Tämä viikko on kulunut melko suurelta osin ensi viikon lauantaina järjestettävän valintatilaisuuden suunnitteluun ja käytännönjärjestelyihin. Kyseessä on siis VOIMAA-hankkeessa rakennetun ammattikorkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen pilottitoteutus, johon ollaan nyt valitsemassa opiskelijoita.
Käytännössä valintatilaisuuden suunnittelu vastannee yleistä käytäntöä. Epävarmuutta suunnitteluun on lähinnä tuonut osallistujien kielitaidon ja erilaisten kulttuuritaustojen huomioiminen. Kaiken infomateriaalin, opasteiden ja tehtävänantojen pitää olla selkokielistä ja mahdollisuuksien mukaan kulttuurillisesti neutraalia. Konkreettisena esimerkkinä löytämämme ryhmätyötehtävä, jossa ryhmässä rakennettaisiin lista autiolle saarelle mukaan otettavista tarvikkeista, perustuu käsitteeseen, joka länsimaissa sisältää ennakko-oletuksia ja valmiita tarinallisia aineksia. Onko aution saaren idea niin yleismaailmallinen, että sen voisi ottaa tehtävän pohjaksi. Mielestämme ei.
Toinen huomiota kiinnittänyt seikka on hakijoiden korkea koulutustaso valmentavan koulutuksen kelpoisuusvaatimuuksiin nähden. Tämä taas on pannut miettimään valintatilaisuuden merkitystä. Tuleeko valintatilaisuudesta poimia parhaiten menestyvät hakijat, vai tulisiko jotenkin selvittää hakijat, joille valmentavasta koulutuksesta on eniten hyötyä? Voisiko tämä olla edes mahdollista?
Uskon, että ensi lauantain jälkeen olemme viisaampia ja tiedämme, miten nyt suunnitellut tehtävät ja valinnan osiot toimivat ja miten tarkoituksenmukaisia ne ovat.
Lopettelimme juuri wikiperehdytyksen KW10K2 -ryhmän kanssa. Homma sujui mallikkaasti ja tuloksena syntyi ryhmän ja pienryhmien omat projektisivuaihiot syksyn uutisprojektia varten.
Vielä vinkkinä niille ryhmäläisille, jotka tämän sattumalta lukevat: lisätkää omaan wikiprofiiliinne tunnistettava profiilikuva. Se helpottaa päivitysten seuraamista jatkossa.
Suunnittelimme tiistaina ja keskiviikkona Elenan kanssa maahanmuuttajille suunnatun, ammattikorkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen pääsykokeita ja lukujärjestyksiä. Pääsykoe herätti joitain kysymyksiä, kun pohdimme asiaa erityisesti kulttuurialan näkökulmasta:
- Millaisilla tehtävillä mitataan yleistä soveltuvuutta kulttuurialalle
- Olisiko hyvä odottaa hakemuksia ja tehdä tehtävät alakohtaisten suuntautumistoiveiden mukaan
- Jos annetaan laajoja tehtäviä, kuinka varmistetaan, että tehtävänanto on ymmärrettävä (koskee tietysti myös suppeampia tehtäviä, mutta laajat tehtävät voivat olla kinkkisiä)
- Kuinka paljon kielitaito vaikuttaa haastattelutilanteessa ja miten se otetaan huomioon arvioinnissa
- Kuinka mahdollinen ryhmätehtävä toteutetaan ja kuinka paljon kielitaito vaikuttaa tilanteeseen.
Muita kysymyksiä
- Järjestetäänkö vain yhdet pääsykokeet, alakohtaisuus nousee vielä enemmän esille
Muita mietteitä
Vertailimme omia kokemuksiamme opiskelusta, pääsykokeista ja haastatteluista sekä haastateltavan että haastattelijan näkökulmasta.
Kun kyse on ammattikorkeakouluopintoihin valmentavasta koulutuksesta, kuinka raskas pääsykoemenettely on tarpeellinen. Tärkeää on varmistaa ainakin riittävä kielitaito, kyvykkyys opiskella ja motivaatio.
Availin tässä joutessani wikiä, ja huomasin, että Confluencen versio on päivittynyt. Paljon uutta karamellia näyttäisi olevan tarjolla, joten pitääpä aloittaa tutustuminen.
Muistilappu itselle (kiitos Toni):
Makro:
{link-to:@parent}Takaisin{link-to}
tulostaa sivulle linkin, joka johtaa sen parent-sivulle.
Olemme Leppävaarassa treenaamassa wikin käyttöä.
Milla heitti hyvän ajatuksen blogien käytön tehostamisesta. Tässä olisi hyvä paikka pohtia wikin käyttöä ja erilaisia malleja bloggaamisen hyödyntämiseen ja tehostamiseen. Haastan kaikki ketkä tän lukee tuonne Millan blogikirjoituksen kommenttiosastolle asian pariin.
Tänään julkaistiin Googlen kattavat Street View -näkymät Suomeen. Tässä esimerkiksi Metropolian Hämeentie 161:n toimipiste Street View -palvelun kuvaamana. Melko uskomaton palvelu kaiken kaikkiaan, näkymiä löytyy paljon ja kuvien laatu on erinomainen. Kartalla olevaa pikku-ukkelia voi siirtää haluamaansa kohtaan, tai vaihtoehtoisesti voi myös "ajella" tietä pitkin tuplaklikkaamalla haluamaansa kohtaan. Kannattaa käydä ihmettelemässä.
