan toimivia ja käyttäjäystävällisiä jalankulkua, polkupyöräilyä ja joukkoliikennetta tukevia ratkaisuja. Helsingin pyöräkeskuksen osalta päästään testaamaan useampaa toimintamallia itse pyöräkeskukselle ja sen tarjoamille palveluille.

Yhteiset asemat -osaprojektin lähtökohta on osoittautunut toimivaksi, viranomaiset ja paikalliset yhteisöt ovat lähteneet mukaan aseman suunnitteluun. Tarvekartoitus on tuonut esiin kehittämistarpeita. Malmin asema toimii hyvin pilottikohteena, josta saatuja kokemuksia voidaan soveltaa muillakin asemilla. Tavoitteet ovat selkeytyneet hankkeen edetessä ja ne itsessään ovat realistisia. Tavoitteena on luoda yhteisöllisen suunnittelun malli, jota voidaan soveltaa myös muissa pääradan kohteissa kuin vain Malmilla.

Projektin toteutuksen ja yhteistyön onnistuneisuus

Osallistuvien yritysten/organisaatioiden valinta.
Projektin toteutus ja eri tahojen yhteistyö projektissa.
Työn- ja vastuunjako yhteistyökumppaneiden kesken.
Kansainvälinen yhteistyö.

Projektin yhteistyökumppaneiksi on onnistuttu saamaan keskeiset pyöräilyn edistämisen parissa pääkaupunkiseudulla toimivat organisaatiot. Projektin ohjausryhmässä Projekti ja tähän mennessä saadut tulokset ovat myös herättäneet kiinnostusta teemaa sivuavissa tahoissa (Luova kohtaamispaikka, Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman seurantaryhmä ja Liikkumisen ohjauksen verkosto). 

Päätoteuttaja Metropolia Ammattikorkeakoulu vetää Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa toteutettavia osaprojekteja.

Pyöräkeskus: kaupunkisuunnitteluvirasto, muotoilun koulutusohjelma, Kampin suutari keskuksen isännöitsijänä ja palveluntuottajana sekä Greenbike palveluntuottajana. Pyöränhuoltoasema: Lippakioskiyrittäjät, kulttuurituotannon ja muotoilun koulutusohjelma sekä Huntteri Oy. Hello, Design Tour Finnish Design Shop, muotoilun koulutusohjelma sekä Helsinki Design Week -organisaatio. Fiilari-näyttely sekä Bicycle Film Festival Helsinki -organisaatio...

ARMI Open -workshop

Projektissa järjestettiin myös opintomatka Tampereelle sekä tapaaminen Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskuksen Vernen Pykälä-tutkimusryhmän (Pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää) kanssa osana syksyn innovaatioprojektia

Tutustumis- ja opintomatka Lontooseen ja Gentiin 26.-31.3.2012

Matkan aikana hahmottui yhä tarkemmin, että hanke on osa suurempaa kokonaisuutta. Kaikkea ei voi ratkaista kerralla, vaan pyöräilykaupunki rakentuu yksi pieni asia kerrallaan. LADin toiminta ja innovaatioprojektit vastaava tähän tarpeeseen. Lontoossa ja etenkin Gentissä on tehty paljon pyöräilyn eteen, mutta molemmissa kaupungeissa on myös tiedostettu monta asiaa, jotka voisi tehdä vielä paremmin. Pyöräilykaupungin muodostumisen keskiössä on ihmisten asenteellinen muutos, johon pyrimme hankkeessa järjestämällä positiivista kuvaa luovia tapahtumia sekä suunnittelemalla pyöräilyä helpottavia ja siihen kannustavia palveluja. Matkan perusteella asennemuutoksen aikaansaaminen vaatii jatkuva näkymistä kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle. Saimme vahvistusta tähän asti tekemällemme työlle: LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä. Niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Konsepteja jatkojalostetaankin pidemmälle suurempaa kokonaisuutta ajatellen. Matkalla hahmottui laajempi konteksti, johon konseptit ja hankkeen tavoitteet linkittyvät.

