WP teeman anatomia

WP teemat on tehty kansiollisesta malli-tiedostoja, joista jokainen muokkaa tiettyä osaa teemasta. Sivujen osia, jotka pysyvät ennallaan riippumatta siitä millä sivulla olet ohjataan seuraavilla tiedostoilla: header, sidebar ja footer.

header.php
Näyttää headerin ja navigaation. Sisältää myös html-koodia.

The loop
Sivun pääalueen sisällön näkymää muokataan yksittäisen WordPress teeman mallin tiedostoja käyttämällä, joita kutsutaan "loopiksi".

sidebar.php
Tällä muokataan sivupalkin näkymää. Useampi sivupalkki voidaan luoda täällä: function.php ja sivupalkin widgetit tehdään WordPress wp-admin paneelissa.

footer.php
Ohjeet footeriin. Sisältää html:n sulkevan tagin.

……...


Index.php - koti
Muokkaa miltä kotisivusi WordPress teema näyttää.
Voit määrittää kotisivun tekemäksesi sivuksi kohdassa wp-admin->settings->reading. Tällöin voit määrittää tavallisille blogikirjoituksille erilaisen URLin  ja että sivu on luotu index.php:lla.

single.php - yksittäiset kirjoitukset
Yksittäisten kirjoitusten näkymä WordPress teemassa muokataan pienellä tiedostolla, joka on nimetty single.php. Se sisältää loopin, joka etsii viestin ja näyttää sen.

Voit tarkentaa haluatko sivupalkkeja (ja mitkä haluat), jos haluat sivun näyttävän erilaiselta kuin muut sivut.

page.php - yksittäiset sivut
Page.php ohjaa miltä muut sivut näyttävät. Voit poistaa sivupalkit tai muita elementtejä, lisätä muita elementtejä yksittäisille sivuille.

WP antaa sinun myös luoda erilaisia teemoja sivuille oman WP teemasi sisällä. Luodaksesi sivun teeman, yksinkertaisesti kopioi page.php, uudelleen nimeä se ja laita tämä koodi ylimmäiseksi:

<?php
/*
Template Name: YourPageNameHere
*/
?>

archive.php, category.php, tag.php - archives
Voit hallita erilaisten arkistojen ulkoasua käyttäen myös teeman tiedostoja. Jos arkisto tiedostoa ei ole, arkisto tulee näyttämään kuten index.php.
Voit kuitenkin ohittaa sen luomalla tiedoston archive.php. Jos luot tiedoston category.php, se ohittaa vain luokan archive.php-tiedostot. Jos luot tag.php-tiedoston, voit ohittaa sillä vain tag archive-tiedoston.

..……..

Loop


Voimakkain osa WP teemaa. Se aloittaa kyselyllä (mikä määrittelee mihin kirjoitukseen tai sivuun tarrataan) ja lopettaa php:lla. Kaikki tässä välissä on sinusta kiinni. Voit määritellä otsikkojen ulkoasun, kirjoitusten sisällön, metatiedot, muokata kenttiä ja kommentoida kaikkea loopilla. Jokainen elementti on tuotettu jokaiselle kirjoitukselle ja sivulle kunnes kysely on tehty. Voit asettaa monia looppeja ja kyselyjä yhdelle sivulle, esim: single.php-tedostossa sinulla voi olla loop näyttämässä yhden kirjoituksen sisältöä, loopilla tuotat otsikot ja esikatselukuvat samankaltaisten kirjoitusten alle.


……….

WP teeman taustatiedostot


Jotta WP teema toimii, se tarvitsee muutaman tärkeän taustatiedoston. Näitä tiedostoja voi muokata tarpeen mukaan ja vaikuttaa sivun ulkoasuun sekä toiminnallisuuteen.

comments.php
Ohjaa kommenttien tuottoa, jotka voidaan sisällyttää looppiin, jos haluat kommentteja teemaan. Comments.php voidaan ohittaa plugineilla kuten Disqus, jolloin se ottaa ohjat blogin kommenttien toiminnallisuudesta.

functions.php
functions.php antaa sinun laittaa omaa php-koodia teeman perusosien muuttamiseksi. Käytetään usein määrittämään useita sivupalkkeja, muuttamaan merkkien määrää tekstipätkissä tai asettamaan "custom admin panel options" wp-admin paneeliin.

style.css
Teeman "pää" CSS-tyylitiedosto. Sisältää päälimmäisenä tekstiä, joka kertoo WP:lle minkä niminen teemasi on, kuka on tekijä ja mikä sivun URL on. Määrittää sivun visun ja layoutin.

……….




  • No labels
You must log in to comment.