You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Aiempi vuoden 2011 väliraportti  
Aiempi vuoden 2012 väliraportti  

Projektin lähtökohta, tavoitteet ja kohderyhmä

Loppuraportin täyttöohjeesta:

Mihin tarpeeseen projektilla on haettu ratkaisua?
Mitä yrityksiä/organisaatioita on ollut kohteena?

Projektin lähtökohtana oli havaittu muotoiluosaamisen ja ympäristömyönteisen suunnittelun tarve joukkoliikenteeseen, lähijunien asemaympäristöihin, pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyvissä ratkaisuissa. Kehittämisen kohteiksi on valittu 1) pyöräilijäystävällisten palvelujen ja ratkaisujen suunnittelu uudelle Marja-Vantaan alueelle, 2) jo vireillä olleen pyöräkeskuskonseptin kehittäminen ja pilotointi Helsingissä sekä 3) pääradan asemaympäristöjen parantaminen yhteistyössä asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kohteiden valinta oli siinä mielessä onnistunutta, että niiden kautta saatiin kerättyä kattavasti tietoa sekä kokemuksia toimintamalleista, joita voidaan hyödyntää myös muilla alueilla.

Projektin toteutus ja yhteistyö

Osallistuvien yritysten/organisaatioiden valinta.
Projektin toteutus ja eri tahojen yhteistyö projektissa.
Työn- ja vastuunjako yhteistyökumppaneiden kesken.
Kansainvälinen yhteistyö.

Projektin yhteistyökumppaneiksi onnistuttiin saamaan keskeiset pyöräilyn edistämisen parissa pääkaupunkiseudulla toimivat organisaatiot. Projektin ohjausryhmässä ovat mukana Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, Vantaan kaupungin Marja-Vantaa -projekti, HKL, HSL, VR, Liikennevirasto, Helsingin polkupyöräilijät Hepo ry, Ympäristöministeriö sekä osatoteuttajien ja rahoittajan edustajat.

Projektin status osana virallista World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa lisäsi osaltaan näkyvyyttä kumppaneille. Tulokset ovat herättäneet kiinnostusta teemaa sivuavissa tahoissa ja hanketta esiteltiin mm. Luova kohtaamispaikassa, Kunnossa kaiken ikää -ohjelman tilaisuudessa, Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallisen toimenpidesuunnitelman seurantaryhmän kokouksessa ja Liikkumisen ohjauksen verkostossa. Pääkaupunkiseudun kontaktien lisäksi projektissa järjestettiin opintomatka Tampereelle sekä tapaaminen Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskuksen Vernen Pykälä-tutkimusryhmän (Pyöräily ja kävely osaksi kaupunkien liikennejärjestelmää) kanssa osana syksyn 2012 innovaatioprojektia. Osallistuminen alkutalvella 2013 Oulussa järjestettyyn kansainväliseen talvipyöräilykonferenssiin poiki myös kiinnostuneita yhteistydenottoja.

Projektia koordinoivat projektipäällikkö Merita Soini ja tuottaja-tiedottaja Päivi Keränen. Päätoteuttaja Metropolia Ammattikorkeakoulu toimi vetovastuussa Helsingin ja Vantaan kaupunkien kanssa toteutettavia osaprojekteja, joiden kumppanijoukko on koottu kunkin osaprojektin tarpeiden mukaan:

HELSINGISSÄ TEHTY KEHITYSTYÖ

Pyöräkeskuksen toteutussuunnittelussa ja testauksessa pääyhteistyökumppanina oli Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirasto. Lisäksi mukana olivat Kampin suutari, joka toimi keskuksen isännöitsijänä ja korjauspalveluntuottajana sekä Greenbike, vuokrauspalveluntuottajana sekä vuonna 2013 pyöräkeskustoimintaa koordinoineet Valpastin Oy ja Mobinet Oy. Metropolian viestinnän opiskelija suunnitteli keskuksen visuaalisen ilmeen osana opinnäytetyötään. Måndag Oy oli mukana keskuksen kesän 2012 viestinnän suunnittelussa sekä toteutti samaan aikaan info- ja näyttelytila Laiturilla järjestetyn Fiilari-näyttelyn, jossa LAD oli puolestaan näytteilleasettajana. Asiantuntijayhteistyötä tehtiin myös pyöräkeskusta ennen hankkeen käynnistymistä konsulttityönä tehneen WSP Finland -toimiston kanssa, jonka muotoilijat ohjasivat kesällä 2012 toteutetun käyttäjätutkimuksen tekemistä.