Matkan ehkä tärkein anti oli, että tavoitteemme kehittää pyöräilykaupunkia on mahdollista toteuttaa. Saamamme käytännön esimerkit helpottavat asioiden esittelyä kumppaneille ja opiskelijoille. Matkan antia hyödynnettiin syksyn innovaatioprojektia suunniteltaessa. London College of Communication vierailusta virisi mahdollinen yhteistyö myöhemmin projektissa. Matkalla otettuja valokuvia ja videoita hyödynnettiin esimerkkeinä olemassa olevista toteutuksista, suunnittelutyön tukena sekä projektin viestinnässä.

Moving in the Cities -työpaja 30.10.-1.11.2012 yhteistyössä Donghuan yliopiston kanssa Shanghain Radical Design Week'llä. Työpajan tavoitteena oli kerätä ja vaihtaa kokemuksia kaupunkipyöräilystä Shanghaissa ja Helsingissä sekä hahmottaa ja visualisoida yhdessä mahdollisia tulevaisuuden skenaarioita. 

Projektissa syntyneitä ajatuksia esiteltiin myös kaupunkisuunnitteluviraston pyynnöstä European Cycling Federationin delegaatiolle.

Julkisuus ja tiedottaminen

Julkisuuden ja tiedotuksen toteutuminen suunnitelmaan verrattuna.

Toimintakaudella viestinnän painopiste on laajentunut entistä enemmän myös ulkoiseen viestintään. WDC-vuosi! Hankkeen tapahtumista ja tuloksista on laadittu mediatiedotteita ja tarjottu juttuaiheita tiedotusvälineille. Hanke on ollut esillä:

  • Metropolia Ammattikorkeakoulun Kauppalehden välissä 17.1.2012 julkaisema energisoiva kumppani liite (juttu)
  • WDC-vuoden 26.1.2012 ilmestynyt Design 2012 -lehti (maininta)
  • Pyöräilystä tehdään Marja-Vantaalla houkutteleva liikkumismuoto, 10.3.2012 ilmestyneessä Vantaa suunnittelee ja rakentaa 2012 -lehdessä (maininta)
  • Opiskelijat kehittävät Vantaasta pyöräilykaupunkia, Vantaan Sanomat 14.4.2012 (juttu)
  • Liikkuvan arjen designia Gentissä, Cyclonomics-blogi 26.4.2012 (juttu)
  • Ohjelmallisempi pyöräretki, Metro 11.5.2012 (juttu)
  • Designia pyöräilyvaatteisiin, Ilkka 28.5.2012 (juttu)
  • Pyörien huoltoasemat helpottavat polkijoiden eloa Helsingissä, Ylen verkkouutiset 9.6.2012 (juttu)
  • Ihmisten saamattomuus yllätti pyöräkeskuksessa, Helsingin Sanomat 3.7.2012 (maininta pilotista)
  • Pyörässä voi piillä seepra tai tiikeri - katso kuvat, Helsingin uutiset 5.9.2012 (juttu)
  • Liikkuvan arjen designia pääkaupunkiseudulla, Liikkumisen ohjauksen uutiskirje 5/12 18.10.2012 (juttu)
  • Malmin linja-autoasemalle nuorten teemoittama taideteos, Metro 28.11.2012 (juttu, Yhteiset asemat -osaprojekti)
  • Nuorten taidetta bussiterminaalissa, MaTaPuPu 12.12.2012 (juttu, Yhteiset asemat -osaprojekti)
  • Metropolia Ammattikorkeakoulun luovien alojen hanketoiminta uusien ammatinkuvien äärellä, Rakennerahastojen uutiskirje 12/12 19.12.2012 (juttu)

Hanke valittiin mukaan huhtikuussa ilmestyneeseen Finnish Design Yearbookiin. Design Forum Finlandin julkaisema Finnish Design Yearbook on suomalaisen nykymuotoilun vuosikatsaus, joka ilmestyi nyt neljännen kerran. Lisäksi hanketta ja sen pilotteja on käsitelty useammassa blogissa (mm. Lime&Tonic, -mip-, Talo42, Pupulandia ja Designfriikki).

Projekti esittäytyi osana Metropolian Tikkurilan toimipisteen avointen ovien päivää 3.2. Designpääkaupunkiviikonloppuna. Hanke oli myös näkyvästi esillä syyskuussa ilmestyneessä Metropolian WDC-hankkeita esittelevässä esitteessä sekä marraskuussa ilmestyneessä Metropolian asiakaslehti Focuksen WDC-erikoisnumerossa.

