Blog

Osallistuin tänään kokoukseen, jossa Klaus Nylamo Eduixilta esitteli EditGrid ohjelmistoa. Kyseessä on selaimella käytettävä taulukkolaskentaohjelma, jota tarjoaa selkeitä etuja perinteiseen, paikallisella työasemalla tehtävään taulukoitten käsittelyyn verrattuna. EditGrid mahdollistaa mm. sen, että usea käyttäjä voi yhtä aikaa muokata saman taulukon tietoja.

Etenkin VOIMAA-hankkeen toiminnassa on esille noussut tarve sille, että hakkeeseen liittyvät kuluseurannat voitaisiin ylläpitää keskitetysti verkossa, mieluiten omassa wikityötilassa, missä muukin hallinnointi tapahtuu.

Kävimme tänään läpi erilaisia vaihtoehtoja, joilla EditGrid voitaisiin ottaa käyttöön Metropolian Confluencessa. Tehokkain ja monipuolisin tapa EditGridin käyttöön on itsenäinen asennus esimerkiksi editgrid.metropolia.fi -osoitteeseen. Jos EditGrid liitetään kiinteästi Confluenceen siten, että kaikki taukkojen käsittely tapahtuu wikin kautta, pitää Confluencen ja EditGridin välinen yhteys rakentaa siten, että "oikeaa" EditGridiä ei enää pääse suoraan käyttämään. Tämä aiheuttaa pientä epävarmuutta rajapintojen toimivuuden ja ohjelmistojen päivitysten osalta.

Ideoimme tänään sellaista toteutusta, että EditGrid otetaan käyttöön omana asennuksenaan, ja se liitetään Confluenceen "kevyesti" siten, että Confluenceen luodaan uusi painike talulukon luomista varten, joka avaa EditGrid-näkymän, missä taulukko toteutetaan. Toteutettu taulukko taas liitetään Confluencen sivulle omalla makrollaan. Julkaistun taulukon yhteydessä taas on linkki, jonka kautta taulukkoa pääsee muokkaamaan edelleen. Uusille taulukoille voidaan myös tehdä valmiita taulukkopohjia, mikä helpottaisi esim. tuntiseurantojen tekemistä.

Oma EditGrid-asennus mahdollistaa myös talukkojen, taulukkojen osien ja graafien julkaisemisen esimerkiksi upottamalla halutut tiedot embed-koodin avulla kohdesivulle.

Toivottavasti saamme EdiGridin pikaisesti käyttöön, koska se mahdollistaa nykyisten Excel-pohjaisten seurantakäytäntöjen siirtämisen keskitetysti verkoon.

Sain tunnukset testikäytössä olevaan uudempaan Confluencen versioon (2.9.2, nykyinen 2.8.0). Ilmeisesti tulemme saamaan käyttöömme 2.10 version jossain vaiheessa, kenties kuitenkin tuon 2.9.2 version kautta(question). Pikaisella silmäyksellä voin sanoa, että joitain mukavia parannuksia on luvassa.

Selkeä parannus on bookmark-toiminto. Nykyisessä Conflussa tämä ei toimi kunnolla - kirjanmerkkien ja tagien lisääminen on liian monimutkaista siihen nähden, että toiminto on ainakin VOIMAA-hankkeessa hyvin tarpeellinen. Uudemmassa versiossa bookmarkin voi lisätä suoraan "Add"-toiminnon kautta, ja tagien lisääminen onnistuu heti tallennusvaiheessa.

Odottelen myös innolla uusien makrojen ja pluginien käyttöönottoa, mutta toistaiseksi en ole testiympäristössäkään päässyt kokeilemaan Excel-dokumenttien käsittelyn mahdollistavaa Editgrid-pluginia. Odotukset tuota plugaria kohtaan ovat suuret, koska se varmasti helpottaisi erilaisten seurantalomakkeiden ylläpitoa. Itse ainakin alan pitää omaa tuntiseurantaani wikissä, jos Editgrid toimii toivotulla tavalla.