Pyöränhuoltoasema -pilotoinnin kehittelyssä oli mukana lippakioskiyrittäjiä, Metropolian kulttuurituotannon ja muotoilun koulutusohjelmat sekä huoltovälineet toimittanut Huntteri Oy. Palvelun kehittämisessä hyödynnettiin aktiivipyöräilijöiden asiantuntemusta.

Hankkeen Helsinki Design Week -tapahtumia suunniteltiin yhteistyössä Helsinki Design Week -organisaation kanssa. Vuonna 2011 viikolla järjestettiin hankkeen Liikkuvan arjen design -alioitusseminaari. Vuonna 2012 vuorossa oli matkailijoille suunnattu Hello, Design Tour, jonka toteutuksessa oli mukana Finnish Design Shop ja Pyöräkeskuksellä järjestetty Fillarin uudet vaatteet -työpaja. Vuonna 2013 hankkeen toiminta huipentui yhteistyöverkostoa kokoavaan Liikkuvan arjen työhuone -työpajaan.

VANTAALLA TEHTY KEHITYSTYÖ

Maastopyöräreittien suunnittelussa ja toteutuksessa kumppaneina olivat Vantaan kaupunki (tapahtuma- ja kaupunkikulttuuripalvelut, ympäristökeskus, liikuntapalvelut, viheralueyksikkö), Korson kaiku ja Metropolia. Projektin vastuulla oli opasteiden suunnittelu ja testaus. Ensimmäinen testipäivä pidettiin 18.5.2013 Vantaan Vierumäellä.

YHTEISET ASEMAT KEHITYSTYÖ

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

Kansainvälinen yhteistyö käynnistyi tutustumis- ja opintomatkalla Lontooseen ja Gentiin 26. - 31.3.2012. Matkalla hahmottui yhä tarkemmin, että LADin toiminta ja innovaatioprojektit vastaavat todelliseen tarpeeseen - pyöräilykaupunki kehittyy pieni pala kerrallaan ja positiivista kuvaa luovat tapahtumat sekä pyöräilyä helpottavat ja siihen kannustavat palvelut ovat keskiössä. Ihmisten asenteellinen muutos on tärkeää pyöräilykaupungin muodostumisessa. Sen aikaansaaminen vaatii jatkuvaa näkymistä mediassa ja kaupunkikuvassa sekä riittävästi aikaa uusien käyttäytymismallien omaksumiselle. Tapaamisissa London Cycling Campaign -järjestön ja Gentin kaupungin (Mobiliteitsbedrijf) kanssa saimme vahvistusta tekemällemme työlle - LADissa kehitetyt konseptit ovat asian ytimessä. Niissä on myös uutta muotoilullista näkökulmaa, jolle selkeästi on tarvetta. Saamamme käytännön esimerkit helpottivat asioiden esittelyä kumppaneille ja opiskelijoille. Matkalla otettuja valokuvia ja videoita hyödynnettiin esimerkkeinä olemassa olevista toteutuksista, suunnittelutyön tukena sekä projektin viestinnässä.