Liikkuvan Arjen Designin työhuone kutsui hankkeen yhteistyökumppaneita yhteisen työkentelyn ääreen Vantaan Designikkunaan 28.2.-3.3.2012. Tapahtumaviikon aikana tilassa oli esiteltiin yleisölle projektin siihen astisia tuloksia sekä järjestettiin seuraavat tilaisuudet: työpaja Kampin pyöräkeskuksen toimijoille 29.2.2012, Lippakioski <3 Pyöräily -työpaja 29.2.2012, Avoin suunnittelupalaveri liikkuvan arjen designista Vantaalla 1.3.2012 ja "Pimeän ajan asemat" -valoteosten ensimmäisten konseptien esittely 2.3.2012. Päätös järjestää toiminnallinen viikko, johon keskeiset toimijat kutsuttiin osoittautui hyväksi. Samalla viikolla Liikkuvan Arjen Design esiteltiin Luovassa kohtaamispaikassa Lasipalatsissa 29.2.2012. 

Valtakunnallisen pyöräilyviikon aikana järjestettiin Vantaan pyöräilyportin suunnittelupaja Vantaan Designikkunassa 8.5.2012. Saman tapahtumaviikon kansallisena pyöräilypäivänä lanseerattiin Pyörän huoltoasema -pilotointi projektin järjestämässä Tour de Lippakioski -tapahtumassa 12.5.2012. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Metropolian kulttuurituotannon opiskelijoiden kanssa. Tapahtumamarkkinointiin panostettiin ja sitä toteutettiin mm. Facebookin, painettujen tapahtumafkyereiden ja Bassoradion ja Tunturin kanssa toteutetun Bongaa poni -kilpailun välityksellä. Tapahtumaa mainostettiin myös Helsingin seudun yleisissä ja pyöräilyyn keskittyvissä tapahtumakalentereissa sekä pyöräilyblogeissa ja -foorumeilla. Lanseeraustapahtuman jälkeen Pyörän huoltoasema -paketti luovutettiin viidelle lippakioskille ympäri Helsinkiä sekä Kampin Narinkkatorilla sijaitsevaan Pyöräkeskukseen. Pakettiin kuului huoltotarvikkeiden ja jalkapumpun lisäksi myös iso palvelusta ja projektista kertova infojuliste kioskin yhteyteen näkyvälle paikalle kiinnitettäväksi.  Palvelusta ja huoltoasemina toimivista lippakioskeista tiedotettiin projektin uutiskirjeen, www- ja facebook-sivujen lisäksi Fillaristit.fi -verkkopalvelussa sekä Pyöräkeskuksen avajaisten yhteydessä annetussa mediatiedotteessa, jonka Yle uutisoi sivuillaan 9.6.2012. Palvelun näkyvyyden parantamiseksi tuotettiin kokeiluna myös kaksi jalallista Huoltoasemaliikennemerkkiä, joita testattiin kesän aikana Pyöräkeskuksessa ja Pitkänsillan lippakioskilla. Pyörän huoltoasema -konseptia testattiin myös erilaisessa ympäristössä, tapahtumaluonteisesti, osana Metropolian majaa HEL_FWRD Fashion Villagessa 8.-10.8.2012.

Metropolian R:Evolution -muotinäytöksessä 15.5.2012 esiteltiin vaatetussuunnittelun opiskelijoiden pyöräkeskuskonseptia varten suunnittelemat pyöräilyvaatteet. Vaatteita ja projektia esiteltiin myös kesällä ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetyssä Bicycle Film Festival -tapahtumassa 26.-29.7.2012, jossa projekti oli esillä plansseilla sekä kansallisbaletin ja balettioppilaitoksen kanssa toteutussa lyhyessä tanssiteoksessa. Tanssiesitykset kuvattiin ja jaettiin projektin facebooksivuilla.

Helsinki Design Weekillä 6.-16.9.2012 toteutettiin matkailijoille suunnattu reititetty pyöränvuokrauspalvelukokonaisuus Hello, Design Tour. Kierros toteutettiin yhteistyössä Finnish Design Shopin kanssa, joka toimi pyörien vuokraajana ja jakoi vuokraajille kierroskartan kangaskassissa. Toinen projektin Helsinki Design Week -tapahtumista, Fillarin uudet vaatteet, järjestettiin Kampin pyöräkeskuksessa viikonloppuna 8.-9.9.2012. Koko perheelle suunnatussa työpajassa annettiin vinkkejä ja materiaaleja pyörän tekstiilituunaukseen ja myytiin tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden suunnittelemia ja toteuttamia valmiita tuotteita. Molemmat tapahtumat näkyivät myös Helsinki Design Weekin tapahtumaoppaassa ja muussa viestinnässä.