Tänään tuli taas kerran paneuduttua Confluencen ominaisuuksiin ja käytännön kokeiluihin. Suunnittelilla oleva päivitys 2.10 versioon vaikuttaa lupaavalta mm. widget-makron takia. Tuon makron avulla Confluencen sivuille voisi näppärästi upottaa sisältöä ulkopuolisista verkkopalveluista, esim. YouTuben videoita ja Flickrin kuva-albumeja. Nyt kokeilin pikaisesti muokata VOIMAA-hankkeen työtilaa graafisen suunnitelman mukaiseksi, mutta hieman hankalaa se nykyisillä työkaluilla on. Ehkä Päiviä onnistaa paremmin, kun lisäsin hänelle muokkausoikeudet työtilan väripalettiin.

Wikityöskentelyn lisäksi pitäisi alkaa kiireesti rekrytoida opiskelijoita hankkeen toiminnan piiriin. Kevään aikana opiskelijat voisivat osallistua pohjatyönä tapahtuvaan, sosiaalisen median yrityskäyttöä kartoittavaan selvitykseen. Lisäksi käytännön toimenpiteiden ja kevään töiden tarkentuessa tulee olemaan tarvetta muillekin tehtäville. Jos joku kiinnostunut lukee tämän merkinnän, voi minuun olla suoraan yhteydessä. Suunnittelu jatkukoon...

VOIMAA VOIMAA

Kevät on käynnistynyt. VOIMAA-hankkeen aloituspalaverit sekä toimintatapojen ja suunnitelmien laatiminen ovat olleet pinnalla. Aivan hetki sitten palaveerasimme Anjan kanssa omien työkoriemme toimenpiteisiin ja yhtymäkohtiin liittyen.

Omalla vetovastuullani VOIMAA-hankeessa on siis työelämäyhteistyön ja yrityskumppaneiden kanssa tehtävien toimenpiteiden toteuttaminen. Olen nyt ajatellut, että tavoitteena oleva maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden koulutuskonsepti muodostuisi toisiaan tukevista, yleistä tietoa ja käytännön kokemuksia sisältävistä osakokonaisuuksista. Yritysyhteistyön, hankkeen yleishyödyllisyyden ja kiinnostavuuden kannalta toteutamme selvityksen, kuinka yrityksen toiminnassa voidaan hyödyntää sosiaalista mediaa. Lisäksi teeemme vastaavan selvityksen myös verkkopedagogiikan näkulmasta. Nämä kokonaisuudet kartoittavat aihepiiriä, ja niitä voidaan hyödyntää eri kumppaneiden kanssa toteutettavissa toimenpiteissä. Kolmas osa toimintakonseptia ovat juuri eri kumppaneiden tapaustutkimukset, joista rakentuu työkalupakki erilaisia koulutustilanteita varten.

Tätä karkeaa rakennelmaa noudattaen päässemme alkuun kevään työskentelyssä.

Tämä viikko meni pitkälti T&K-hankkeiden erinäisten seurantojen parissa, lukuunottamatta torstain virkistävää VOIMAA-hankkeen suunnittelupäivää. Kokoonnuimme torstaina isolla porukalla pohtimaan sosiaalisen median hyödyntämistä hankkeen eri toiminnoissa. Torstaina alkanut ja perjantaina tiiviinä jatkunut wikityöskentely lupaa hyvää ainankin hankehallinnoinnin kannalta.

Maanantaina päättyy Itellan VAUTSI-hankkeen kummiyksikköesittely, joka on ollut käynnissä opiskelijamme Anteron toteuttamassa verkkotyötilassa. Tarkoitukseni on maanantain aamupäivän aikana tehdä kooste palvelun kävijätilastoista, joita menen sitten iltapäivällä esittelemään Itellaan. Tuolloin myös selviää, onko sivuston kautta tullut muuta palautetta esittelyihin tai muihin VAUTSIin liittyvin asioihin.