Projektin osaprojektivastaava Pasi Pänkäläinen osallistui syksyllä 2012 asiantuntijoille järjestettyyn kaupunkiliikkumista pohtineeseen ARMI Open workshopiin. Työpajaan oli kutsuttu elinkeinoelämän, graafisen suunnittelun, liikennesuunnittelun, median, muotoilun, rakentamisen ja taiteen ammattilaisia pohtimaan kaupunkisuunnittelun ajankohtaisia haasteita kunkin kaupungin perspektiivistä käsin yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Helsingin lisäksi vastaava asiantuntijapaja järjestettiin Lontoossa, Tukholmassa, Hongkongissa, Tallinnassa, Pietarissa ja Kapkaupungissa. Työryhmät esittelivät ajatuksiaan liikkumisesta ja kommunikaatiosta kaupunkiympäristöissä Skype-yhteyden avulla Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa 7.9.2012. Esille nousivat tyhjien tilojen väliaikaiskäyttö, kaupunginosaliikkeiden herääminen erityisesti Helsingin vanhoissa kaupunginosissa, toive suuremmasta määrästä väliaikaisia pop-up-ratkaisuja myös kaupunkisuunnittelussa sekä hyväksi havaitut palvelumuodot, jotka eivät ylitä uutiskynnystä – kuten jo vuosikymmeniä toiminut ilmainen leikkipuistoruokailu Helsingissä.

Projekti järjesti Moving in the Cities -työpajan 30.10. - 1.11.2012 yhteistyössä Donghuan yliopiston kanssa Shanghain Radical Design Week'llä. Työpajassa kerättiin ja vaihdettiin kokemuksia kaupunkipyöräilystä Shanghaissa ja Helsingissä sekä hahmottiin ja visualisoitiin yhdessä tulevaisuuden skenaarioita. Käytetyt menetelmät ja työpajan teema herättivät kiinnostusta ja oli kiinnostavaa huomata, että Shanghaissa löydettiin tarpeita samankaltaisille pyöräkeskuspalveluille, kuin projektissamme on ideoitu. Lisäksi projekti oli mukana Metropolian Urban Inspirations -näyttelyssä. Radical Design Week oli WDC-vuoden satellittitapahtuma.

Projektissa syntyneitä ajatuksia ja nopean protomallintamisen toimintatapaa esiteltiin loppuvuodesta 2012 Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston pyynnöstä European Cycling Federationin (ECF) edustajille, jotka olivat tutustumassa Helsinkiin mahdollisena kansainvälisen Velo-City -kongressin isäntänä. Vaikka konferssi-isännyys jäi tällä kertaa saamatta, ECF-vieraat olivat erityisen kiinnostuneita projektin tavasta osallistaa opiskelijat kaupungin kehityshankkeisiin ja samalla rakentaa heidän ammatillisia valmiuksiaan kestävään suunnitteluun.

 Velo-City 2013...

 

 

Julkisuus ja tiedottaminen

Julkisuuden ja tiedotuksen toteutuminen suunnitelmaan verrattuna.
Miten ja kenelle projektista, sen sisällöstä ja tuloksista on tiedotettu?
Mitä välineitä tiedottamisessa on käytetty?
Onko projektia tai sen tuloksia muutoin esitelty julkisuudessa - miten?

Hankkeen verkkonäkyvyys perustui viestintäsuunnitelman mukaisesti säännöllisesti pävitetyille www-ja facebooksivuille. Verkkosivut toimivat hankkeen näyteikkunana ja on koottu esittelyn ja yhteystietojen lisäksi luodut konseptit, julkaisut ja tapahtumat. Sivuilta on myös linkki projektin avoimeen työtilaan, wikiin, josta löytyy tarvittaessa laajemmin materiaalia eri osaprojekteista ja työvaiheista. Facebook-sivu haluttiin tarkoituksellisesti pitää epävirallisempana ja hankekuulumisten lisäksi sinne linkattiin ahkerasti teemaan liittyvää ajankohtaista materiaalia myös muista lähteistä.  Lisäksi osaprojektien sisäistä tiedotusta ja käytännön koordinointia varten perustettiin projektikohtaisia facebook-ryhmiä. Hankkeen perusesittely löytyi myös Metropolian ja WDC-vuoden verkkosivuilta.

