Olosuhteiden pakosta työ alkoi kotitöinä. Lueskelin 100 ensimmäistä sivua danah boydin väitöskirjasta: http://www.danah.org/papers/TakenOutOfContext.pdf
Huomenna olen Tikkurilassa T&K-tiimin kokouksessa ja tapaan sen jälkeen muutamia tyyppejä myös Pompeiji-projektiin liittyvän verkko-opetusideoinnin merkeissä.
Keskiviikkona ideaseminaari ja opiskelijatapaamisia ja torstaina opinnäytetyöseminaari. Toivottavasti ehtisin tällä viikolla lukea vielä jossain vaiheessa jotta saisin nyt kesken olevat kirjat loppuun.
Ostin muuten tänään Nicholas Negroponten Being Digital -kirjan 0,01 punnalla Amazonista, mikä ei mielestäni ole kovin paha hinta (:
Kirjoittelin pari viikkoa sitten tällaisen artikkelin wikitouhuista Metropolian Metropooli-henkilöstölehteen. Tässä lyhentämätön versio (lehdessä taisi olla lyhennelmä).
Tällä viikolla olisi tarkoitus kirjoittaa auki jonkinlaiseen tekstimuotoon vetämääni Metropolian muutosprosessia. Kirjoittelen sitä täällä. Saa kommentoida. Oma ajatukseni on, että auki kirjoittamalla historiaa saattaisin saada vähän uutta näkökulmaa ainakin omaan rooliini ja mahdollisesti jopa jotain uusia ajatuksia suhteessa tällaisen prosessin käynnistämiseen ja hengissä pitämiseen.
Keskiviikkona on ideaseminaari ja useita erilaisia tapaamisia. Muuten toivottavasti voisin keskittyä tähän prossessin tutkailuun ja tunnusteluun.
Olen viime aikoina lueskellut myös Joshua Porterin Designing for the Social Web -kirjaa, jota suosittelen kaikille sosiaalisen median kanssa puljaaville. Vaikka kirja keskittyykin etupäässä käyttöliittymään ja siihen suoraan liittyvään toimintaan, siinä on erittäin hyvä lähtökohta. Kirja keskeinen pointti on se, että sosiaalisen median suunnittelussa pitää ottaa huomioon käyttäjän kehityskaari noviisista superkäyttäjäksi ja suunnittelijan erityishuomio pitää kohdentaa käyttäjän position muutoskohtiin, koska niissä on aina erilaisia esteitä ylitettävänä. Olen ajatellut oman kuvion tekemistä, joka olisi jonkinlainen allegoria Porterin käyttäjän kehittymiselle. Tähän palattaneen myöhemmin.
Maanantaina olen mukana kahdessa wikikoulutuksessa. Nyt aamupäivällä tutkimme Confluencen kalenteriominaisuuksia t&k-hankkeiden käyttöön ja iltapäivällä on tarkoitus perehdyttää Metropolis Helsinki -opiskelijoita wikin saloihin.
Tiistaina on Voimaa-hankkeen säätöpäivä ja jossain välissä tapaan opiskelijoita, jotka kehittelevät Metropolis Helsingin tarpeisiin videotiedostojen siirtosysteemiä.
Keskiviikkona on opinnäytetyöseminaari, sen jälkeen tapaan opinnäytetyötä tekeviä opiskelijoita ja sen jälkeen vielä Medios-hankkeessa aloittanutta Sonjaa, jonka olisi tarkoitus aloittaa käsikirjoitusprojekti, jossa jotkut nuoret ja kaupunginteatteri kirjoittaisivat näytelmän jossain wikissä.
Torstaina Confluencen kehittämistiimi tapaa jälleen. Toivottavasti ainakin ulkoasuasiat nytkähtäisivät nopeasti eteenpäin. Iltapäivällä on ainakin Fooga-työryhmän palaveri ja mahdollisesti pähkäilemme myös opinnäytetyskentelyyn liittyvää ESR-rahoitushakemusta.
Perjantaina olisi tarkoitus olla kotona ja kirjoittaa wikin evoluutiota ihan tekstiksi.
Olen tässä viimepäivinä tutustunut Robert B. Zajoncin 60-luvun lopulla tekemiin torakkakokeisiin ja mietiskellyt niiden tulosten käyttämistä lähtökohtana wikin käyttöönoton ja koulutuksen kehittämisessä! Samalla on heräillyt kaikenlaisia tutkimus- ja kehityskohteita sosiaalisen median käyttöliittymäsuunnittelun puolella.
Robert B. Zajonc on ylipäänsä kiinnostava hahmo, mutta nyt olen siis vain lukenut sosiaaliseen fasilitaatioon (social facilitation) ja siihen liittyviin torakkakokeisiin liittyvät artikkelit:
Zajonc, Robert B. (2004): Social Facilitation. Teoksessa Robert B. Zajonc (toim.): The Selected Works of R. B. Zajonc. Hoboken: Wiley. 65-76. Alunperin julkaistu 1965 Science, 149, 269-274.