Tallinnassa pidetyn Microcase-workshopin pienimuotoinen kuvaraportti löytyy osoitteesta http://www.flickr.com/photos/callion/sets/72157610650003667/

VAUTSI

Mikromod-hankkeeseen liittyvä VAUTSI-verkkopalvelu saatiin valmiiksi tämän viikon julkistamista varten. Kyseessä on Itellan kolmivuotiseen, työhyvinvoinnin edistämiseen tähtäävään VAUTSI-hankkeeseen liittyvä sivusto, jolla esitellään VAUTSIn kummiyksiköt Itellan henkilöstölle.

Verkkopalvelussa hyödynnettiin aiemmassa Alissa-projektissakin käyttöönotettua Drupal-sisällönhallintajärjestelmää. VAUTSI-toteutuksen päävastuullisena on ollut Digitaalisen viestinnän opiskelija Antero, ja minä olen avustanut sisältöjen keräämisessä ja muokkaamisessa.

Toivomme, että VAUTSI-sivuston avulla kummiyksiköt tulevat tutuksi Itellassa ja että myös työhyvinvoinnin edistämiseen liittyviä aloitteita ja muuta palautetta syntyisi projektia hyödyntävissä määrin.

Teimme viikko sitten kahden päivän mittaisen workshop-matkan Tallinnaan Juhanan ja neljän opiskelijan kanssa. Opiskelijat kokeilivat käytännössä Microcase-formaattia, ja me Juhanan & Tallinnan yliopistolta tulleiden opiskelijoiden kesken kehittelimme eräänlaista verkkovideoihin perustuvaa seminaariformaattia.

Videoseminaarin idea oli suunnilleen seuraava:

  1. Seminaarin osallistuja poimii seminaarityöstään muutaman keskeisen ajatuksen, väitteen tai johtopäätöksen ja tekee niistä lyhyet, videomuotoiset esittelyt. Videot tallennetaan seminaarin blogiin/verkkoympäristöön siten, että muut osallistujat pääsevät tutustumaan niihin.
  2. Opponentti tutustuu työhön ja videoihin ja tekee omat opponoivat videot, jotka tallennetaan seminaarin verkkoympäristöön osallistujien nähtäville.
  3. Seminaarin jäsenet tutustuvat esillä oleviin materiaaleihin. Jo tässä vaiheessa on mahdollista esittää kommentteja esillä oleviin materiaaleihin.
  4. Järjestetään seminaari-istunto, jossa hyödynnetään videokonferenssimahdollisuutta. (Tallinnassa kokeilimme maksutonta TokBox-järjestelmää.) Esittelijä käy läpi etukäteen valitsemansa kohdat ja esittää täsmennyksiä opponentin tekemän kommenttivideon perusteella. Lopuksi keskustellaan esiin nousseista kysymyksistä.
  5. Esittelijä tekee yhteenvedon seminaarin tuloksista.

Kokeilimme tätä mallia käytännössä lähinnä teknisten pullonkaulojen selvittämiseksi. Käytimme verkkoalustana Tallsinki -blogger-blogia ja teimme videot TokBoxin julkisina videoblogi-merkintöinä. Itse seminaarin aiheet liittyivät Tallinnan yliopistossa opiskelevan Kerstin elearning-kokemuksiin, joita minä sain opponentin roolissa kommentoida. Oma kokemukseni oli, että videomuotoinen keskustelu tuntui henkilökohtaisemmalta kuin saman asian käsittely tekstimuotoisena. Tällaisen toimintamallin omaksuminen edellyttäisi kuitenkin tiivistä käyttöä ja kokonaan uuden työtavan omaksumista. Kuinka saisimme otettua toimivaksi kokemamme toimintatavan käyttöön, jotta voisimme kehittää sitä eteenpäin todellisissa käyttötilanteissa?

Yleisesti ottaen workshopit onnistuivat hyvin. Lähteminen pois tutusta työympäristöstä tiivistä yhdessä oloa ja yhdessä tekemistä edellyttävään ympäristöön pakottaa syventymään tekeillä oleviin tehtäviin intensiivisemmin. Nytkin aika kului juosten, ja kuin huomaamatta työskentely jatkui pitkälle iltaan kumpanakin päivänä.