Tapahtumanäkyvyyteen panostettiin erityisesti muotoilupääkaupunkivuoden 2012 aikana. Projektin menetelmiä esiteltiin 25.4.2013 Kaupunkitutkimuksen päivillä Turussa

Tapahtumat 

  • Liikkuvan arjen design -seminaari 15.9.2011
  • Konseptinäyttely Metropolian Luovuus syttyy -foorumissa 17.10.2011
  • Liikkuvan Arjen Design esittäytyy Leppävaarassa 1.11.2011
  • Malmin Yhteiset asemat -konseptien esittely 15.12.2011
  • Liikkuvan arjen työhuone Vantaan Designikkunassa 28.2.-4.3.2012 (konseptinäyttely + työpajoja: Lippakioski <3 Pyöräily -työpaja 29. pvä, avoin suunnittelupalaveri liikkuvan arjen designista Vantaalla 1. pvä ja "Pimeän ajan asemat" -valoteosten ensimmäisten konseptien esittely 2. pvä)
  • Marja-Vantaan pyöräilyportti -suunnittelutyöpaja Vantaan Designikkunassa  8.5.2012
  • Esittelyständi Metropolian henkilöstön ja opiskelijoiden Tour de Metropolia -tapahtumassa 11.5.2012
  • Tour de Lippakioski ja pyörän huoltoasemakokeilun lanseeraus (Arabianranta-Kallio-Eira-Kaapelitehdas) 12.5.2012 
  • R:Evolution -muotinäytös 15.5.2012
  • Kampin pyöräkeskuksen avajaiset 12.6.2012
  • Pyörän huoltoasema -konsepti esillä osana Fiilari-näyttelyä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston  info- ja näyttelytila Laiturilla 12.6.-4.8.2012
  • 12.9.2012 Bicycle Film Festival -tapahtumassa 26.-29.7.2012
  • Fillarin uudet vaatteet -neuletuunaustapahtuma 8.-9.9.2012, Pyöräkeskus Narinkkatori
  • Hello, Design tour! - matkailijoille suunnatun palvelupakettikonseptin testaus  Helsinki Design Week'lla 6.-16.9.2012
  • Metrosport - LAD esittäytyi Metropolian liikunta- ja hyvinvointitapahtumassa 12.9.2012 
  • Moving in the Cities -työpaja Donghua-yliopistossa Shanghaissa 30.10.-1.11.2012 osana WDC-vuoden Radical Design Week 
  • Konseptinäyttely Metropolian järjestämässä Uusimaa-viikon Kulttuuri rakentaa uutta maata -tapahtumassa 7.11.2012
  • Konseptiesittelyständi Hyvinvoiva kunta - arkiliikunnan olosuhdeseminaarissa 15.11.2012
  • Yhteiset asemat -yhteisötaideteoksen julkistaminen Malmin bussiterminaalissa 28.11.2012 klo 18
  • Konseptit esillä osana KOE-näyttelyä (Metropolian WDC-vuoden loppunäyttely) 27.11.-21.12.2012
  • Koulupolulla draamamenetelmän esittelyä 12.12.2013 
  • Citypyöräilyvaatteet 2013 esillä osana Hakasalmen huvilan Muotiviikonlopun näytöstä 13. - 14.4.2013, 
  • XCO Korso goes Mountainbiking -esimakua merkattuun maastopyörärataan sekä opasteiden testausta Vantaan Vierumäellä 18.5.2013
  • LAD mukana Sellon kirjaston järjestämässä Polkupyörien huoltotapahtumassa 5.5.2013
  • LADin pyöräilyviitta näyttely Sellon kirjaston aulassa 5.-17.5.2013.
  • XCO Korso goes Mountainbiking -radan avajaiset Vantaan Vierumäellä 24.8.2013
  • Liikkuvan arjen työhuone -työpaja Tulli- ja pakkahuoneella 12.9.2013
  • Liikkuvan arjen design -näyttely TBA