Zajonc, Robert B., Alexander Heingartner & Edward M. Herman (2004): Social Enhancement and Impairment of Performance in the Cockroach. Teoksessa Robert B. Zajonc (toim.): The Selected Works of R. B. Zajonc. Hoboken: Wiley. 77-89. Alunperin julkaistu teoksessa: E. C. Simmel, R. A. Hoppe & G. A. Milton (toim.): Social facilitation and imitative behavior. Boston: Allyn and Bacon. 73-87.
Perusajatus on kutkuttavan yksinkertainen: lajikumppanien läsnäolo vaikuttaa toimijaan siten, että toiminnan oletettu lopputulos vahvistuu (Zajonc 2004, 66). Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Sitä, että mikäli toimija on tekemässä jotain, mikä on jo opittu ja siten helposti uudelleen tehtävissä (tai teko on refleksinomainen) tekeminen tehostuu muiden läsnäollessa. Mikäli teko taas vaatii uuden oppimista ja/tai tutkimista, tekeminen hidastuu/vaikeutuu muiden läsnäollessa. Kiinnostavaa on, että Zajonc tuotti nämä tulokset juoksuttamalla torakoita. Helposta suorasta reitistä torakat selvisivät nopeammin, kun yleisössä oli muita torakoita. Juoksutehtävästä, jossa torakan piti löytää maali kulman takaa, yksin toimivat selvisivät nopeammin.
Tämä kertoo, että sosiaalisuus on suhteellisen syvällä geeneissämme. Samalla se myös herättää kysymyksiä oppimisen ja suorittamisen luonteista. Koska olisi hyvä toimia yksin ja koska ryhmässä (jos siis halutaan saada paras mahdollinen suoritus)? Zajonc itse antaa vinkin, että opiskelijan kannattaa opiskella eristyksissä muista ja tehdä tentit ja kokeet muiden seurassa, mielellään "näyttämöllä" (Zajonc 2004, 74)
Zajonc erittelee sosiaaliset vaikutukset kahteen kategoriaan: yleisövaikutukseen (audience effects) ja yhteistoimintaan (co-action). Yleisövaikutus on siis edellä mainittu keino, jossa todennäköisin lopputulos (oikein tekeminen tai virhe) vahvistuvat. Yhteistoimintaan taas liittyy imitointiin liittyvä oppiminen tai käyttäytymisen kopioiminen. Yhteistoiminnassa erilaiset toimintamallit kopioituvat yksilöltä toiselle. Imitoinnista Zajonc ei kuitenkaan itse saanut sentään torakoilla niin selviä tuloksia kuin yleisöefektistä.
Itselleni heräsi kiinnostus pohtia voisiko yleisövaikutusta ja yhteistoimintavaikutuksia hyödyntää jollain tavalla wikitoiminnan käynnistelyssä, wikin käytön koulutuksessa tai wikin käyttöliittymän ja toimintaprosessien visualisoinnin suunnittelussa? Intuitiolla vastaisin, että kyllä voi, mutta homma vaatisi aikaa ja panostusta, joten katsotaan, josko sitä jossain vaiheessa irtoaisi. Aiheesta voisi puristaa kokoon vaikka mikroartikkelin ja katsoa mihin se johtaa...
Viestintä'09 -seminaarin presis meni mielestäni ihan hyvin. Tuli puhuttua paljon digitaalisuudesta, holoptisesta toiminnasta, parvimaisista rakenteista ja Metropolian wikitoiminnasta. Erityispaino oli nyt itse wikitoiminnan käynnistysprosessissa ja kulttuurin ja luovan alan klusterin wikievoluutiossa. Ainakin evolutiivinen wikin kehitysidea sai mielestäni hyväksyntää yleisössäkin. Esitelmän slidet löytyy tästä: Sosiaalisen median haasteet.
Muuten tällä viikolla on opinnäytetyöjuttuja, muutamia tapaamisia ja loppuviikosta olisi tarkoituksena kirjoittaa jonkinlainen prosessikuvaus wikitoiminnan käynnistämisestä Metropoliassa. Tätä olisi tarkoitus käyttää niin oman tutkimukseni materiaalina kuin myös wikikoulutuksen erilaisten tarpeiden ja haasteiteiden ymmärtämisessä.
Viime viikko oli aivan liian kiireinen (viikonloppu meni täysin uupumuksen hoidossa). Tästä nykyisestä tulee toivottavasti toisenlainen. Tilauksessa olisi rento mutta älyllisesti haastava työviikko.