Maanantaina on tarkoitus lähteä Tallinnaan kokeilemaan mobiili-työskentelyä ja Mikrocase-tuotantoa. Siihen liittyen jaettiin tänään työryhmälle erinäisiä mobiililaitteita ja kojeita mukaan otettaviksi.

Eilen asentelimme koulun MacBook Prolle Windows XP:n Slush-tuotannon tarpeisiin. Toivottavasti kaikki tarvittavat toiminnot pelaavat. Kriittisimmäksi osaksi ymmärsin FireWire-liittimen ja sitä kautta streamattavan videokuvan.

Palaveerasimme tänään Mikromod-hankkeeseen ja siihen liittyvään tutkimukseen liittyen, ja myös VOIMAA-hankkeen työnjakoihin ja henkilöstöasioihin liittyen löimme päitä yhteen omalla porukalla.

Mobiilityöskentelyä

En päässyt tänään pidettyyn T&K-kehittämispäivään, koska kipeä jalka häiritsee liikkumista. Sen sijaan työskentelin kotona Asus Eee PC:tä käyttäen. Ihmeen toimiva järjestelmä on saatu mahtumaan mitättömän pieneen pakettiin. Kone on kevyt, näppärä ja siitä löytyy mukavasti esiasennettuja ohjelmia peruskäyttöön.

Tein Asuksella VIDEOSin ja Mikromodin blogien uudelleen järjestelyä. Stadian aikaiset verkko-osoitteet eivät enää toimi, joten siirsin kummankin blogin vanhat merkinnät tänne wikiin omille sivuilleen. Lisäksi seurasin Juhanan lähes reaaliaikaista raportointia T&K-päivästä, joten tuntui lähes kuin olisin itse ollut paikalla.

Monelaista pientä säätöä on viikon aikana tullut tehtyä, mutta suuria kohokohtia ei juurikaan tule mieleen. Paitsi eilen illalla alkanut aikuisopiskelijoiden verkkoviestinnän tuotantotieto -kurssi, joka käynnistyi ilmeisen mielenkiintoisella asiantuntijaluennolla.

Yllä oleva kuva on viime lauantaina järjestetyistä Kekri-juhlista Arabianrannasta. Tilaisuuden ohjelmaa suunnittelemassa oli mukana Urbaani luovuus -hankkeenkin porukkaa, mm. Kuningas Väärä ja Kekrihaltijatar. Kuvassa rantakivikkoon pystytetty kekripukki on juuri sytytetty rituaalinomaisesti tuleen.

Viikon pössikset

Aikamoista haippaa on pitänyt viimeiset pari viikkoa. Edellissä merkinnöissä mainitsemani hankehakemus saatiin lopulta suunnitelmien mukaisesti jätettyä käsittelyyn. Tämä oli sen verran kova ponnistus, että odottelen kiinnostuneena, millaista palautetta hakemuksemme tulee saamaan.

Maanantaina tapasin lyhyesti ylempää AMK-tutkintoa suorittavaa Päiviä, joka aikoo tehdä opinnäyteytönsä Mikromod-hankkeeseen liittyen. Päivi toivoi Robertin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen, että hänen kyselytutkimuksensa toteutettaisiin tammikuussa 2009, jotta valmisteluun jäisi riittävästi aikaa. Tämä viivästyttää tutkimusta suunnitellusta, mutta on hyvin ymmärrettävää, että Päivi haluaa paneutua asiaan perusteellisesti.

Tiistaina järjestettiin Urbaani luovuuden aamukahvet luokassa 152. Paikalla oli runsaasti lähialueella asuvia ja vaikuttavia aktiiveja, ja tilaisuudessa syntyi paljon hyviä keskusteluja ja yhteistyötoiveita. Lisää tilaisuudesta Ul:n omilla verkkosivuilla.

