You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 23 Next »

Paikalla:

Eija Kumanto

Ismo Santapukki

Mikko Uusitalo

Jaakko Rannila

Simo Tiainen

Jussi Kivinen

Jukka Veikkolainen

Tuomas Orama

Leena Tuomela

Juhani Gurney

Rami Heinisuo

 

Asialista:

1. Siirtyminen ylläpitoon

ylläpitovastuut
* konsortion rakenne
http://wiki.tamk.fi/display/ttkjory/Mikko+Naukkarinen%2C+kokous+17.09.2013
* suorat yhteydenotot teknisten kesken, sisällöllisten kesken.
* Palaveridokumentaatiot, minne?
* Säännölliset peppi-kokoukset, mukana sekä sisällölliset että tekniset ryhmien jäsenet.
* Dokumentaatiot
** Tietokantadokumentaatio
** Loppukäyttäjäohjeet ja niiden sijainti (metropolian wiki vai CSC)

 

2. teknistä ylläpitoa koskevat asiat

SQL-asiat:

* Eduixin pääsy AMKien palvelimille?

* Eri ratkaisuiden edut

* Alustaratkaisut, miten eroavat amkeilla

 

3. Opinto-opas

*Opinto-oppaan tekniset ratkaisut

opas molemmilla hidas

ratkaiseeko koulutushaku sen että opinto-opas ei toimi kunnolla

(Osmon kommentti että rakennettu alunperin hakutekniikka väärin)

 

 

Siirtyminen ylläpitoon

Konsortio

Keskusteltiin siitä, onko konsortiosta tiedotettu. Tätä ei ole vielä tehty, mutta asiasta tiedotetaan ensimmäisen konsortion kokouksen jälkeen. Tulee kuitenkin muistaa, että konsortio ei vastaa ylläpidosta. Jokainen organisaatio, joka käyttää Peppiä huolehtii itse ylläpidosta tai halutessaan ulkoistaa ylläpidon.

Jussi Kivinen nosti esille, että dokumentaation osalta on vielä puutteita. Konsortion sisällä tulisi tehdä päätöksiä missä dokumentaatio säilytetään ja missä ne ylläpidetään. Tuomas Orama huomatti, että konsortiossa tulee huomioida kaikki konsortiojäsenet. Jussi Kivisen mukaan teknistä dokumentaatio tulee kuitenkin saada tehtyä valmiiksi. Juhani Gurney halusi huomauttaa, että on projektin asia huolehtia siitä, että tietokantadokumentaatio ja palvelukuvaukset tehdään projektin aikana kuntoon. Lisäksi olisi tärkeää sopia siitä miten ylläpitovastuut jaetaan. Rami Heinisuo halusi huomauttaa, että vielä hetki mennään projektiorganisaation mukaisesti. Tämän jälkeen kehitystyö siirtyy konsortiolle. Tästä tulee kuitenkin erottaa se, mikä kuuluu ylläpidollisiin asioihin ja mikä on kehitystyötä. Lisäksi tulee muistaa, että hallinnointimalli ja näiden kahden erottelu eroaa muista järjestelmien kehityksestä ja ylläpidosta. Ohjausryhmässä on paljon keskusteltu siitä, missä määrin TAMK:n ja Metropolia:n helpdesk pystyy tekemään yhteistyötä. Yhtenäisyyden säilyttäminen on tärkeää, koska ne menettämällä menetetään synergiaetuja. Tämä vaatii avointa ilmapiiriä konsortiojäsenten välille, jossa keskustellaan kehityksestä. Tämä näkyy mm. siinä kuinka monta dokumentaatiota ylläpidetään. Vastavuoroisesti keskusteltiin siitä, että tiettyjä organisaatiokohtaisia muokkauksia pitäisi pystyä järjestelmässä tekemään. Esimerkiksi nostettiin käyttäjäoikeudet ja -roolit.

Tuomas Orama halusi muistuttaa, että tällä hetkellä konsortiossa ei ole kuin Mikko Naukkarinen ja Tuomas Orama.

Dokumentointi

Kysymyksiä nousi siitä mistä löytyy uusin uusin tietokantadokumentaatio ja palvelukuvaukset. Se löytyy täältä: Dokumentointisuunnitelma. Käyttöohjeet on sovittu ylläpidettäväksi Metropolian Wiki (Confluence) sivustolle. Käyttöohjeet löytyvät täältä:Peppi järjestelmäkokonaisuuden käyttöohjeet

 

Ylläpito

Juhani Gurney nosti esille, että ylläpitovastuista tulee sopia. Ylläpitoasioista on sovittu, miten ne menevät projektin aikana. Tästä huolimatta pitää kuitenkin tarkemmin sopia, miten ylläpitovastuut ja tiedottaminen ovat projektin päättymisen jälkeen.