Tapahtumanäkyvyyttä projekti sai näkyvyyttä Metropolian sisäisissä Tour de Metropolia ja MetroSport  -tapahtumissa. Keväällä 11.5.2012 kolmatta kertaa järjestetty Tour de Metropolia on pyöräilytapahtuma, jonka tavoitteena on edistää pyöräilyä Metropoliassa. Se on lyhyistä n. 10-15 km etapeista muodostuva, Metropolian eri toimipisteitä sivuava kierros, joka soveltuu kenelle tahansa peruspyöräilijälle. Tapahtuma oli avoin sekä henkilöstölle että opiskelijoille. LADin pyörän huoltoaseman hengessä tapahtuma käynnistettiin Munkkiniemen lippakioskilta, jossa tarjolla oli pyörän huoltopakki ja tietoa hankkeesta. Syksyllä 12.9.2012 Olympiastadionilla pidetyn MetroSport -hyvinvointitapahtuman yhteydessä olivat myös Metropolian lukuvuoden avajaiset. LADilla oli tapahtumassa oma ständi. Marraskuussa hankkeessa kehitettyjä konsepteja esiteltiin osana Uusimaa-viikkolla järjestetyssä Metropolian kulttuuri- ja luovan alan Kulttuuri rakentaa uutta maata -tapahtumassa 7.11.2012.

Lisäksi projekti oli mukana Kunnossa kaiken ikää -ohjelman koordinoimassa Arkiliikunnan olosuhteisiin liittyvässä näyttelyssä 15.11.2012, jossa hanketta esiteltiin kunnallisille ja valtakunnallisille virkamiehille sekä kolmannen sektorin toimijoille. Vuoden päätteeksi projekti oli näytteillä Metropolian WDC-vuoden KOE-loppunäyttelyssä Vantaan Designikkunassa 27.11.-21.12.2012. Hanke esittäytyi myös Metropolian sidosryhmilleen WDC-vuoden kunniaksi järjestämässä Valon piilopuutarhat -verkostoitumistilaisuudessa 4.12. Kaupungintalolla.

Projektin sähköpostitse lähetettävä uutiskirje julkaistiin vuoden aikana kahdeksan kertaa. Perusviestintää olevat www-sivut ja facebooksivut päivitettiin säännöllisesti.

projektin mahdollinen internet-osoite  http://lad.metropolia.fi

Ongelmat ja suositukset

Ongelmat projektin toteutuksessa.
Toimenpiteet projektin etenemisen parantamiseksi.

Pyöräkeskuksen toteutusaikataulu ja viestintä

Projektin toiminta ja tavoitteiden saavuttaminen

Kuvaus projektin toiminnasta ja arvio siitä, miten projektin tavoitteet tullaan saavuttamaan.

Konseptien jatkokehittäminen ja testaus

  • Sykleri (suunnittelupaja)

Projektissa suunniteltiin Helsingin ensimmäisen pyöräkeskuksen sisustus ja visuaalinen ilme sekä toteutettiin kesän aikana reilun 300 keskuksen kävijän haastatteluna selvitys keskuksen palvelun tarpeista ja toimivuudesta. Selvityksen raportti julkaistiin 20.9.2012 osana Liikkujan viikon ohjelmaa. Raportin julkistustilaisuus toimi samalla Pyöräkeskuksen kesän toiminnan purkutilaisuutena, jossa keskuksen toimintaan ja suunnitteluun osallistuneet tahot (kaupunkisuunnitteluvirasto, Metropolia, WSP Finland, keskusta isännöivä Kampin suutari sekä vuokrauspalveluja tarjonnut Greenbike), muut kaupungin virastojen edustajat, pyöräilykalustevalmistajat ja muut asiasta kiinnostuneet kokoontuivat yhteen keskustelemaan kesän aikana saaduista opeista, kehitettävistä asioista sekä ideoimaan seuraavaa Pyöräkeskus 2.0 -toteutusta.

