Henkilöiden käyttö toteutuksella

Vastuuhenkilö, ylläpitäjä ja opettaja

Vastuuhenkilö

  • on toteutuksen opetuksesta vastaava henkilö,
  • vastuuhenkilö voi olla joku toteutuksen opettajista.

Ylläpitäjä

  • on toteutuksen teknisestä ylläpidosta (Peppi, Winha, Tuubi) vastaava henkilö,
  • ylläpitäjän ei tarvitse olla joku toteutuksen opettajista.

Opettaja

  • on toteutuksella opetusta antava henkilö
  • jokaisen toteutuksella opettaja-roolilla olevan henkilön on oltava toteutuksen tehtävillä

Toteutuksen henkilöt ja henkilön rooli opiskelija- ja opintohallintojärjestelmä WinhaPro:ssa

  • jos toteutuksella on tehtävä ja tehtävällä henkilö, niin henkilö on toteutuksen opettaja (siirtyy WinhaPro:n O opettaja, arviointioikeus KYLLÄ)
  • jos toteutuksella henkilö on ”Ylläpitäjä”, niin henkilö ei ole toteutuksen opettaja (siirtyy WinhaPro:n A assistentti, arviointioikeus KYLLÄ)
  • jos toteutuksella henkilö on ”Vastuuhenkilö”, niin henkilö ei ole toteutuksen opettaja (ei siirry WinhaPro:n)

Jos henkilö on vastuuhenkilö ja opettaa toteutuksella, niin merkitään henkilö vastuuhenkilöksi ja toteutuksen opettajaksi.
Jos henkilö on ei opeta ja ylläpitää toteutusten arviointeja WinhaPro:ssa niin henkilö merkitään toteutuksella ylläpitäjäksi.

Toteutuksen tehtävät

Anna totetutuksen tehtävälle nimi

  • Tehtävälle on hyvä antaa tehtävän nimi. Jos tehtävän nimen jättää tyhjäksi niin työsuunnitelmassa toteutuksen tehtävällä ei lue nimi rivillä mitään

Tehtävällä on alkupäivämäärä ja päättymispäivämäärä.

  • Tehtävän alkupäivämäärä ja/tai päättymispäivämäärän voi olla mutta ei tarvitse välttämättä olla toteutuksen aikana
    • Huomaa tämä erityisesti toteutuksia kopioitaessa lukuvuodelta tai -kaudelta toiselle

Toteutuksen opettaja on henkilö, jolle on merkitty kohdassa "Tehtävät" työtehtävä toteutukselle. Toteutuksella on oltava vähintään yksi henkilö toteutuksen tehtävällä (ts. vastuuhenkilö ja ylläpitäjä ei ole toteutuksen opettaja). Toteutuksen opettaja voi olla joissain tilanteissa virtuaalihenkilö (henkilö tai henkilöryhmä).

Toteutuksen tehtävälle tallennetaan kokonaistyöajasta käytettävä osuus opetustehtävällä.  Tehtävien tuntimäärissä on  joitain sääntöjä. Säännöt ovat lähinnä ohjaavia eivät velvoittavia (koska sääntöjen yhteydessä lukee "...tai muu esimiehen määrittelemä...").

Tehtävän tunnit voi tallentaa kolmella eri tavalla

  1. Tehtävärivillä näkyy otsikko "Tehtävän tunnit". Tehtävälle kohdennetut tunnit tallennetaan tähän soluun,
  2. Paina napista "Näytä tarkemmat tiedot". Toteutuksen tehtävätyypit määritellään Pepin ohjausarvoissa (tällä hetkellä M:ssa "Opetus, Muu"). Toteutuksen tehtävälle kohdennettavat tunnit jaetaan tehtävärivin tehtävätyypeille.
  3. Tallennus tehtävillä joko kuten kohdassa 1 tai kohdassa 2. sekä sarakkeessa valintaruutu "Salli muokkaus" laitetaan päälle. Toteutuksen tehtävärivin alitehtävätyyppien tuntimäärää voi muokata tehtävärivin opettaja.