Keskustelua siitä miten ja milloin päivityksiä tehdään käytiin. Tapa tehdä päivityksiä on asia, joka pitää sopia, kun projekti päättyy. Projektin aikana tuotantokäytössä on tehty korjauksia hyvinkin pikaisella aikataululla ja projektin loppupuollella siirryttiin versioittain tehtäviin päivityksiin, jolloin yhteen versioon otettiin useampia korjauksia tai toiminallisuuksien parannuksia.

 

Palvelumuotoilu

Palvelupyynnöt käyttäjiltä tulisi kuvata. Metropoliassa asia hoidetaan seuraavasti:

Järjestelmässä esiintyvä virhe

  1. Käyttäjä raportoi huomaamastaan virheestä järjestelmässä helpdesk järjestelmään
  2. Helpdesk pyrkii ratkomaa ja toistamaan ongelman
  3. Asia viedään eteenpäin Pepin tekniselle pääkäyttäjälle, jos asiaa ei pystytä ratkaisemaan
  4. Tekninen pääkäyttäjä pyrkii ratkomaan ongelman ja toistamaan sen.
  5. Jos asia ei ratkea, niin tekninen virheviesti kuvauksineen lähetetään Eduixin support palveluun.

Epäselvyys toiminnasta järjestelmässä tai prosessiin liittyvä epäselvyys:

  1. Käyttäjä ottaa yhteyttä organisaation omaan pääkäyttäjään ja kysyy asiasta
  2. Pääkäyttäjä ohjaa ja auttaa ja pyrkii ratkomaan ongelman
  3. Jos asia on tekninen niin toimitaan em. kuvauksen mukaisesti.

TAMK järjestää palaverin, jossa em palvelumuotoilun periaatteita sovitaan yhteisesti TAMK:n, Eduixin ja Metropolian välillä.

 

Teknistä ylläpitoa koskevat asiat

Juhani Gurney kertoi tietokantoihin liittyneistä asioista ja erityisesti TAMK:n puolella esiintyneistä ongelmista, jotka liittyivät enimmäkseen tietokantapalvelimeen, joka on nyt asennettu uudelle palvelimelle.

Eija tiedusteli, mistä syystä opinto-oppaan hidastuminen elokuussa johtui. Juhanin mukaan hitausongelmat liittyivät enimmäkseen juuri tuohon tietokantapalvelimeen liittyneisiin ongelmiin. Ts. elokuussa palveluiden suuri käyttäjämäärä aiheutti tietokantapalvelimella ongelmia. Samoja ongelmia ei esiintynyt Metropolian ympäristössä, jossa oli käytössä täsmälleen sama Peppi-järjestelmä. Nämä hitausongelmat saatiin ratkaistua elokuussa. Vastaavia ongelmia ei ole esiintynyt enään. Jos ongelmia on, niin niistä tulee raportoida välittömästi. Tässä yhteydessä olisi vielä hyvä olla lisäksi tieto siitä keneen tekniseen henkilöön voi olla yhteydessä palvelimien ylläpidon suhteen. Eduix ehdotti, että voivat toimia fasilitaattorina tapaamiselle, jossa käydään läpi tietokantojen hallintaan liittyviä asioita.

Pepin tietomalliin kouluttautumista tiedusteltiin. Ideaa pidettiin hyvänä.

Opinto-opas

Eija Kumanto nosti esille opinto-oppaan hitausongelmat. Osittain ne ovat liittyneet elokuun hitausongelmiin. Eija tiedusteli, tuoko koulutushakupalvelu nopeutta lisää.

Metropolia ammattikorkeakoulu on kehittänyt yhteistyössä Eduixin kanssa 'Koulutushaku' palvelun, jonka yhteydessä on toteutettu julkiset rajapinnat palvelu sekä 'SOA governance service'. TAMK ei halunnut keväällä 2013 osallistua tämän Peppi liitännöisen hankintaan. Ko. palveluiden avulla opinto-oppaan haut voidaan suorittaa avoimien rajapintojen kautta, johon voidaan lisätä mm. "cachetusta", kun tällä hetkellä tiedot haetaan reaaliaikaisesti suoraan Peppi tuotantorajapintoja hyödyntäen. Tämä osaltaan nopeuttaa opinto-opasta. Myöhemmässä kehitysvaiheessa voidaan lisäksi hyödyntää Elastic Search työkalun indeksejä, jolloin opinto-oppaasta saadaan huomattavasti nopeampi, koska tiedot haetaan suoraan indeksistä. 'Koulutushaku' palvelun kaikki tiedot haetaan Peppi järjestelmästä.

 

 

 



  • No labels
You must log in to comment.