Hetkinen on avoin yhteisö, joka pyrkii edistämään hyvää oloa työn ja arjen keskellä. Osallistuin tänään kolmannen kerran Hämeentie 161:n hetkiseen, ja koko idea alkaa tuntua koko ajan paremmalta. Tällä kertaa paikalla oli neljä chillaajaa uuden puolen huoneessa H2008. Toiminta jatkunee toistaiseksi tässä huoneessa päivittäin klo 12:25-12:55 (mahdollisuuksien mukaan). Suosittelen tätä lämpimästi kaikille...
Tänään pidettiin Bulevardilla mainio koulutus projektin johtamiseen ja projektiviestintään liittyen. Tarjolla oli hyvää, ymmärrettävää asiaa projekteista ja projektityön ominaispiirteistä. Teoreettinen tarkastelu antoi työvälineitä oman työskentelyn jäsentämiseen ja etäisyyden ottamiseen käytännön aherruksesta. Kouluttajana toimi Kai Ruuska Prodictor Oy:stä. Erinomainen koulutus!
Perjantaina vedimme Juhanan kanssa wikisenseijärjestelmään perustuvan wikityöpajan. Vihreän wikisensein osaaminen painottuu Confluencen makrojen hallintaan, ja tätä kokonaisuutta varten tein makro-ohjesivun. Sivulle on listattu hyödyllisiksi havaittuja makroja ja niiden käyttöesimerkkejä.
VOIMAA-hankkeessa paneudumme maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden urakehityksen tukemiseen. Haluamme löytää kehittämiskohteita ja toimenpiteitä, jotka auttavat työntekijää etenemään urallaan esimerkiksi asiantuntija- tai esimiestehtäviin. Vaikka kielitadon merkitys on suuri, olemme päättäneet jättää sen hankkeen keskeisten toimien ulkopuolelle. Yritämme löytää muita kehittämiskohteita.
Työyhteisön vuorovaikutus on yksi osa-alue, joka on noussut esiin mm. Itella Oyj:n yhteistyössä. Siinä näkökulmana ovat tilanteet, joissa kohtaavat erilaiset tottumukset, olettamukset ja toimintamallit. Miten työyhteisön vuorovaikutusta voisi järjestelmällisesti kehittää?
Ihmiset, työyhteisöjen toimintatavat ja vuorovaikutustilanteet ovat kovin erilaisia, vaikeasti luokiteltavia ja ennustamattomia. Tämän tiedostaminen olisi jo sinänsä tärkeää, ja aiheeseen liittyvää perehdytysmateriaalia on olemassa runsaasti. Petmo-hankkeessa toteutettu Erilaisuus sallittu -kirja (pdf-tiedosto) kokoaa tietoa ja ohjeita monimuotoisen työyhteisön kehittämiseen, itse toteuttamamme videoluento Työyhteisön kulttuurisidonnaisista tekijöistä valottaa osaltaan kulttuurierojen taustoja ja Hofsteden kulttuuriulottuvuuksien avulla voi tutustua eri maiden kulttuurieroihin.
Tietoa ja materiaalia on tarjolla, mutta miten se viedään työyhteisöön ja saadaan hyötykäyttöön? Tätä tulemme hankkeessa pohtimaan, ja joitain ajatuksiakin on kehitteillä. Jatkoa seuraa myöhemmin, tämä kirjoitus jääköön näin vuoden 2010 blogiavaukseksi.
HAMK:n Riitta Metsänen opetti minulle, että eri kulttuurien piirteitä voidaan arvioida Geert Hofsteden luomilla, kulttuurin ulottuvuuksia kuvaavilla mittareilla.
Haeskelin juuri lisätietoa Hofstedesta ja löysin mainion sovelluksen iPhoneen: CultureGPS näyttää n. sadan maan kulttuuriprofiilin Hoefsteden ulottuvuuksilla mitattuna. Maksullisella versiolla voi myös verrata eri maiden profiileja toisiinsa, mikä auttaa ennakoimaan eri kulttuuritaustaustojen kohtaamisissa ilmeneviä ongelmia.
Suositeltava ja näppärä sovellus, josta on rakenteilla muihinkin puhelimiin soveltuva versio.
Confluence -wikialustaamme kytkettiin viime viikolla käyttöön custom stylesheet -ominaisuus, joka mahdollistaa työtilakohtaisen ulkoasun muokkauksen CSS-määritysten avulla. Muokkasin oman työtilani blogi-merkintöjä yksinkertaisemmiksi seuraavien määritysten avulla:
div.blogSurtitle, div.pagesubheading, div.endsection img { display: none; } a.blogHeading { color: #336699; background: none; font-size: 1.5em; border-bottom: dotted 1px #999; } a:hover.blogHeading { color: #fff; background-color: #6699cc; } div.endsection { font-size: 11px; margin-bottom: 2em; }
Tulos näkyy oman työtilani etusivulla olevassa blogilistauksessa. Jos haluat muokata oman blogisi samanlaiseksi toimi seuraavasti:
- kopioi yllä oleva koodi
- mene työtilaasi, avaa ylävalikosta Browse/Space Admin
- avaa vasemman palstan alin linkki Stylesheet
- valitse Edit, liitä CSS-koodi tekstikenttään ja paina Save
Oppimistoiminnan foorumissa 6.11.2009 pitämäni esityksen videointi on nyt katsottavissa. Tarkoituksena on ottaa tuo tallenne vielä jatkokäsittelyyn ja julkaista se VOIMAA-hankkeen kautta pienemmiksi palasiksi pilkottuna.