Keskiviikko ja torstai menivät melko pitkälti aikuisopiskelijoiden kursseja ja HOPSeja järjestellessä. Tutor-tehtäviini liittyen aion osallistua myös 26.11. järjestettävään AHOT-seminaariin. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen kun on etenkin aikuisopiskelijoiden kohdalla varsin merkittävä ja haastava aihe.

Tänään lähetin hakemuksen ensi keväänä järjestettävään ITK2009-tapahtumaan. Toivomme pääsevämme Itellan Samin kanssa paikalle kertomaan Mikromod-hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista.

Hankehakua ja parveilua

Viikon suunnitelmat menivät kerralla uusiksi, kun päätimme Matin ehdotuksesta osallistua ESR-hankehakuun, joka osuu yksiin kuin nyrkki silmään opinnäytetyöskentelyn kehitysideoinnin ja wiki-työskentelyn kehityksen kanssa.

Olen siis käyttänyt suurimman osan tästä viikosta hankehakemusta kirjoittaen, ja omasta mielestäni saamme kasaan järkevän ja toimivan ehdotuksen. Meillä on vielä ensi viikko aikaa hioa hakemuksen yksityiskohdat kuntoon, kun Mattikin palailee sorvauslaitteen äärelle.

Torstaina kävin Hattutehtaalla katsomassa, miten Lokaviikkojen mediatuotanto etenee. Ainakin kehitetty tuotantomalli on joutunut kovalle koetukselle niin teknisistä seikoista kuin parvimaisesta toimintatavastakin johtuen. Tuotannon tuloksista tullee olemaan hyötyä jatkossa kaikenlaisissa mobiililaitteisiin liittyvissä projekteissa.

Urbaani luovuuteen liittyen saimme sovittua ensi viikon perjantaille livenä tapahtuvan Vanhankaupungin kävelyn, jonka aikana tutkija Markku Heikkinen opastaa projektin ihmiset läpi vanhan Helsingin historian ja nykypäivän. Saamme varmasti hyviä ideoita ja inspiraatiota tekeillä oleviin projekteihimme.

Tapasimme maanantaina edu.parvi -projektin tiimoilta konseptointiryhmän ja muun työryhmän kesken Hattutehtaalla kenraaliharjoituksen merkeissä. Kokeilimme tuotantoketjua, jossa 1) mobiililaitteella kuvattu video siirrettiin ensin miniläppärille, mistä se 2) ladattiin mobiililaitetta WLAN-tukiasemana hyödyntäen JayCut -verkkovideoeditoriin, jonka kautta se 3) leikattuna embedattiin Blogger-blogipalveluun. Varsin notkea tuotantomalli, jonka kaikki osa-alueet on helposti korvattavissa ja vaihdettavissa muihin ratkaisuihin.

Mikromod-hanke eteni viikolla mukavasti. Aloitimme toisen työnopastusvideon suunnittelun, ja myös Itelassa hankkeeseen osallistuneiden keskuudessa tehtäväksi suunniteltu tutkimus nytkähti eteenpäin, eli tutkimukselle löytyi aiheesta kiinnostunut tekijä.

Myös Urbaani luovuus eteni mukavasti. Vanhankaupungin alueen historian esittelyyn tähtäävät digitaaliset toteutukset löysivät yhteisiä uomia. Oma näkemykseni on, että aiemmin Digitaalinen Vanhakaupunki -nimellä rakenteilla ollut historiatoteutus tulisikin kattamaan myös 3D-mallin ja omatoimikävelyn verkkototeutuksen. Digitaalinen Vanhakaupunki olisi näin yhteinen nimitys näille kolmelle alaprojektille.

Viikon antia

Tämä viikko onkin ollut melko tiivis...

