You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Current »

Konenäössä käytetään kameraa, tietokonetta ja siinä toimivassa kuvankäsittelyohjelmaa, joka tulkitsee kuvan automaattisesti. Sovelluskohteita ovat esimerkiksi, pullonpalautusautomaatti ja teollisuuden robottisolut. Myös nopeusvalvonta ja esimerkiksi tullin kameroissa on konenäköominasuuksia, joilla automaattisesti tunnistetaan auton rekisterin numero.

Konenäköjärjestelmät suorittavat pääasiassa tarkoin ennalta ohjelmoituja tehtäviä, kuten kappaleiden laskentaa liukuhihnalta, sarjanumeroiden lukemista tai pintavikojen etsimistä. Vaikka konenäköjärjestelmillä ei ole älyä tai ihmisen oppimiskykyä, niitä pidetään käyttökelpoisina useaan eri tehtävään. Järjestelmiä käytetään tehtäviin, joissa optisen tarkastuksen pitää olla nopeaa, tarkkaa, ympärivuorokautista ja toistettavaa.

Konenäöllä voidaan korvata ihmiselle rasittavia rutiinitehtäviä esimerkiksi liukuhihnalla tai suorittaa ihmisen näkökyvylle mahdottomia tehtäviä käyttämällä avuksi aallonpituuksia, joita ihmisen silmä ei pysty havaitsemaan.

Digitaalinen kuva

Kuvafunktio on muotoa I = f(x,y), jossa x ja y ovat paikkakoordinaatteja ja funktion f arvo pisteessä (x,y) vastaa pisteen kirkkautta eli harmaasävyä. Tällä kurssilla käytetyssä Matlabissa origo on kuvan vasemmassa ylälaidassa pisteessä (1,1), josta x-arvot kasvavat oikealle ja y-arvot alaspäin.

Digitaalinen kuva on funktio f (x,y) ja luonnollisesti diskreetti sekä koordinaattien, että harmaasävyjen suhteen ja Matlabissa se esitetään matriisina (M x N), jossa rivit ja sarakkeet määrittävät kuvapisteen paikan ja matriisielementin arvo ilmoittaa harmaatason tässä pisteessä. Matlabissa on mahdollista käyttää myös RGB värikuvia, jotka esitetään kolmiulotteisessa matriisissa (M x N x 3) siten, että M ja N ovat kuvan dimensiot ja jokaista kuvapistettä vastaa kolme lukuarvoa, jotka ovat punaisen, vihreän ja sinisen värin arvot kyseisessä pisteessä.

Signaalinkäsittelyä kuvasignaaleille

Kuvasignaalien käsittely on digitaalista signaalinkäsittelyä. Aika- ja taajuustason esityksiä vastaa kuvamaailmassa spatiaali- ja taajuustason esitykset. Spatiaalitaso tarkoittaa kuvapisteen kaksiulotteista sijaintia ja taajuustaso sävyn muutoksia siten, että jyrkät muutokset ovat korkeita taajuuksia. Ihminen osaa luonnollisesti tulkita spatiaalitason kuvia, joissa on erikohdissa (kaksiulotteinen sijainti) erivärisiä kuvapisteitä (kuvapisteiden arvo). Tietokoneella on laskennallisesti helpompi käsitellä kuvaa taajuustasossa, josta se voidaan muuntaa käsittelyn jälkeen ihmiselle tuttuun spatiaaliesitykseen.

  • No labels
You must log in to comment.