Tänään oli opinnäytetyöhön liittyvän ideaseminaarin aloitussessio, jonka yhteydessä ehdinkin hoidella monia muita asioita (: Sitä ennen kirjoittelin hankeraportteja (jotka pitäisi olla tiistaina valmiita) ja tapasin Akselin ja Santerin, jotka tulevat säätämään hankkeisiin tutkimusassareiksi ainakin kevään ajaksi.
Huomenna tiistaina kehittelemme pienessä ryhmässä wikitoimintaan liittyvää ESR-hakemusta ja iltapäivällä käynnistyykin ensimmäinen Metropolis Helsinki -tuotanto! Odotan tästä kokeilusta kiinnostavaa prosessia (enkä vähiten siksi, että siinä saa puljata scifi-elokuvien ja niiden tematiikan parissa).
Keskiviikkona minun pitäisi kirjoittaa juttu Metropolian Metropooli-lehteen sosiaalisen median käytöstä Metropoliassa ja taidan keskittyä esittelemään tätä wikitoiminnan käynnistämisprosessia.
Torstaina on ensimmäinen Metropolian Confluencen kehittämisprojektin kokous. Ideana olisi kehittää ja priorisoida wikin tulevaisuuden kehitys- ja muokkaustarpeita. Toivottavasti tästä saataisiin hommat nopeasti käyntiin ja uusin 2.10 -versio asennettua ASAP, koska se mahdollistaisi monia nyt puuttuvia asioita wikistä. Iltäpäivällä on EAKR-rahoitussessio Radisson SAS -hotellissa, jossa olisi tarkoitus etsiskellä yhteistyökumppaneita.
Perjantaina on tarkoitus Jussin kanssa opastaa hanketyöntekijöitä wikin saloihin ja iltapäivällä tapaamme vielä ESR-hakemusten parissa ja viikon päättää tapaaminen Fooga-editorin poikien kanssa.
Olen menossa Viestintä'09-seminaariin puhumaan ja tätä varten aloin tänään visualisoida Metropolian wikin työtilojen ja toiminnan kehitystä. Kuviota piirrellessä ja selvitellessä menikin sitten tovi. Viivat eri asioiden välillä ovat omia tulkintojani niistä kehityslinjoista, joita pitkin asiat ovat kehittyneet sellaisiksi kuin ne nyt ovat.
Tällä viikolla pitäisi väsätä ainakin seuraavaa:
- viimeistellä digitaalisuuden, holoptisen toiminnan ja parvimaisten rakenteiden teoriaa (näen myös Yrjön tiistaina, joten toivottavasti saan siitä lisäboostia ja -ideoita homman loppuunsaattamiseksi),
- VOIMAA-hankkeen aloituskokous tänään iltapäivällä
- wikitoiminnan opastusta Medios-hankkeen projektipäällikölle (tarkoituksena olisi, että myös Medios-hankkeen hallinointi tapahtuisi VOIMAAn tapaan wikissä
- opinnäytetyöseminaari
- olen menossa 26. päivä puhumaan Metropolian wikitoiminnasta Viestintä'09 -seminaariin. Tämä esitys pitäisi valmistaa ja lähettää viimeistään torstaina.
- vuoden 2008 hankkeista pitäisi kirjoittaa raportit ja lähettää ne eteenpäin
- lisäksi pitäisi neuvotella tämän kevään osalta oman työni sisällöistä (josko niihin tulee muutoksia Avoimen kehittämismallin takia)
Vuosi 2009 käynnistyy tämän viikon kirjoitusrupeamalla. Olen siis suurimman osan viikosta kotona työskentelemässä (kiinnostava ilmiö sisänsä, että nykyään, jos haluaa tehdä "oikeasti" töitä, järkevimmältä tuntuu jäädä kotiin). Olen joululoman aikana hahmotellut teoriaa digitaalisuuden erityispiirteistä, holoptisesta toiminnasta ja parvimaisista rakenteista. Homma etenee pikkuhiljaa, mutta loppuviikosta olisi tarkoitus olla jonkinlainen ensimmäinen raakavedos valmiina. Teoreettista rakennelmaa olisi tarkoitus käyttää hyväksi väitöskirjassa ja esimerkiksi VOIMAA-hankkeeseen tarkoitetun opastus- ja motivointipaketin kehittelyssä. VOIMAAssa on muuten wikin käyttö lähtenyt loistavasti käyntiin. Hyvä Milla ja Päivi!
Keskiviikkona kävin tapaamassa Miikka Leinosta, joka on kirjoittanut kirja Strategy of Giving, ja hänellä olisi tarkoitus yrittää availla mainostoimiston toimintaa läpinäkyväksi sosiaalisen median avulla. Oli kiva tavata ja jutella. Miikan muutosprosessi on myös äärimmäisen kiinnostava.