Mediaseuranta

  • Tavoitteena esteetön ja joustava liikkuminen, Kuohu-lehti 2/2011 (juttu)
  • Liikkuvan arjen design keskustelutti Albertinkadulla, Metropolian henkilöstölehti Metropooli 21.9.2011 (juttu)
  • Sykloni
  • Metropolia Ammattikorkeakoulun Kauppalehden välissä 17.1.2012 julkaisema Energisoiva kumppani -liite (juttu)
  • WDC-vuoden 26.1.2012 ilmestynyt Design 2012 -lehti (maininta)
  • Pyöräilystä tehdään Marja-Vantaalla houkutteleva liikkumismuoto, 10.3.2012 ilmestyneessä Vantaa suunnittelee ja rakentaa 2012 -lehdessä (maininta)
  • Opiskelijat kehittävät Vantaasta pyöräilykaupunkia, Vantaan Sanomat 14.4.2012 (juttu)
  • Liikkuvan arjen designia Gentissä, Cyclonomics-blogi 26.4.2012 (juttu)
  • Hyppää satulaan ja ota suunta kohti lippakioskia, Kuohu-lehti 2/2012 (juttu)
  • Ohjelmallisempi pyöräretki, Metro 11.5.2012 (juttu)
  • Designia pyöräilyvaatteisiin, Ilkka 28.5.2012 (juttu)
  • Pyörien huoltoasemat helpottavat polkijoiden eloa Helsingissä, Ylen verkkouutiset 9.6.2012 (juttu)
  • Ihmisten saamattomuus yllätti pyöräkeskuksessa, Helsingin Sanomat 3.7.2012 (maininta pilotista)
  • Pyörässä voi piillä seepra tai tiikeri - katso kuvat, Helsingin uutiset 5.9.2012 (juttu)
  • Liikkuvan arjen designia pääkaupunkiseudulla, Liikkumisen ohjauksen uutiskirje 5/12 18.10.2012 (juttu)
  • Metropolian asiakaslehti Focus 2/12 (7 juttua)
  • Malmin linja-autoasemalle nuorten teemoittama taideteos, Metro 28.11.2012 (juttu, Yhteiset asemat -osaprojekti)
  • Nuorten taidetta bussiterminaalissa, MaTaPuPu 12.12.2012 (juttu, Yhteiset asemat -osaprojekti)
  • Metropolia Ammattikorkeakoulun luovien alojen hanketoiminta uusien ammatinkuvien äärellä, Rakennerahastojen uutiskirje 12/12 19.12.2012 (juttu)
  • Parempaa muotoilua pyöräilijän arkeen, Uudenmaan ELY-keskuksen ja Uudenmaan liiton Ihmisiä, liikettä - julkaisu (juttu)
  • Opiskelijat muotoilevat pääkaupunkiseudun liikkuvaa arkea, Tie & Liikenne -lehti 3/2013 (juttu)

projektin mahdollinen internet-osoite  http://lad.metropolia.fi

Ongelmat ja suositukset

Ongelmat projektin toteutuksessa.
Suositukset projektien toimeenpanon kehittämiseksi.

..

Projektin tulokset

Yleinen arvio tavoitteiden toteutumisesta ja tärkeimmistä tuloksista

Pyöräkeskus

Pyöräkeskus 1.0 tilasuunnittelu, visuaalinen ilme sekä käyttäjätutkimus

Pyörän huoltoasemapalvelukonsepti

Marja-Vantaa

Yhteiset asemat

Projektin innovatiivisuus

Uudet menetelmät ja sisällöt projektin toimeenpanossa, uudet yhteistyörakenteet jne.
Mitä uutta on kehitetty, esim. tuotteet, toimintatavat, palvelut?

..

Projektin tasa-arvovaikutukset

Tasa-arvon edistyminen mukana olleissa yrityksissä tai organisaatioissa.
Uusia menetelmiä tai muita tasa-arvoa edistäviä tuloksia.

..

Projektin vaikutukset kestävään kehitykseen

Millaisia vaikutuksia projektilla oli kestävän kehityksen (erityisesti ympäristövaikutusten) näkökulmasta?

..

Hyvät käytännöt

Mitä hyviä käytäntöjä projektissa kehitettiin?
Miten hyviä käytäntöjä on levitetty tai aiottu levittää?

..

Toiminnan jatkuvuus

Mitä pysyvää saatiin aikaan ja kuka vastaa uudesta tai pysyvästä toiminnasta projektin päättymisen jälkeen?
Mitä voidaan siirtää tai saattaa muiden toimijoiden, esim. pk-yritysten, oppilaitosten tai viranomaisten käyttöön?
Suunnitelmat tulosten hyödyntämiseksi, onko jo hyödynnetty?

..


        

  • No labels
You must log in to comment.