Lisäksi kesän 2012 aikana testattiin projektin puitteissa verkostomaista Pyörän huoltoasema -pyöräkeskuskonseptia. Pyörän huoltoaseman tavoitteena oli tarjota pyöräilijälle pyörän itsehuoltoon tarvittavia välineitä reitin varrelta. Pakettiin kuului jalkapumppu, yleisimmät pyörän huollossa tarvittavat työkalut, ketjuöljyä, rengaspaikkoja, käsipyyheitä sekä infojuliste ja "liikennemerkki". Tämä protovaiheen testaus toteutettiin Arabianrannan, Karhupuiston, Käpylän, Munkkiniemen ja Pitkänsillan lippakioskeilla sekä Pyöräkeskuksessa. Pyörän huoltoasemat avattiin kansallisena pyöräilypäivänä 12.5.2012 järjestetyssä Tour de Lippakioski -tapahtumassa, jossa eri lippakioskeilla oli ohjelmaa. Syksyllä opiskelijaryhmä kehitti uuden, osana perinteistä huoltoasemaverkostoa toimivan, version pyörän huoltoasemapalvelusta.

Syksyn aikana jatkettiin muutenkin osaprojekteihin liittyvien konseptien kehittämistä: opiskelijatyönä syntyi uusia konsepteja pyörien volyymiparkkiin päärautatieaseman läheisyydessä sekä kaksi erilaista pyöräkärrytuoteideaa. Marja-Vantaan aluetta ajatellen opiskelijat kehittivät edelleen Sykleri -informaatiopylvästä sekä manuaalia kaupunki- ja liikennesuunnittelusta vastaaville turvallisen koulupolun avainasioista. Koulupolkumanuaalin rakentamisessa hyödynnettiin kahden Vantaan koulun 5 - 6 -luokkalaisten oppilaiden kokemuksia, joita kerättiin teatterityöpajan avulla.

Projektin innovatiivisuus

Uudet menetelmät ja sisällöt projektin toimeenpanossa, uudet yhteistyörakenteet jne.
Mitä uutta on kehitetty, esim. tuotteet, toimintatavat, palvelut?

Projektin tasa-arvovaikutukset

Uusia menetelmiä tai muita tasa-arvoa edistäviä tuloksia esim. osallistuvissa organisaatioissa.

Projektin vaikutukset kestävään kehitykseen

Millaisia vaikutuksia projektilla on ollut kestävän kehityksen (erityisesti ympäristövaikutusten) näkökulmasta?

Hyvät käytännöt

Mitä hyviä käytäntöjä projektissa on mahdollisesti kehitetty?
Miten hyviä käytäntöjä on levitetty tai aiottu levittää?

Pyöräkeskuksen toiminnasta kesän aikana toteutettu käyttäjätutkimus, sen tulosten taittaminen ja painattaminen visuaaliseksi raportiksi sekä tulosten julkistaminen alkusyksystä 20.9.2012.

Draamapaja kokemuksellisen tiedon keräämisessä muotoilutyön tueksi ja havaintojen esittämisessä päättäjille 

Toiminnan jatkuvuus

Mitä pysyvää on saatu aikaan ja kuka vastaa uudesta tai pysyvästä toiminnasta projektin päättymisen jälkeen?
Mitä voidaan siirtää tai saattaa muiden toimijoiden, esim. pk-yritysten, oppilaitosten tai viranomaisten käyttöön?
Suunnitelmat tulosten hyödyntämiseksi, onko jo hyödynnetty?

Projektin toiminnan jatkuvuutta pyritään varmistamaan tiiviillä yhteistyöllä Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa sekä avoimella ja ajantasaisella tiedotuksella projektin etenemisestä ja tuloksista. Se, että projektin toimenpiteet nivoutuvat kaupunkien olemassa oleviin kehittämistarpeisiin ja -prosesseihin, tähtää toiminnan jatkuvuuteen. Projektin tähänastiset tulokset ovat vapaasti saatavilla projektin verkkosivuilla.

Pyöräkeskustoimintaa jatketaan Helsingissä vuoden 2012 konseptin pohjalta myös 2013, mikäli luvat toiminnalle saadaan. Vuotta 2014 ajatellen suunnitellaan Pyöräkeskus 2.0 -toteutusta. Osa suunnittelutyöstä toteutetaan projektin puitteissa.

Marja-Vantaa maastopyöräily


        

  • No labels
You must log in to comment.