Torstaina tapasimme taas Metropolis Helsinki -ryhmän kanssa ja kevään toiminta alkaa pikkuhiljaa konkretisoitumaan. Suosittelen kaikille joululukemiseksi kirjaa Nichols, Ryan, Nicholas D. Smith & Fred Miller (2009): Philosophy through Science Fiction. New York: Routledge. Hauskaa ja helppoa.
Iltapäivällä tapasimme Bulevardilla pienen porukan kanssa ja pohdimme Toiminnan teorian ja kehittävän työntutkimuksen yksikön kanssa alkavaa avoimen kehittämismallin projektia. Katsotaan, kuinka homma nyt etenee. Itse elättelen toivetta, että voisin ensi vuonna tehdä työtä nimenomaan tämän projektin kautta.
Tänään olen lähetellyt sähköposteja ja päivitellyt wikiä. Vielä pitäisi jaksaa edistää teoriaosuutta ja sitten voisikin lähteä joulun viettoon.
Alkuviikosta minulla on tarkoitus aloittaa pitkään roikkunut holoptisen toiminnan ja parvimaisten rakenteiden teorian tarkempi pohdinta. Homma on nyt jossain määrin käynnissä. Erityisesti olen kirjoitellut ja mietiskellyt digitaalisuuden erityispiirteitä. Tätä kaikkea olisi tarkoitus käyttää tulevissa koulutuksissa yms. pohjana sekä väitökirjan teoriaosuutena. Katsotaan, mitä joululoma tuo tullessaan tämän työstössä. Kuten aina teorianosuuden kirjoittamisen aloittaminen tuntuu vaikealta ja monimutkaiselta, mutta aiemminkin on auttanut vain se, että kirjoittaa - vaikka vähän surkeampaakin tekstiä - ja lopuksi deletoi kaiken epäoleellisen ja väärän tyylisen tekstin. Taidan myös palata tutkiskelemaan Benklerin The Wealth of Networksia, joka tuntuu edelleen tärkeimmältä tai ainakin vakuuttavimmalta referenssiltä.
Tänään aloitin pitkään muiden työkiireiden takia hautautuneen urakan eli väitöskirjan teoriaosuuden kirjoittamisen. Tietenkään en pitkälle päässyt, mutta eilisen VOIMAA-setin innoittamana pääsin kuitenkin alkuun hommassa. Etupäässä hahmottelin lukua Digitaalisuus ja siivoilin vähän sisällysluetteloa.
T&K-tiimin Tallinnan risteily tuotti yllättävän vahvan tuloksen. Kehittelimme t&k-toimintaan idean, johon voisi yhdistää kaikkien kulttuurin ja luovan alan klusterin koulutusohjelmien toimintaa. Projekti on vielä jonkinlaisessa stealht modessa, mutta kantaa työnimeä Metropolis Helsinki ja se liittyy tulevaisuusorientoituneeseen suunnitteluun ja scifiin (: Asian tiimoilta oli ensimmäinen palaveri tiistaina ja seuraava jo ensi viikolla.
Matkan jälkeen olen valmistellut tätä projektia ja tehnyt yhteenvetoa syksyn hanketoiminnasta. Olemme myös viimeistelleet hankehallinnon kiemuroita kynät sauhuten. Tämän viikon alussa kävin sekä Tikkurilassa että Ruoholahdessa kertomassa wikitoiminnasta ja opastamassa wikien käytössä.
10.12 oli vuoden viimeinen opinnäytetyöseminaari ja tänään pohditaan sosiaalisen median käyttöä VOIMAA-hankkeen käytössä.
Perjantaina oli pitkästä aikaa opinnäytetyöseminaari ja YAMKeille Wikiopisto-kurssin päätössessio. Keskustelu oli oikein inspiroivaa ja monet jutut jäivät pyörimään päähän. Perjantaina lohdimme myös yhdestä luokastamme ns. digilabran, jonka on tarkoitus olla avoin työtila erilaisille opiskelijoiden projekteille, hankkeille, workshopeille ja kehittelysessioille. Tilassa on kymmenkunta peruskonetta, labraverkon Linux-koneet ja iso neukkaripöytä. Tarkoitus olisi myös saada jostain sohvaa ja sen sellaista mukavaa...
Maanantaina vielä säädimme digilabraa ja iltapäivällä oli viestinnän koulutusohjelman kokous, jossa päätettiin mm. että täytyy käyttäytyä siivosti muita kohtaan (: Myös tätä työblogikokeiluani kehuttiin (erään kollegan toimesta) neuvostoaikaiseksi ja stalinistiseksi ideaksi (huh).
Tänään alkaa kulttuuriklusterin t&k-tiimin Tallinnan reissu, joka käynnistyy jonkinlaisella kehittelysessiolla Metropoliassa Bulevardilla. Matkalle pitäisi lähteä ns. t&k-hengessä, jonka tarkempi sisältö selvinnee matkan aikana...