 

Huomaa valituista toimintatavoista:

  • Yhdelle tehtävällä voi tallentaa vain yhden henkilön,
  • yhdellä henkilöllä voi olla tehtävissä yksi tai useampi rivi,
  • jos tehtävärivin väri on punainen, niin alitehtäville tallennettu tuntimäärä on suurempi kuin "Tehtävän tunnit",
  • henkilön tunnit toteutuksella lasketaan aina, toteutuksella, työsuunnitelmassa, yksikön tunneissa ja muussa raportoinnissa "Tehtävän tunnit" solusta - ei tehtävän "alitehtäviltä",
  • kun henkilölle on annettu oikeus muokata alitehtävien tuntimäärää, niin henkilö voi muuttaa tunteja suuremmaksi tai pienemmäksi kuin sarakkeen "Tehtävien tunnit" tuntimäärä,
  • toteutukselle ei voi tallentaa tunteja, tunnit tallentuvat toteutuksen tehtävälle ja toteutuksen tunnit ovat tehtävien tuntien summa
    • ts. toimintatapa jossa toteutukselle annetaan tunnit ja sanotaan toteutusten tehtävien opettajille "...jaa tehtäville" ei ole käytössä. Tämän kaltaiseen lopputulokseen pääsee esim. jakamalla toteutukselle kohdennettavat tunnit jokaiselle tehtäväriville ja laittamalla rivit muokattaviksi. Mutta katso jäljempänä työaikasuunnitelman tunneista.

Työaikasuunnitelman tunnit ja toteutuksen tunnit

Toteutukselle voidaan tallentaa tehtävätunteja tehtävälle ja/tai tehtävän alitehtäville. Pepin työaikasuunnitelma käyttää aina esimiehen määrittelemiä tunteja eri näkymissä tuntien laskennassa.

  • Jos tehtävän alitunneille merkitsee tai antaa tehtävän henkilölle oikeuden muokata tehtävän alitunteja ja henkilö itse merkitsee tunteja alitehtäville, niin työaikasuunnitelman eri näkymät ja yksikö eri näkymät joissa tunteja käytetään, eivät huomioi alitehtävälle merkittyjä tunteja.

 

FAQ - Usein kysyttyä

Miksi tehtävärivi on punainen?

Toteutuksen tehtävärivi on punainen. 

Paina nappia "Näytä tarkemmat tiedot".

Tehtävärivin tehtävätyypeille tallennettujen tuntien summa on eri suuri kuin tehtävälle tallennettu tuntimäärä. Korjaa tuntimäärä virheelliseltä riviltä.

Miksi opettajalle on annettu oikeus muokata toteutukselle kohdennettavia tunteja?

Eri korkeakouluissa ja eri korkeakoulujen yksiköissä on erilaisia toimintatapoja. Jos et halua että tunteja voi muokata, niin älä laita rastia ruutuun "Salli muokkaus".

Tuntien muokkaus mahdollistaa esimerkiksi seuraavan toimintatavan: opettajan kanssa sovitaan että "5 toteutusta - 150 tuntia". Toteutusten suunnittelija merkitsee viidelle toteutukselle "Opetustyö" = 30 (tuntia). Sarkkee "Salli muokkaus" valintaruutu laitetaan päälle. Toteutussuunnitteluvaiheessa toteutuksen opettaja toteaa, että yhdelle viidestä toteutuksesta on järkevää lisätä tehtävälle kohdennettuja tunteja - nyt opettaja voi siirtää neljältä muulta toteutukselta tunteja viidennelle tehtävälle.

K: mistä edellisen esimerkin tehtävien resurssoinnista vastaava henkilö tietää että opettaja on käyttänyt sovitut 150 tuntia toteutukselle eikä esimerkiksi merkinnyt tuntimäärää 250?

V: Tällä hetkellä ei mistään kootusti, tieto on jokaisella toteutuksella ja tarkistettavissa työaikasuunnitelman tehtävillä (Tehtävät > Avaa kaikki). Ei liene tarvetta seurata miten toteutuksella työaikaa jaetaan. Toteutussuunnittelusta vastaa toteutuksen opettaja ja työajan käytöstä henkilön esimies. Työn suunnittelun prosessissa tulkitaan tapahtuma siten että henkilölle on annettu työaikaa tehtäville150 tuntia. Toteutukselle merkitty henkilö ei voi (eikä hän pidä voida) muuttaa sovittua kokonaistyöajan käyttöä. Jos toteutuksen opettaja haluaa muuttaa edellisen esimerkin 150 tuntia niin hänen on sovittava asiasta esimiehensä kanssa.

 

You must log in to comment.