Urbaani luovuus

Tapasimme työryhmän kesken maanantaina, ja suunnittelimme mm. ekaluokkalaisten yhteisprojektia, verkkoviestintää ja marraskuun aamukahveja. Lisäksi olemme Ellun kanssa pohtineet Vanhankaupungin alueen kehittämistoimia matkailunäkökulmasta. Tarkoituksena on kehittää Digitaalinen Vanhakaupunki -verkkototeutusta ja esittävän taiteen dramatisoitujen henkilöhahmojen kautta tapahtuvaa kävelykierrosta sekä jotenkin naittaa nämä keskenään historiassa, nykypäivässä ja verkkomaailmassa toimivaksi kokonaiselämykseksi.

edu.parvi

Oma osuuteni projektissa on tällä viikolla liittynyt laitehankintoihin ja työn etenemisen seuraamiseen. Projekti liikkuu perin kartoittamattomalla alueella kepillä jäätä koputellen, mutta Lokaviikkojen osalta tuotantomalli myös valmistuu lupaavaa vauhtia.

Mikromod

Syksyn työ lähti tällä viikolla käyntiin oikein kunnolla. Olen hakenut opiskelijaa, joka voisi toteuttaa opinnäytetyönään tutkimuksen Itellan sisällä siitä, kuinka hankkeen eri osaprojektit ovat mukana olleille henkilöille näyttäytyneet. Tällä hetkellä ideana on saada tuntumaa siihen, kuinka käyttäjälähtöiseen sisällöntuotantoon perustuvat työtavat on koettu. Tämä voisi toimia myös eräänlaisena esikartoituksena VOIMAA-hankkeelle. Maanantaina tapaan ylemmän AMK-opiskelijan, joka innostui aiheesta.

Olen myös alustavasti ideoinut yhdeksi loppuraportin osaksi Mikromod-tuotantomallia, joka voisi olla eräänlainen esitys Mikromodulista, eli mitä sillä hankkeessa saatujen kokemusten perusteella tarkoitetaan ja mihin sillä pyritään. Lähtökohtainen ajatus on, että Mikromoduli ei ole viimeistelty ja "valmis" kuvaus jostain opetettavasta asiasta, vaan se on ennemminkin luonnosmainen idean esittely, jonka on tarkoitus herättää reaktioita ja johtaa esitetyn asian kollektiiviseen kehittelyyn.

Uuden työnopastusvideon tiimoilta on myös tarkoitus tavata Itellan Logistiikkakeskuksen henkilöitä tulevina viikkoina ja ideoida uutta videoprojektia. Keväällä tuotetusta pakettihäkkivideosta on myös tiettävästi kertynyt palautetta, jota odotamme innolla.

Työharjoittelija Itellaan on edelleen haussa!. Tämä on mitä suositeltavin harjoittelupaikka, joten jos kiinnostusta on, voi minuun olla yhteydessä asiasta.

Muita juttuja

Aikuisopiskelijoiden asioitakin on käsitelty kuluneella viikolla melko paljon. Tietotekniikka 3 -kurssista on palautunut paljon tehtäviä, ja henkilökohtaisia opetussuunnitelmia on käyty läpi muutaman opiskelijan kanssa.

Eri juttuihin liittyvät yksittäiset tehtävät tekevät päivästä repaleisen, mikä vaikeuttaa keskittymistä ja syventymistä kunnolla mihinkään. Pitäisi varmaankin kehittää jokin järjestelmä, millä asiat saisi järjestykseen...

Urbaani luovuus etenee edelleen hienosti muiden tekijöiden voimin. Syksyn Urbaani yhteisprojekti vaikuttaa kehittyvän hyvään suuntaan, ja Ellun kanssa ideoidut jutut vaikuttavat myös kekseliäiltä ja toteuttamiskelpoisilta hommilta. Niistä esimakua Ellun blogi-merkinnässä.

Digitaalinen Vanhakaupunki -projekti etenee siinä mielessä hyvällä tavalla, että sitä toteuttaa kaksi aikuisopiskelijaa osana Tietotekniikka 3 -kurssia, jolloin voin hieman yhdistää hankkeen ja kurssin tutorointia. Ajatuksena on, että nyt syksyllä kasataan Vanhankaupungin historiaa esittelevä peruspaketti, jota myöhemmin elävöitetään erilaisilla dramatisoiduilla lisäpalikoilla...